Arxiu XPN

Estrenem butlletí!

18/04/2019 13:11 h.

El mes d'abril es va editar el primer número del butlletí digital que recull les novetats del projecte

El mes d'abril de 2019 vam estrenar el Número 1 del butlletí, que es va editar i enviar a finals del mes d'abril.

S'hi van recollir totes les novetats del projecte Life Tritó Montseny que van succeïr durant els mesos de gener, febrer i març de 2019.

Una de les novetats destacades en el primer butlletí va ser la Nit de la biodiversitat 2019, que la Fundació Barcelona Zoo va presentar a l’auditori del Campus Ciutadella de la UPF. En aquest acte es va posar l'èmfasi en la necessitat de la conservació de la biodiversitat, del declivi de les espècies, sobretot els invertebrats, els grans desconeguts. En el marc de la celebració, es va presentar el projecte Life Tritó Montseny, i aquesta espècie endèmica del Parc Natural.

També es va presentar l’exposició permanent 'Tu investigues!', inaugurada el dissabte 12 de gener al Museu de Ciències Naturals de Granollers. Dirigida a un públic familiar, la mostra s’estructura a partir de les quatre àrees d’investigació i recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers: quiròpters, lepidòpters, petits mamífers i herpetologia (amfibis i rèptils). 

Altres novetats relacionades amb la divulgació del projecte van ser la presentació de l'exposció a l'Escola Industrial, l'edició de nous fullets informatius i les xerrades als escolars dels municipis de l'àmbit del Parc.

I pel que fa a les novetats del projecte més relacionades amb les accions de conservació i seguiment de l'espècie, vam destacar el trasllat de tritons des del Centre de Fauna de Torreferrussa fins al centre de Pont de Suert i al Zoo de Barcelona, i la segona reunió del comitè d'experts del projecte.

Per poder consultar aquestes novetats i la resta, totes aparegudes al nou butlletí, es pot visitar la pàgina web del projecte, concretament a l'apartat Evolució.

El butlletí s'editarà en format digital i s'enviarà, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte Life Tritó Montseny.

Si esteu interessats en rebre'l, us hi podeu inscriure aquí. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.

Seguim treballant per difondre el projecte i esperem arribar al màxim número de persones possible.Museu Etnològic del Montseny. La Gabella

Taller de tritons de guix

06/06/2019 16:35 h.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, el 2 de juny, es va realitzar el taller "Fem un tritó de guix"

Coincidint amb l'exposició ''Em dic Calotriton i només visc al Montseny'', des del Museu Etnològic del Montseny es va convidar a grans i petits al taller per l'elaboració de tritons de guix. A partir d'un motlle amb la forma del tritó del Montseny, tots els participants van poder crear el seu propi tritó de guix. Un cop assecat i pintat, cada participant se’l va poder endur a casa. 

Tritó de guix. Foto: Museu Etnològic del Montseny. La Gabella

 

El taller va començar a les 11 h i va acabar a les 14 h. Les vint famiílies participants van tenir l’oportunitat de visitar l'exposició temporal del Museu Etnològic del Montseny, que celebrava una jornada de portes obertes.

Aquest taller va formar part del conjunt d'activitats incloses en el Dia Europeu dels Parcs.  

 

La realització de tritons de guix forma part del material inclòs en el programa "El Montseny a l'escola", concretament en la Unitat didàctica "El Montseny i l'aigua", destinada als alumnes del cicle mitjà de primària. En el marc del projecte Life Tritó Montseny, el programa educatiu en l'àmbit del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny correspon a l'acció E10.
GRENP

La classe del tritó

05/06/2019 09:59 h.

Els alumnes de l'escola La Muntanya d'Aiguafreda visiten l'Escola de Natura de Parets del Vallès

El dia 4 de juny, 15 alumnes de primer de primària de l'escola La Muntanya d'Aiguafreda van visitar l'Escola de Natura de Parets del Vallès. En Daniel Fernández, tècnic especialista del GRENP (Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès) va acompanyar durant el matí els nens i nenes en aquesta visita guiada. Per començar, es va fer una xerrada per explicar com són i com viuen els tritons del Montseny i quin és el seu hàbitat natural. A continuació, en Daniel Fernández va convidar els infants a conèixer l'equipament de l'Escola de Natura de Parets del Vallès.

En tot moment, els visitants van mostrar interès pel tritó del Montseny i el Parc Natural on viu.

 

Llegint el conte del tritó del Montseny. Foto: Escola de Natura de Parets del VallèsArxiu XPN

2a Trobada d'hidròlegs

17/05/2019 11:51 h.

