Aïda Tarragó exposa el projecte Life Tritó Montseny

Congrés d'Herpetologia

12/09/2018 02:45 h.

Presentem el projecte Life Tritó Montseny al XIX Congrés Espanyol d'Herpetología, de la mà de l'Aïda Tarragó.

Durant els dies 5-8 de setembre, va tenir lloc el XIX Congreso Español de Herpetología - XV Congreso Luso-Español de Herpetología.

Els tècnics de la Generalitat de Catalunya van considerar que era una bona oportunitat per difondre el Life Tritó Montseny. L'Aïda Tarragó, tècnica del departament de Territori i Sostenibilitat va viatjar fins a Salamanca per assistir a aquest congrés i exposar el projecte.

L'Associació Herpetològica Espanyola (AHE) i l'Associação Portuguesa d'Herpetologia (APH) van ser els responsables d'organitzar aquest congrés amb el lema Biologia i Conservació d'Herpetos a l'Antropocè. Els principals eixos temàtics del Congrés d'Herpetologia són: la història natural de les espècies i comunitats herpetològiques, el canvi climàtic i global, els efectes de la contaminació, la biodiversitat i la biogeografia, i la gestió d'espècies invasores.

La ciutat de Salamanca va ser seleccionada per a l'organització d'aquesta nova edició per diversos motius. Un d'ells és que la Universitat de Salamanca celebra a 2018 el seu VIII Centenari, de manera que la ciutat està rebent una gran atenció mediàtica i s'hi celebraran centenars de congressos a nivell internacional, iberoamericà, europeu, ibèric i espanyol. A més, és una important font d'experts i experiències en herpetologia per a la Península Ibèrica des de fa dècades. Enguany es compleixen 31 anys del II Congrés de l'AHE (1987), que va tenir gran assistència de públic.

Així doncs, durant la primera setmana de setembre, la Universitat de Salamanca es va convertir en un gran fòrum on científics, conservacionistes, estudiants i interessats en el món de l'herpetologia ibèrica van compartir les seves experiències i van mostrar el resultat de les seves investigacions. Es van buscar sinèrgies i s'hi van aportar noves idees i solucions als problemes que arrosseguen els herpetos ibèrics. Tots units en l'objectiu de la conservació dels herpetos.

La seu va ser la facultat de biologia de la Universitat de Salamanca (Edifici Dioscórides. Instal.lacions al Campus Unamuno). El congrés va comptar amb el suport econòmic de la Junta de Castella i Lleó, l'Ajuntament de Salamanca i la Comissió de la Universitat de Salamanca.

 

 Foto: Arxiu XPN

Pla de Comunicació

15/03/2017 09:52 h.

S'aprova el Pla de Comunicació del Life Tritó Montseny dins de les accions de sensibilització, amb el propòsit d’aconseguir una política de comunicació coherent i eficaç. 

 

El Pla de comunicació és l’instrument on es defineix l’estratègia general de comunicació del projecte. Aquest pla recull els objectius, estratègies, instruments, recursos, destinataris i accions a desenvolupar durant la vigència del projecte Life Tritó Montseny, amb el propòsit d’aconseguir una política de comunicació coherent i eficaç. Aquest Pla de comunicació forma part de l'estratègia de comunicació del projecte i de les accions de Conscienciació pública i difusió de resultats (accions E).

Cal assenyalar que estem actuant sobre una espècie i un entorn molt singulars. El tritó del Montseny és una espècie amenaçada i en perill d’extinció, i les accions que es duen a terme per millorar-ne els hàbitats formant part d’un espai natural protegit que té la figura de parc natural des del 1977 i de reserva de la biosfera des del 1978. Estem parlant, també, d’un espai protegit amb una forta pressió humana al seu entorn. El projecte caldrà que sigui conegut i assumit tant per la població local (un miler de persones viuen a l’interior del parc) com pels visitants (es calcula que un milió de persones, com a mínim, vista el Montseny anualment). Les accions de comunicació són, doncs, claus per aconseguir que el projecte sigui socialment acceptat i compartit, tant entre la població com pels promotors de les accions.

 Els tritons viatgen cap a Chester

04/04/2017 09:25 h.

