Butlletí Tritó del Montseny

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny


Iñaki Relanzón

V Setmana del Bosc

21/10/2019 13:43 h.

El tritó del Montseny va ser un dels protagonistes de la Fira del Bosc de Sant Celoni

Del 13 al 25 d’octubre Sant Celoni va celebrar la V Setmana del Bosc amb un programa ple d’activitats adreçades al públic general.

En aquest marc, el cap de setmana 19 i 20 d’octubre es va celebrar la Fira del Bosc, amb demostracions, exposicions, venda de productes, xerrades, activitats infantils, sortides de coneixement del territori i moltes coses més.

El dissabte 19 d’octubre es van realitzar un total de 13 xerrades a l'Església de Sant Martí de Pertegàs, totes elles amb el bosc com a tema principal. Una d’aquestes xerrades va anar a càrrec de Daniel Guinart, coordinador tècnic del projecte Life. La conferència portava el títol “El tritó del Montseny i la gestió de l’hàbitat de ribera”.

En Daniel Guinart presentant el projecte. Foto: Arxiu XPN.

 

El tritó del Montseny també va ser el protagonista d’un concurs organitzat per l’Ajuntament de Sant Celoni. Consistia a trobar cinc tritons del Montseny que estaven amagats als aparadors dels comerços de Sant Celoni durant el cap de setmana que va durar la Fira.

I fins el dissabte 16 de novembre, a la Biblioteca l’Escorxador es va poder visitar l'exposició dedicada al tritó, l'endemisme dels boscos del Montseny.

El bosc és el comú denominador de la nostra història i del nostre territori. Les entitats que fan possible la Setmana del Bosc tenen la voluntat de posar-lo en valor i tornar-nos-hi a apropar a aquest hàbitat. Perquè recuperant el seu passat, farem estimulants descobriments; gaudint el seu present, farem créixer els nostres sentits; projectant-lo al futur, trobarem el nostre progrés.

 

 XVII Jornades Herpetològiques Catalanes

Jornades d'Herpetologia

17/10/2019 12:29 h.

Els dies 12 i 13 d'octubre van tenir lloc a Girona les XVII Jornades Herpetològiques Catalanes

En el marc d'aquestes jornades el tritó del Montseny hi va tenir un paper important, ja que va ser el protagonista de dues de les ponències:

  • "Atles dels amfibis i rèptils del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny", a càrrec de Fèlix Amat i Albert Montori.
  • "Life Tritó Montseny, l'eina de conservació per a un tritó endèmic" (Calotriton arnoldi), a càrrec de Daniel Guinart. 

 

Fèlix Amat fa la seva ponència. Foto: Daniel Fernández.

 

Les XVII Jornades Herpetològiques Catalanes van realitzar-se durant els dies 12 i 13 d'octubre a la Casa de Cultura de Girona

Cartell de les jornades.

 

La Societat Catalana d’Herpetologia és una associació científica sense afany de lucre, fundada l’any 1981 amb el nom de Societat Catalana d’Ictiologia i Herpetologia, essent la pionera a tot l’estat. La seu social es troba al Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

L’associació aplega herpetòlegs afeccionats i professionals i el seu àmbit d’actuació és nacional.

Està relacionada amb la Institució Catalana d’Història Natural, socis de la Xarxa de Custòdia del Territori i relacionada amb altres societats o associacions herpetològiques nacionals i internacionals.

Els objectius de la Societat Catalana d’Herpetologia són els següents:

  • La conservació de l'herpetofauna i dels seus hàbitats.
  • La divulgació i la formació herpetològica.
  • El manteniment de l’ús del català dins l’herpetologia.
  • La col·laboració amb entitats científiques i conservacionistes i la informació a les institucions, organismes i persones que ho sol·licitin.
  • El foment de l’estudi herpetològic dins i fora del marc de la societat.Societat Herpetològica de França

Congrés SHF

14/10/2019 02:25 h.

El Life es presenta al 47è Congrés anual de la Societat Herpetològica de França del 10 al 14 d'octubre

En el marc d'aquest congrés, Fèlix Amat, especialista en herpetologia, va presentar el projecte Life Tritó Montseny, centrant-se en la vulnerabilitat d'aquesta espècie protegida.

