Traslladem tritons!

04/02/2019 10:10 h.

El centre de fauna de Torreferrussa trasllada 36 exemplars de tritó del Montseny al centre de Pont de Suert i al Zoo de Barcelona.

En el marc del projecte europeu Life Tritó Montseny, el Centre de Fauna de Torreferrussa ha cedit 18 parelles de tritó del Montseny (Calotriton Arnoldi): 10 parelles de la població occidental al centre de fauna de Pont de Suert (Leida) i 8 parelles de la població oriental al Zoo de Barcelona, dins del programa de cria en captivitat d’aquesta espècie. D’aquesta manera, el Centre de Fauna de Pont de Suert compta ara amb 17 parelles i 2 trios, mentre que el Zoo de Barcelona, acull 18 parelles i 6 grups de cria.

Així mateix, el Centre de Fauna de Torreferrussa també doblarà el nombre de parelles amb exemplars nascuts al centre i enguany acollirà unes 60 parelles de cria. Les parelles de tritons destinades a la reproducció per futurs alliberaments se seleccionen genèticament per assegurar i augmentar la diversitat genètica dels seus descendents per sobreviure als canvis del medi.

Amb aquest augment del nombre de parelles  es prepara una nova temporada de cria on s’espera poder augmentar considerablement el nombre d’exemplars criats el passat any 2018. En un parell d’anys es preveu assolir els objectius marcats dins el projecte Life Tritó Montseny i arribar als 800-1.000 exemplars nascuts en captivitat anualment. Per a això, durant l’any passat es van dur a terme obres d’ampliació i millora de les instal·lacions al centre de Fauna de Torreferrussa, Pont de Suert i al Zoo de Barcelona per triplicar la capacitat reproductora de l’espècie.


380 larves el 2018

A més dels tres centres que treballen en la cria en captivitat de l’espècie a Catalunya, el Zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis, compta amb 12 parelles de tritó del Montseny des de l’abril de 2017, quan el Centre de Fauna de Torreferrussa li va cedir 24 exemplars per reubicar-los en una instal·lació amb prop de 60 aquaris.

En global, el passat 2018, entre els 4 centres de cria s’ha aconseguit 380 larves (287 de la població occidental i 93 de l'oriental).

El destí d’aquestes cries és repoblar els torrents de Montseny. Per triar-los es realitza un acurat treball de recerca on s’investiga la qualitat d’aigua, les constants fisicoquímiques i la fauna i flora del rierol, amb la finalitat d’assegurar la supervivència dels animals alliberats.

 

Dos anys amb suport europeu

L’impuls de la cria en captivitat d’aquesta espècie endèmica catalogada com a tal des del 2005, és un dels objectius del projecte europeu Life Tritó Montseny.

 

Tritons en captivitat. Autor: F. Amat.