Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Arxiu XPN

Els serveis ecosistèmics

07/06/2019 13:11 h.

Del 3 al 5 de juny, vàrem assistir a la formació ambiental adreçada als gestors de les "Reserves de la Biosfera" 
 

Durant tres dies, gestors de diverses Reserves de la Biosfera d'Espanya, vam assistir a la formació "Metodologies per l'avaluació de serveis ambientals a les Reserves de la Biosfera". La trobada va ser organitzada pel Centre d'Extensió Universitària i Divulgació Ambiental de Galícia (CEIDA) i va tenir lloc a Porto de Santa Cruz-Oleiros (A Coruña), del 3 al 5 de juny.

La coordinació va anar a càrrec de Mateo Aguado del Laboratori de Socio-Ecosistemes del Departament d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid.

El dilluns 3 de juny, a les 16 h, en Carlos Vales Vázquez (director del CEIDA) va donar la benvinguda als assistents. A continuació, la Natalia Beltrán va fer la presentació del curs i va enunciar el programa pels tres dies. La primera presentació va anar a càrrec de Mateo Aguado, que va exposar el tema de la gestió dels serveis dels ecosistemes en temps de canvi global i una introducció a l’avaluació dels serveis dels ecosistemes. A continuació, els assistents van exposar les característiques més destacables de les Reserves de la Biosfera en les quals estaven treballant.   

 

Fitxa de presentació de la Reserva de la Biosfera del Montseny

 

Durant el mati del dimarts 4 de juny es van realitzar una sèrie de conferències per part d'experts en serveis ecosistèmics: Alberto González García, Mateo Aguado Caso i César Agustín López (Laboratori de Sòcio-Ecosistemes del Departament d'Ecologia de la Universitat Autònoma de Madrid) i la María Alló (Departament d'Economia de la Universitat de A Coruña).

A la tarda, es van realitzar tres tallers: "Serveis dels ecosistemes per la presa de decisions: el mètode de la matriu de Burkhard", "Avaluació sociocultural basada en percepcions visuals: caracterització d'actors socials i valoració de serveis dels ecosistemes" i "L'avaluació participativa dels serveis dels ecosistemes: un mètode per a la gestió sòcio-ecològica del territori basat en la comunitat".

El dimecres 5 de juny es va destinar a presentar els casos pràctics sobre l'evaluació de serveis dels ecosistemes en vàries Reserves de la Biosfera espanyoles. Va ser en aquest espai on la Jordina Grau va presentar el projecte Life Tritó Montseny i concretament l’experiència viscuda en relació amb els serveis ecosistèmics (Acció D7: Impacte socioeconòmic del projecte).

 
 
Reserva de la Biosfera del Montseny. Conservació d'un endamisme
 
 

Per acabar la jornada, la Natàlia Beltrán, en Juan Martínez i la Susana Ramírez van aportar les conclusions del curs i les propostes d'actuació en l'àmbit de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera, amb una avaluació del curs i un comiat final.

 

Santa Cruz de Oleiros. Foto: arxiu XPN.

 

Conferència de María Alló. Foto: arxiu XPN.

 

Assistents al curs. Foto: arxiu XPN.

 

 

 

 

CookiesEU