Segona jornada d'hidròlegs

17/05/2019 11:51 h.

El 14 de maig, a Masia Mariona, va tenir lloc la segona trobada del grup d'hidròlegs del projecte.

Els objectius d'aquest taller participatiu eren identificar les futures línies de treball de recerca per conèixer la dinàmica hidrològica del Montseny i aconseguir els resultats següents: Consolidació del grup d'hidrologia; Definir-ne les necessitats concretes; Interpretar correctament els treballs científics, buits de coneixement i els aspectes que no compten amb un consens científic; Identificar les futures línies de treball a seguir pels hidròlegs implicats.

La trobada, que va reunir a vint-i-set experts en el món de la hidrologia, es va estructurar en diversos blocs de treball:

Bloc 1: Breu ronda de presentació; Repàs de les principals conclusions de la primera trobada.

Bloc 2: Presentació de l'estat actual del projecte Life Tritó Montseny; Presentació de les preguntes preparades per al desenvolupament del taller; Treball per grups de recerca o individual.

Bloc 3: Dinàmica per indicar quines de les línies de treball poden donar resposta a les preguntes concretes.

Bloc 4: Dinàmica per identificar quins tipus de projectes desenvolupen normalment les entitats implicades (nacionals, internacionals, altres), amb l'objectiu d'enriquir la informació prèvia per la tercera trobada; Ronda de debat sobre barreres i oportunitats respecte els tipus de projectes que s'han realitzat o bé que es plantegen per al futur.

 

La necessitat de crear un grup de treball tècnic per estudiar la hidrogeologia del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va sorgir arran de la primera trobada del comitè d'experts del projecte Life Tritó Montseny (8 de novembre de 2018). En aquell moment, els objectius previstos per treballar van ser conèixer dinàmica hidrogeològica del massís del Montseny, establir un programa de seguiment hidrològic i vetllar per l’ús sostenible de l’aigua. A banda de definir un grup de treball, calia planificar les línies de treball per poder executar els projectes de recerca i consensuar un model que defineixi la dinàmica hidrològica del Montseny.

Tant la primera com la segona jornada d'hidròlegs van estar dinamitzades per l'Annelies Broekman i l'Anabel Sánchez, del CREAF.

 Jornada de bioseguretat. Foto: Arxiu XPN

La Bioseguretat al Montseny

15/05/2019 02:34 h.

El divendres 10 de maig es va realitzar una ponència alertant de les malalties emergents que afecten els amfibis. 

La Sala de la Unió Batllorienca (la Batllòria, Sant Celoni) va acollir el Cens visual participatiu de la llúdriga a la conca de la Tordera. Durant la jornada, Daniel Guinart, tècnic de conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny, i Daniel Fernández, del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP), van exposar el tema de la bioseguretat.

Guinart i Fernández van presentar la ponència titulada "La bioseguretat en l'hàbitat de ribera", en què s'explicava la problemàtica de les malalties emergents i la seva implicació en les poblacions d’amfibis, en especial el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi).

En aquesta presentació es van abordar les temàtiques: Què és una malaltia emergent?; Les principals malalties emergents de les poblacions d’amfibis; Els possibles vectors d’aquestes malalties emergents; Què és la bioseguretat?; Bones pràctiques; Decàleg perquè la natura no ens noti!; Què podem fer per no transmetre les malalties?

En total, van assistir-hi cinquanta persones, totes elles participants en el programa de seguiment de la llúdriga i que visiten repetidament el riu Tordera.

La jornada del Cens visual participatiu de la llúdriga a la conca de la Tordera va ser organitzada per l’ICTA-UAB, l’Observatori del Tordera, el Zoo de Barcelona, el Consorci Besòs Tordera i l’Ajuntament de Sant Celoni.

 Arxiu XPN

El tritó arriba a les escoles

01/02/2019 01:38 h.

Els guardes forestals del Parc acosten el projecte Life Tritó Montseny als escolars dels municipis.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, acosta l'exposició del projecte als alumnes de primària. En Toni visita les escoles dels municipis en els quals es realitza la itinerància de l'exposició del tritó del Montseny.

 

El dia 14 de gener va anar a l'escola Aqua Alba de Gualba per presentar l'exposició als alumnes de quart, que van mostrar molt interès en conèixer la biologia i curiositats del tritó del Montseny. En Toni va valorar molt positivament el bon coneixement que els infants tenen de l'amfibi i del seu hàbitat. Un cop realitzada la xerrada, tots junts van visitar l'exposició del tritó del Montseny que temporalment està ubicada a la Masia Can Figueres (Gualba).

El 12 de febrer, es va fer una segona visita escolar. Aquest cop, a l'escola Vallmanya, a Sant Esteve de Palautordera. Aquesta vegada, els alumnes eren de tercer de primària i també van mostrar molt interès a tenir més coneixements de l'espècie i l'hàbitat on viu. 

Alumnes a l'exposició del projecte. Foto: escola Vallmanya.

 

La tercera visita escolar es va fer el divendres 10 de maig als alumnes de quart de primària de l'escola Montseny, a la població de Breda. Aquesta vegada, es va fer la presentació coincidint en que l'exposició estava ubicada al Centre Cultural Els Forns. En Toni també va valorar molt positvament aquesta visita.

 

Amb el títol "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", aquesta exposició està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.  

 

L’exposició itinerarà pels divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

Calendari d'ubicacions:

- De l'11 de juliol al 15 d'agost de 2018: Rectoria del Brull.

- Del 17 d'agost al 16 de setembre de 2018: Espai Montseny Viladrau.

- Del 18 de setembre a l'1 de novembre de 2018: Can Casades (Fogars de Montclús).

