Butlletí Tritó del Montseny


Networking Life

30/08/2019 11:25 h.

Networking entre el Life Tritó Montseny i dos projectes Life relatius a amfibis: Lifewetflyamphibia i Life Aunwauen amphibian, al Foreste Casentinesi Parco Nazionale, a la Toscana.

 

Durant el més d'agost de 2019, el coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny va anar a Itàlia, a conèixer dos projectes life destinats a amfibis, que tenen per objectiu la conservació d'èspècies i dels seus hàbitats en el marc de projectes LIFE .

Aquesta reunió, va permetre crear oportunitats de futur en la conservació del tritó del montseny, així com l'establiment de relacions entre projectes amb polítiques de conservació d'amfibis i dels seus hàbitats.

Els representants dels tres projectes van participar activament en aquest event, posant en comú els avenços i impactes de cada projecte. Aquest treball en xarxa va permetre compartir objectius, i sumar capacitats i esforços, posant les bases per a dur a terme projectes de més abast coherents amb la conservació d'espècies i dels seus hàbitats.3r taller de reintroducció

25/07/2019 13:59 h.

El 10 de juliol va tenir lloc a Masia Mariona el tercer taller per debatre la reintroducció del tritó del Montseny 

En el marc de l’acció C.15 (Identificació d’àrees potencials de reintroducció del tritó del Montseny), va tenir lloc el tercer taller amb l’objectiu de decidir, de forma consensuada, l'estratègia per dur a terme la reintroducció de noves poblacions de tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

Aquest cop, la trobada va tenir lloc el dimecres 10 de juliol a Masia Mariona (Fogars de Montclús), al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. 

Aquest 3r taller calia definir i consensuar, entre tots els assistents, un model de reintroducció de l’espècie:

  • Definir possibles localitats en funció dels objectius previstos.
  • Valoració de com han de ser les noves poblacions.
  • Determinar quins elements defineixen la capacitat de càrrega.

 

Al taller van assistir-hi 18 especialistes en l’àmbit de la recerca, la gestió del patrimoni natural i l’administració. 

El debat va ser conduït per investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i del CREAF. 

 

Prèviament, s'havia realitzat el 1r i el 2n taller de reintroducció de l'espècie.Arxiu XPN

2n taller de reintroducció

02/04/2019 12:06 h.

Se celebra a l'equipament de Fontmartina el segon taller per debatre la reintroducció del tritó del Montseny

En el marc de l’acció C.15 (Identificació d’àrees potencials de reintroducció del tritó del Montseny), va tenir lloc aquest taller amb l’objectiu de decidir, de forma consensuada, l'estratègia per dur a terme la reintroducció de noves poblacions de tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

La trobada va tenir lloc a l’Estació Biològica del Montseny (Fontmartina, Fogars de Montclús) al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny el 28 de març. Van assistir-hi 18 especialistes en l’àmbit de la recerca, la gestió del patrimoni natural i l’administració. 

El debat va ser conduït per investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Partint d'una sèrie d'interrogants referents a la reintroducció d'espècies es va debatre l'estratègia més idònia per reintroduir exemplars del tritó del Montseny que han estat criats en captivitat. Prèviament a aquesta reintroducció va caldre definir aspectes referents a les noves localitats així com les característiques de les poblacions alliberades.

La jornada va ser molt productiva i es van consensuar tant els criteris sobre els indrets on es podria reintroduir l'espècie, com les característiques dels exemplars que s’haurien d’alliberar.

 

Foto: Arxiu XPN.

 

 1r taller de reintroducció

19/03/2018 12:54 h.

L'objectiu d'aquesta jornada-taller era definir la reintroducció del tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

En el marc del projecte Life Tritó Montseny i amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, va tenir lloc aquest taller per tal de poder definir les estratègies de reintroducció de l’espècie al seu hàbitat natural.

La jornada va començar amb una breu presentació, definint què s’ha fet fins ara i què volem aconseguir. A continuació, els 23 assistents es van agrupar en tres grups de treball per tal de treballar diferents aspectes: la gestió, l’ecologia i el coneixement propi de l’amfibi.

Al final del taller es va obrir un debat per tal d’establir els objectius i els criteris de priorització per ampliar l'àrea de distribució del tritó del Montseny.​

Algunes qüestions que es van treballar en aquesta sessió de treball van ser les següents:

  • Quina estratègia poblacional es planteja per identificar les noves localitats d’introducció? Llocs propers a les poblacions existents o maximització de la distribució dins l’hàbitat potencial de l’espècie?
  • Quines característiques tindrien aquestes localitats? Quines pressions i amenaces cal considerar i prevenir en les localitats identificades? Quins requisits haurien de complir per ser considerades com a localitats prioritàries?
  • Quines característiques han de tenir les noves poblacions? Quin és el nombre mínim d’individus que caldria introduir en cada nova localitat? Quina és l’àrea mínima d’intervenció per mantenir una població viable?

Totes aquestes accions van ser motiu de debat. Esperem que al llarg de l'execusió del projecte Life Tritó Montseny puguin quedar resoltes amb la finalitat de millorar l'estat de conservació d'aquest amfibi endèmic del Montseny.

 

 Arxiu XPN

Estrenem butlletí!

18/04/2019 13:11 h.

El mes d'abril es va editar el primer número del butlletí digital que recull les novetats del projecte

El mes d'abril de 2019 vam estrenar el Número 1 del butlletí, que es va editar i enviar a finals del mes d'abril.

S'hi van recollir totes les novetats del projecte Life Tritó Montseny que van succeïr durant els mesos de gener, febrer i març de 2019.

Una de les novetats destacades en el primer butlletí va ser la Nit de la biodiversitat 2019, que la Fundació Barcelona Zoo va presentar a l’auditori del Campus Ciutadella de la UPF. En aquest acte es va posar l'èmfasi en la necessitat de la conservació de la biodiversitat, del declivi de les espècies, sobretot els invertebrats, els grans desconeguts. En el marc de la celebració, es va presentar el projecte Life Tritó Montseny, i aquesta espècie endèmica del Parc Natural.

També es va presentar l’exposició permanent 'Tu investigues!', inaugurada el dissabte 12 de gener al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Dirigida a un públic familiar, la mostra s’estructura a partir de les quatre àrees d’investigació i recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers: quiròpters, lepidòpters, petits mamífers i herpetologia (amfibis i rèptils). 

Altres novetats relacionades amb la divulgació del projecte van ser la presentació de l'exposció a l'Escola Industrial, l'edició de nous fullets informatius i les xerrades als escolars dels municipis de l'àmbit del Parc.

I pel que fa a les novetats del projecte més relacionades amb les accions de conservació i seguiment de l'espècie, vam destacar el trasllat de tritons des del Centre de Fauna de Torreferrussa fins al centre de Pont de Suert i al Zoo de Barcelona, i la segona reunió del comitè d'experts del projecte.

Per poder consultar aquestes novetats i la resta, totes aparegudes al nou butlletí, es pot visitar la pàgina web del projecte, concretament a l'apartat Evolució.

El butlletí s'editarà en format digital i s'enviarà, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte Life Tritó Montseny.

Si esteu interessats en rebre'l, us hi podeu inscriure aquí. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.

Seguim treballant per difondre el projecte i esperem arribar al màxim número de persones possible.