Fèlix realitzant la seva ponència. Foto: Arxiu XPN

 

El congrés es va realitzar del 10 al 12 d'octubre de 2019 a Sant-Girons, Ariège (Regió de Occitanie). Va ser organitzat conjuntament pel CNRS Station d'Écologie Théorique et Expérimentale, l'Association des Naturalistes d'Arièja i l'associació Ecodiv.

En aquesta edició de 2019, l'objectiu va ser el de promoure i comunicar els principals avenços científics dels darrers anys. Ja sigui si es tracta de preguntes tècniques o de respostes biològiques, aquests avenços són sempre un avantatge per a comprendre l'herpetofauna i la seva conservació.

El congrés es va centrar en els aspectes ètics i de sensibilització, que constitueixen una base fonamental per a la protecció i conservació dels animals. La reducció dels mètodes invasius que afecten les espècies i la consideració del benestar animal són canvis essencials per a la sostenibilitat de les activitats de l'herpetofauna.

La seu d'aquest congrés ens porta inevitablement a seguir els passos de l'herpetofauna pirinenca, centrant-se en tots els avenços relacionats amb les espècies endèmiques i emblemàtiques presents als Pirineus.

Altres temes importants van ser els de distribució i conservació. L'actualització de la situació i la distribució espacial de les espècies mitjançant l'adquisició de dades sobre el terreny o mitjançant eines de modelització espacial segueix sent una base essencial per conservar i millorar els coneixements.

 

 EAZA 2019

EAZA 2019

23/09/2019 10:50 h.

Enguany se celebra a València el Congrés de l'Associació Europea de Zoos i Aquaris

Enguany, la conferència ha tingut lloc al Parc Zoològic Bioparc de València. Del dimarts 17 al dissabte 21 de setembre, experts conservacionistes de tot el món es van reunir en aquesta Conferència Anual de la EAZA (Associació Europea de Zoos i Aquaris), un dels esdeveniments més importants a nivell internacional per a la preservació de la natura.

L'EAZA està formada per més de 100 institucions de 47 països d'Europa i Mitjà Orient, i des de 1992, exerceix un paper important en la protecció de la natura i la vida salvatge, tant en les institucions que hi pertanyen com també proporcionant finançament i personal especialitzat per a projectes de conservació in situ destinats a protegir les diferents espècies animals i els seus hàbitats.

En el marc d'aquest projecte, en Gerardo García va exposar el tema de la cria en captivitat del tritó del Montseny i els resultats obtinguts en els centres de cria.

 

En Gerardo García explicant la feina realitzada en els centres de cria del tritó del Montseny. Foto: Arxiu del Zoo de Chester

 

Des de l'any 2017, el Zoo de Chester acull la quarta instal·lació en tot el món per a promoure la reproducció d’aquesta espècie endèmica, amb 60 aquaris naturalitzats. D'aquesta manera, el Regne Unit se suma al programa de cria i reproducció del tritó del Montseny, un dels amfibis més amenaçats d’Europa, catalogat com a espècie "en perill crític" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

 

 Conferència anual d'EAZA a Atenes

25/09/2018 13:25 h.

Durant els dies 18-22 de setembre, la ciutat d'Atenes va acollir la conferència anual d'EAZA

L'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) és l'organització de la comunitat de zoos i aquaris d'Europa. La pertinença a la EAZA està oberta a tots els zoos i aquaris del continent que compleixin o treballin per complir els requisits de qualitat que marca l'Associació. La seva missió és fomentar la cooperació per promoure la planificació regional de recollida i conservació de la vida silvestre, principalment a través de programes coordinats de reproducció d'animals salvatges, com per exemple el Programa Europeu d'Espècies en Perill (EEP). L'organització també promou la recerca i l'educació. 

Cada any, l'EAZA organitza un congrés a nivell europeu. L'última edició va tenir lloc el passat mes de setembre al Parc Zoològic de l'Àtica (únic zoo de Grècia). Va obrir al públic l'any 2000, inicialment com a parc d'aus i actualment té una extensió de 20 hectàrees, amb més de 290 espècies. 

En el marc d'aquest congrés, en Josep Maria Alonso, cap d'investigació i conservació del Zoo de Barcelona, hi va presentar un póster del projecte Life Tritó Montseny. En el mateix context, en Gerardo Garcia (representant del Zoo de Chester i col.laborador del projecte) va presentar una ponència del tritó del Montseny