El President visita Torreferrussa

16/11/2018 20:25 h.

Avui el President Joaquim Torra visita el Centre de Cria de Torreferrussa (gestionat per Forestal Catalana).

Els companys i companyes del Centre de Fauna de Torreferrussa, (Generalitat de Catalunya), han rebut la visita del Sr. Joaquim Torra i Pla. Li han pogut ensenyar les noves instal.lacions del centre de cria del tritó del Montseny.

La nova sala (70 m2) del centre de cria conté 240 nous aquaris, que se sumen a l'antiga instal·lació existent (d’uns 30 m2), que ja disposava de 100 aquaris més. Això ha suposat multiplicar per tres la capacitat existent. L’ampliació de l'espai permet generar noves parelles que ponen uns 40 ous anuals, dels quals prosperen de l’entorn del 50%.

El Centre de Fauna de Torreferrussa acull actualment 900 exemplars de tritó del Montseny de les dues varietats genètiques existents, l’oriental i l’occidental. Impulsa un programa de cria en captivitat de l’espècie endèmica des del 2007, i l’any 2013 s’hi va sumar el Zoo de Barcelona, per cria en captivitat de la varietat oriental, i el Centre de Fauna de Pont de Suert, per criar en captivitat la variació occidental. Ambdós amb exemplars originaris de Torreferrussa.

 

 Foto: Manel Areste

Simposi sobre el tritó pirinenc

16/05/2017 16:33 h.

Presentació del Life Tritó Montseny en el "Simposi sobre l’ecologia del tritó pirinenc (Colotriton asper): coneixements, conservació i reptes futurs".

Es va celebrar el dia 15 de maig del 2017 i va ser organitzat per la Universitat de Lleida, el Centre d’Ecologie Fonctionelle & Evolutive i l’Institut d’Estudis Catalans. En Felix Amat i en Manel Areste van realitzar la presentació del Life Tritó Montseny.

En aquesta trobada que va reunir diverses persones involucrades i interessades en el tritó pirinenc (investigadors, ONG, gestors ambientals,...) així com altres grups que treballen als Pirineus.

Els tècnics del projecte destaquen el gran nivell científic de la trobada amb la presència dels majors experts mundials en el gènere Calotriton i la bona rebuda general que ha tingut l’obtenció de cofinançament del programa Life pel tritó del Montseny (Colotriton arnoldi). 

 Universitat de Praga

07/11/2018 12:19 h.

En Daniel Hernández presenta el tritó del Montseny en el Máster Wildlife and Livestock Management in Tropics.

El passat 6 de novembre, la Facultat de Ciències Tropicals (Tropical Agrisciences/ Fakulta tropického zemědělství) de la Universitat de Ciències de la Vida de Praga (Czech University of Life Sciences/ Česká zemědělská univerzita v Praze) va realitzar una jornada entorn a la conservació de fauna.

Van assistir-hi entre 25 i 30 persones, totes participants del Máster Wildlife and Livestock Management in Tropics, dins de l'assignatura Biodiversity Conservation in Protected Areas.

En el marc d'aquesta jornada es van realitzar diverses exposicions referents a animals amenaçats, majoritàriament espècies en perill crític, amb un interès especial per les espècies autòctones de les diverses nacionalitats de procedència dels alumnes.

En aquest context, en Daniel Hernández va exposar la ponència: "Montseny brook newt (Calotriton arnoldi Carranza and Amat, 2005).

 Arxiu XPN

El tritó del Montseny a l'escola!

01/02/2019 01:38 h.

L'exposició del projecte Life Tritó Montseny arriba als escolars, de la mà dels guardes del parc.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, acosta l'exposició del projecte als alumnes de primària. El dia 14 de gener va anar a l'escola Aqua Alba de Gualba per presentar l'exposició als alumnes de quart, que van mostrar molt interès en aprendre més coses del tritó del Montseny. En Toni va valorar molt positivament el bon coneixement que els infants tenen de l'amfibi i del seu hàbitat. Tots junts, van anar caminant a veure l'exposició del tritó del Montseny que temporalment està ubicada a la Masia Can Figueres (Gualba).

 

El dia 12 de febrer, es fa una segona visita escolar. Aquest cop, a l'escola Vallmanya, a Sant Esteve de Palautordera. En Toni Álvarez explica el projecte als alumnes de dues aules de tercer de primària, que també mostren molt interès en aprendre més coses del tritó del Montseny i l'hàbitat on viu. 

Alumnes a l'exposició del tritó. Foto: escola Vallmanya

 

Amb el títol "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", aquesta exposició està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop a aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.  

 

L’exposició recorrerà, entre d'altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Calendari d'ubicacions:

 

- De l'11 de juliol al 15 d'agost de 2018: Rectoria del Brull.

- Del 17 d'agost al 16 de setembre de 2018: Espai Montseny Viladrau.

- Del 18 de setembre a l'1 de novembre de 2018: Can Casades (Fogars de Montclús).

- Del 6 al 26 de novembre de 2018: Biblioteca Pompeu Fabra (Riells i Viabrea).

- Del 30 de novembre al 16 de desembre de 2018: Masia Can Figueres (Gualba).

- Del 13 de gener al 18 de febrer de 2019: Edifici del Rellotge (Barcelona).

- Del 19 de febrer al 18 de març de 2019: Escola Vallmanya (Sant Esteve de Palautordera).

- Del 19 de març al 15 d'abril de 2019: Centre d'Informació de La Mongia (Sant Pere de Vilamajor).

- Del 16 d'abril al 13 de maig de 2019: Els Forns, Centre Cultural i d'Informació Turística (Breda).

- Del 14 de maig al 17 de juny de 2019: Museu Etonològic del Montseny. La Gabella (Arbúcies).Museu de Granollers

Exposició 'Tu investigues!'

14/01/2019 12:16 h.

El tritó del Montseny, un dels protagonistes de la nova exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El dissabte 12 de gener, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va inaugurar ‘Tu investigues!’, la nova exposició permanent. Dirigida a un públic familiar, la mostra s’estructura a partir de les quatre àrees d’investigació i recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers: quiròpters, lepidòpters, petits mamífers i herpetologia (amfibis i rèptils). 

L’exposició 'Tu investigues!' té un format molt escenogràfic i especialment atractiu per als infants. Així, en ella s’hi recreen milers de papallones en un prat, ratpenats amagats en una cova de pedra, un bosc ple de ratolins i micromamífers diversos i un riu interactiu amb diversitat d’amfibis i rèptils. Un dels protagonistes d’aquest darrer àmbit és el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), sobre el qual l’exposició ofereix imatges de gran format i un text explicatiu de caire didàctic. 

Infants visitant l'exposició. Foto: M. Marsal.

 

Un altre dels elements destacables de la nova exposició 'Tu investigues!' són els cinc microdocumentals (realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona) de la sèrie “Investigadors i natura”. Dedicats a les papallones, ratpenats, petits mamífers i amfibis, en ells els visitants de l’exposició gaudiran del testimoni dels investigadors responsables de cadascun d’aquests àmbits en el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Escoltaran les seves experiències vitals, dia a dia investigador, motivacions, trajectòria, etc. completades amb l’enregistrament d’unes imatges de camp espectaculars.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers és un dels dos centres de documentació del Parc Natural del Montseny. Reserva de la Biosfera.