Inauguració al Zoo de Barcelona

29/06/2018 02:00 h.

El Zoo de Barcelona inaugura una nova instal·lació per a la conservació del tritó del Montseny.

El passat 28 de juny, el Zoo de Barcelona va inaugurar un nou espai per a la reproducció i conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoli).

A més dels aquaris per aquesta espècie protegida, també s’ha incorporat una sala educativa dedicada a la divulgació ambiental, en què els visitants podran aprendre sobre la importància del tritó i de la fauna dels torrents del Montseny a través de panells informatius, vídeos, jocs d’ordinador i altres materials interactius. Aquesta instal·lació és un model a seguir en el nou Pla Estratègic del Zoo de Barcelona, ja que es basa en la gestió integrada entre la conservació ex situ, sensibilització i reproducció, i la in situ, reintroduint l’espècie al seu medi natural.

Des de l’inici de la temporada reproductiva, al maig, ja han nascut al Zoo trenta-vuit larves de tritó, que se sumen a les onze nascudes l’any passat, i s'espera que en segueixin naixent fins a finals de setembre. La finalitat del programa de conservació és que aquestes larves siguin reintroduïdes al seu, i reforçar les poblacions que ja s’han reintroduït durant els últims anys, que s’han confirmat exitoses amb la troballa de la primera larva nascuda a la natura provinent d’aquells exemplars reintroduïts en el passat.

A la inauguració del passat 28 de juny van participar Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona; Marta Labata, directora general de B:SM; Antoni Alarcón, director del Zoo de Barcelona; Manel Pomarol, cap de Conservació de Fauna de la Generalitat; Joana Barber, directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny i Gabriel Esquius, conseller delegat de Forestal Catalana.

Aquesta nova instal·lació per a la cria en captivitat del tritó del Montseny, junt amb la del Centre de Fauna de Pont de Suert, se sumen al programa de cria en captivitat que fou impulsat l'any 2007 pel Centre de Fauna de Torreferrussa.

 Nou fullet informatiu

02/07/2018 13:16 h.

El 26 de juny va sortir a la llum el nou fullet informatiu del Life Tritó Montseny. Es va editar en català, castellà i anglès, per tal de fer difusió del projecte.

Una de les accions previstes en aquest projecte, era la impressió del fullet informatiu. Seguint el disseny de l'exposició, s'ha editat aquest nou material divulgatiu, en format digital i en format paper. S'han imprès un total de 6.500 fullets en paper, en format quadríptic i en tres idiomes: 4.100 exemplars en català, 1.300 en castellà i 1.100 en anglès. El podeu trobar a diferents municipis de l'àmbit del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, a les biblioteques, centres de documentació i centres de cria del tritó del Montseny.

Esperem així, poder difondre al màxim el projecte!Foto: Arxiu XPN

IX Trobada d'Estudiosos del Montseny

21/11/2016 09:42 h.

La primera presentació del projecte Life Tritó Montseny es va fer el marc de la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny.

La IX Trobada d'Estudiosos del Montseny va tenir lloc al Teatre de la Garriga - El Patronat, els dies 17 i 18 de novembre de 2016. Igual que les vuit edicions anteriors, va ser una gran oportunitat per incrementar la informació com a suport a la gestió, intercanviar experiències, incrementar el coneixement i, sobretot, sumar sinèrgies en favor de la conservació del patrimoni natural i cultural del Montseny.

El projecte Life Tritó Montseny té per objectiu millorar l'estat de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i el seu hàbitat de ribera.

El projecte va obrir les jornades amb una presentació on hi van participar, entre d'altres: el Sr. Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, el Sr. Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, el Sr. Ferran Miralles, dierctor general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Albert Benzekry, quart tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Turisme i Patrimoni de l'Ajuntament de La Garriga, el Sr. Gabriel Esquius, conseller delegat de Forestal Catalana, SA, i el Sr. Josep Maria Alonso, Cap d’investigació i conservació del Zoo, en substitució de la Sra. Carme Lanuza, directora de Zoo de Barcelona.

També van intervenir el Sr. Daniel Guinart, i la Sra. Joana Barber que van explicar els objectius del projecte Life tritó Montseny, i la gestió per la conservació, basada en la recerca i el seguiment, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.Power Point MJ Aramburu

Visita de la monitora externa de NEEMO

30/01/2017 09:38 h.

El projecte Life Tritó Montseny rep la primera visita de la monitora externa de l'agència NEEMO, que va fer una valoració dels primers mesos de gestió. 

La monitora assignada per la Comissió Europea per al projecte Life Tritó Montseny es va reunir amb els socis del projecte (Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana SA i el Zoo de Barcelona), a la seu de Diputació de Barcelona.

En aquesta primera jornada es van presentar els primers mesos de gestió del projecte i es van comentar els aspectes més rellevants. La monitora externa va fer una primera revisió dels costos incorreguts per soci, i del pressupost previst per al període 2016-2020. A la tarda, es van visitar les instal·lacions del Zoo de Barcelona i la caseta que es construirà per ampliar el centre de cria del trió del Montseny. 

Durant la segona jornada de treball, la monitora externa va voler conèixer les accions les accions previstes del projecte, per la qual cosa es va fer una visita al Montseny, de la mà del coordinador tècnic del projecte de Diputació de Barcelona. Entre d'altres, es van visitar alguns dels espais on hi haurà accions de conservació destinades a la connectivitat ecològica en les infraestructures,o a remodelacions de sistemes d'aigua, i les principals actuacions que tindran lloc al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (PN-RBM).

 Foto: Arxiu XPN

Pla de Comunicació

15/03/2017 09:52 h.

S'aprova el Pla de Comunicació del Life Tritó Montseny dins de les accions de sensibilització, amb el propòsit d’aconseguir una política de comunicació coherent i eficaç. 

 

El Pla de comunicació és l’instrument on es defineix l’estratègia general de comunicació del projecte. Aquest pla recull els objectius, estratègies, instruments, recursos, destinataris i accions a desenvolupar durant la vigència del projecte Life Tritó Montseny, amb el propòsit d’aconseguir una política de comunicació coherent i eficaç. Aquest Pla de comunicació forma part de l'estratègia de comunicació del projecte i de les accions de Conscienciació pública i difusió de resultats (accions E).

Cal assenyalar que estem actuant sobre una espècie i un entorn molt singulars. El tritó del Montseny és una espècie amenaçada i en perill d’extinció, i les accions que es duen a terme per millorar-ne els hàbitats formant part d’un espai natural protegit que té la figura de parc natural des del 1977 i de reserva de la biosfera des del 1978. Estem parlant, també, d’un espai protegit amb una forta pressió humana al seu entorn. El projecte caldrà que sigui conegut i assumit tant per la població local (un miler de persones viuen a l’interior del parc) com pels visitants (es calcula que un milió de persones, com a mínim, vista el Montseny anualment). Les accions de comunicació són, doncs, claus per aconseguir que el projecte sigui socialment acceptat i compartit, tant entre la població com pels promotors de les accions.