Jornada de bioseguretat. Foto: Arxiu XPN

La Bioseguretat al Montseny

15/05/2019 02:34 h.

El divendres 10 de maig es va realitzar una ponència alertant de les malalties emergents que afecten els amfibis. 

La Sala de la Unió Batllorienca (la Batllòria, Sant Celoni) va acollir el Cens visual participatiu de la llúdriga a la conca de la Tordera. Durant la jornada, Daniel Guinart, tècnic de conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny, i Daniel Fernández, del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP), van exposar el tema de la bioseguretat.

Guinart i Fernández van presentar la ponència titulada "La bioseguretat en l'hàbitat de ribera", en què s'explicava la problemàtica de les malalties emergents i la seva implicació en les poblacions d’amfibis, en especial el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi).

En aquesta presentació es van abordar les temàtiques: Què és una malaltia emergent?; Les principals malalties emergents de les poblacions d’amfibis; Els possibles vectors d’aquestes malalties emergents; Què és la bioseguretat?; Bones pràctiques; Decàleg perquè la natura no ens noti!; Què podem fer per no transmetre les malalties?

En total, van assistir-hi cinquanta persones, totes elles participants en el programa de seguiment de la llúdriga i que visiten repetidament el riu Tordera.

La jornada del Cens visual participatiu de la llúdriga a la conca de la Tordera va ser organitzada per l’ICTA-UAB, l’Observatori del Tordera, el Zoo de Barcelona, el Consorci Besòs Tordera i l’Ajuntament de Sant Celoni.