El 14 de maig, a Masia Mariona, va tenir lloc la segona trobada del grup d'hidròlegs del projecte

Els objectius d'aquest taller participatiu eren identificar les futures línies de treball de recerca per conèixer la dinàmica hidrològica del Montseny i aconseguir els resultats següents: Consolidació del grup d'hidrologia; Definir-ne les necessitats concretes; Interpretar correctament els treballs científics, buits de coneixement i els aspectes que no compten amb un consens científic; Identificar les futures línies de treball a seguir pels hidròlegs implicats.

La trobada, que va reunir a vint-i-set experts en el món de la hidrologia, es va estructurar en diversos blocs de treball:

Bloc 1: Breu ronda de presentació; Repàs de les principals conclusions de la primera trobada.

Bloc 2: Presentació de l'estat actual del projecte Life Tritó Montseny; Presentació de les preguntes preparades per al desenvolupament del taller; Treball per grups de recerca o individual.

Bloc 3: Dinàmica per indicar quines de les línies de treball poden donar resposta a les preguntes concretes.

Bloc 4: Dinàmica per identificar quins tipus de projectes desenvolupen normalment les entitats implicades (nacionals, internacionals, altres), amb l'objectiu d'enriquir la informació prèvia per la tercera trobada; Ronda de debat sobre barreres i oportunitats respecte els tipus de projectes que s'han realitzat o bé que es plantegen per al futur.

 

La necessitat de crear un grup de treball tècnic per estudiar la hidrogeologia del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va sorgir arran de la primera trobada del comitè d'experts del projecte Life Tritó Montseny (8 de novembre de 2018). En aquell moment, els objectius previstos per treballar van ser conèixer dinàmica hidrogeològica del massís del Montseny, establir un programa de seguiment hidrològic i vetllar per l’ús sostenible de l’aigua. A banda de definir un grup de treball, calia planificar les línies de treball per poder executar els projectes de recerca i consensuar un model que defineixi la dinàmica hidrològica del Montseny.

Tant la primera com la segona jornada d'hidròlegs van estar dinamitzades per l'Annelies Broekman i l'Anabel Sánchez, del CREAF.

 Gerardo García

ACRS 2019

29/04/2019 12:49 h.

Es presenta el projecte Life Tritó Montseny en el Simposi d'Investigació per a la Conservació dels Amfibis 

La Universitat Metropolitana de Manchester (MMU) en col·laboració amb el Zoo de Chester van organitzar els dies 27 i 28 d'abril el Simposi d'Investigació per a la Conservació dels Amfibis (ACRS), que enguany es va realitzar a la ciutat de Manchester.

 

Durant dos dies, es va presentar un ampli programa de ponències en què van participar nombrosos investigadors i especialistes del món dels amfibis. En total, van assistir-hi vuitanta persones de l'àmbit internacional i s'hi van exposar vint-i-cinc presentacions orals i més de vint pòsters.

L'expert Fèlix Amat (Museu de Ciències Naturals de Granollers), va presentar la ponència "Vivint en una frontera geogràfica i a la frontera de l'extinció. Seguiment del tritó del Montseny (Calotriton arnolidi)" el diumenge 28 d'abril.

 

Fèlix Amat realitzant la ponència sobre el projecte. Foto: G. Garcia

 

Així mateix, en el marc d'aquest congrés, els tècnics i col·laboradors del projecte Life Tritó Montseny vam presentar un pòster per tal de difondre les accions que estem duent a terme. 

 

Pòster presentat al congrés. Foto: Arxiu XPN

 

L'ACRS és l'únic simpòsium internacional dedicat específicament a compartir investigacions i estratègies per potenciar el futur de la conservació dels amfibis. L'ACRS ens ajuda a reunir a conservacionistes i investigadors d'amfibis de tot el món per adquirir experiència, aprendre noves idees, establir contactes i ajudar a construir un futur per als esforços globals de conservació d'amfibis.

Des que es va celebrar originalment a la Universitat de Manchester l'any 2012, l'ACRS ha estat acollit posteriorment pel Museu d'Història Natural de Londres (2013), la Societat Zoològica de Londres (2014), la Universitat de Cambridge (2015), la Universitat del Nord-oest de Sudàfrica (2016) i la Universitat de Kent (2017).

L'ACRS aplega investigadors en conservació d'amfibis de tots els camps i antecedents, incloent acadèmics, veterinaris, biòlegs de camp i membres de la comunitat de zoos. Els congressos de dos dies proporcionen una plataforma per presentar una àmplia presentació de xerrades que abasten enfocs basats en l'evidència i estratègies de maneig que promouen la conservació dels amfibis.

Els temes exposats abasten malalties, ecotoxicologia, genètica, cria ex situ, cria en captivitat, programes de reintroducció, tècniques d'estudi, utilització de l'hàbitat, programes in situ, comerç d'amfibis i ecologia urbana.