- Del 6 al 26 de novembre de 2018: Biblioteca Pompeu Fabra (Riells i Viabrea).

- Del 30 de novembre al 16 de desembre de 2018: Masia Can Figueres (Gualba).

- Del 13 de gener al 18 de febrer de 2019: Edifici del Rellotge (Barcelona).

- Del 19 de febrer al 18 de març de 2019: Escola Vallmanya (Sant Esteve de Palautordera).

- Del 19 de març al 15 d'abril de 2019: Centre d'Informació de La Mongia (Sant Pere de Vilamajor).

- Del 16 d'abril al 13 de maig de 2019: Els Forns, Centre Cultural i d'Informació Turística (Breda).

- Del 14 de maig al 17 de juny de 2019: Museu Etnològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies).Arxiu XPN

Estrenem butlletí!

18/04/2019 13:11 h.

S'edita el primer número del butlletí digital que, trimestralment, recollirà les novetats del projecte. 

Aquest any 2019 estrenem el Número 1, que s'edita i s'envia a finals del mes d'abril.

S'hi recullen totes les novetats del projecte Life Tritó Montseny que han succeït durant els mesos de gener, febrer i març de 2019.

Una de les novetats destacades en el butlletí és la Nit de la biodiversitat 2019, que la Fundació Barcelona Zoo va presentar a l’auditori del Campus Ciutadella de la UPF. En aquest acte es va posar l'èmfasi en la necessitat de la conservació de la biodiversitat, del declivi de les espècies, sobretot els invertebrats, els grans desconeguts. En el marc de la celebració, es va presentar el projecte Life Tritó Montseny, i aquesta espècie endèmica del Parc Natural.

També es presenta l’exposició permanent 'Tu investigues!', inaugurada el dissabte 12 de gener al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Dirigida a un públic familiar, la mostra s’estructura a partir de les quatre àrees d’investigació i recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers: quiròpters, lepidòpters, petits mamífers i herpetologia (amfibis i rèptils). 

Altres novetats relacionades amb la divulgació del projecte han estat la presentació de l'exposció a l'Escola Industrial, l'edició de nous fullets informatius i les xerrades als escolars dels municipis de l'àmbit del Parc.

I pel que fa a les novetats del projecte més relacionades amb les accions de conservació i seguiment de l'espècie, en destaquem el trasllat de tritons des del Centre de Fauna de Torreferrussa fins al centre de Pont de Suert i al Zoo de Barcelona, i la segona reunió del comitè d'experts del projecte.

Per poder consultar aquestes novetats i la resta, totes aparegudes al nou butlletí, es pot visitar la pàgina web del projecte, concretament a l'apartat Evolució.

El butlletí s'editarà en format digital i s'enviarà, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte Life Tritó Montseny.

Si esteu interessats en rebre'l, us hi podeu inscriure aquí. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.

Seguim treballant per difondre el projecte i esperem arribar al màxim número de persones possible.

 

 Amphibian Conservation Research Symposium (ACRS)

ACRS 2019

29/04/2019 12:49 h.

Es presenta el projecte Life Tritó Montseny en el Simposi d'Investigació per a la Conservació dels Amfibis. 

La Universitat Metropolitana de Manchester (MMU) en col·laboració amb el Zoo de Chester van organitzar els dies 27 i 28 d'abril el Simposi d'Investigació per a la Conservació dels Amfibis (ACRS), que enguany es va realitzar a la ciutat de Manchester.

 

Durant dos dies, es va presentar un ampli programa de ponències en què van participar nombrosos investigadors i especialistes del món dels amfibis. En total, van assistir-hi vuitanta persones de l'àmbit internacional i s'hi van exposar vint-i-cinc presentacions orals i més de vint pòsters.

L'expert Fèlix Amat (Museu de Ciències Naturals de Granollers), va presentar la ponència "Vivint en una frontera geogràfica i a la frontera de l'extinció. Seguiment del tritó del Montseny (Calotriton arnolidi)" el diumenge 28 d'abril.

 

Fèlix Amat realitzant la ponència sobre el projecte. Foto: G. Garcia

 

Així mateix, en el marc d'aquest congrés, els tècnics i col·laboradors del projecte Life Tritó Montseny vam presentar un pòster per tal de difondre les accions que estem duent a terme. 

 

Pòster presentat al congrés. Foto: Arxiu XPN

 

L'ACRS és l'únic simpòsium internacional dedicat específicament a compartir investigacions i estratègies per potenciar el futur de la conservació dels amfibis. L'ACRS ens ajuda a reunir a conservacionistes i investigadors d'amfibis de tot el món per adquirir experiència, aprendre noves idees, establir contactes i ajudar a construir un futur per als esforços globals de conservació d'amfibis.

Des que es va celebrar originalment a la Universitat de Manchester l'any 2012, l'ACRS ha estat acollit posteriorment pel Museu d'Història Natural de Londres (2013), la Societat Zoològica de Londres (2014), la Universitat de Cambridge (2015), la Universitat del Nord-oest de Sudàfrica (2016) i la Universitat de Kent (2017).

L'ACRS aplega investigadors en conservació d'amfibis de tots els camps i antecedents, incloent acadèmics, veterinaris, biòlegs de camp i membres de la comunitat de zoos. Els congressos de dos dies proporcionen una plataforma per presentar una àmplia presentació de xerrades que abasten enfocs basats en l'evidència i estratègies de maneig que promouen la conservació dels amfibis.

Els temes exposats abasten malalties, ecotoxicologia, genètica, cria ex situ, cria en captivitat, programes de reintroducció, tècniques d'estudi, utilització de l'hàbitat, programes in situ, comerç d'amfibis i ecologia urbana.