El Regne Unit s'afegeix al programa de cria del tritó del Montseny: 24 exemplars d’aquesta espècie en perill d'extinció s’han traslladat cap el Zoo de Chester

El Zoo de Chester acollirà la quarta instal·lació en tot el món per a promoure la reproducció d’aquesta espècie endèmica, amb 60 nous aquaris. D'aquesta manera, el Regne Unit s’ha sumat al programa de cria i reproducció del tritó del Montseny, un dels amfibis més amenaçats d’Europa, catalogat com a espècie "en perill crític" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i endèmic del Parc natural i reserva de la Biosfera del Montseny.

Vint-i-quatre exemplars del Centre de Fauna de Torreferrussa han estat traslladats aquesta setmana al zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis. D’aquesta manera, el zoo britànic es converteix en el primer centre fora de Catalunya que comptarà amb una instal·lació específica per a la reproducció d’aquesta espècie.
 
El trasllat s’ha dut a terme per terra i aire, garantint les condicions d’humitat i temperatura necessàries per a l’èxit de l’operació, reproduint al màxim l’hàbitat d’aquests amfibis. En els darrers mesos, el zoo de Chester ha treballat per habilitar un espai específic i privat, lluny d’altres amfibis i dels visitants, per prevenir malalties i altres riscos als nous exemplars. En total, la instal·lació compta amb prop de 60 aquaris, 27 per a adults i 30 per a larves i juvenils. Les cries nascudes dins d’aquest programa seran introduïdes de nou al Montseny.
 
Aquest zoo es converteix en el quart centre de tot el món dins del programa de cria d’aquesta espècie endèmica, juntament amb el Centre de Fauna de Torreferrussa, Pont de Suert, i el Zoo de Barcelona.

Per més informació: veure comunicat de Premsa de la Generalitat de CatalunyaJornada a Masia Mariona

19/03/2018 12:54 h.

L'objectiu d'aquesta jornada-taller era definir la reintroducció del tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

En el marc del projecte Life Tritó Montseny i amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, va tenir lloc aquesta jornada de treball per tal de poder definir les estratègies de reintroducció de l’espècie al seu hàbitat natural.

La jornada va començar amb una breu presentació, definint què s’ha fet fins ara i què volem aconseguir. A continuació, els 23 assistents es van agrupar en tres grups de treball per tal de treballar diferents aspectes: la gestió, l’ecologia i el coneixement propi de l’amfibi.

Al final de la jornada es va obrir un debat per tal d’establir els objectius i els criteris de priorització per ampliar l'àrea de distribució del tritó del Montseny.​

Algunes qüestions que es van treballar en aquesta jornada van ser les següents:

  • Quina estratègia poblacional es planteja per identificar les noves localitats d’introducció? Llocs propers a les poblacions existents o maximització de la distribució dins l’hàbitat potencial de l’espècie?
  • Quines característiques tindrien aquestes localitats? Quines pressions i amenaces cal considerar i prevenir en les localitats identificades? Quins requisits haurien de complir per ser considerades com a localitats prioritàries?
  • Quines característiques han de tenir les noves poblacions? Quin és el nombre mínim d’individus que caldria introduir en cada nova localitat? Quina és l’àrea mínima d’intervenció per mantenir una població viable?

Totes aquestes accions van ser motiu de debat. Esperem que al llarg de l'execusió del projecte Life Tritó Montseny puguin quedar resoltes amb la finalitat de millorar l'estat de conservació d'aquest amfibi endèmic del Montseny.

 

 Presentem el projecte al Congrés ESPARC 2018

28/05/2018 13:03 h.

A finals de maig vam assistir al Congrés ESPARC 2018, al Parc Nacional de Picos d'Europa, Covadonga i Cangas de Onís.

Enguany, es va celebrar el XX CONGRÉS EUROPARC-ESPAÑA. Sociedad y áreas protegidas. Pasado, presente y futuro de las áreas protegidas.

Aquest congrés està dirigit als membres de l'EUROPARC-España i dirigit als planificadors i gestors de les àrees protegides i a tots aquells col.lectius i professionals implicats en la gestió del patrimoni natural i cultural. El programa del congrés contribueix a la implementació del Programa Sociedad y Áreas Protegidas impulsat per EUROPARC-España que se celebra aquest 2018 el seu 25 aniversari.