Guarda difonent el projecte. Foto: Arxiu XPN.

El tritó del Montseny arriba a les escoles!

14/01/2019 01:38 h.

L'exposició del projecte Life Tritó Montseny arriba als escolars, de la mà dels guardes del parc. 

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, acosta l'exposició del projecte als alumnes de primària. Concretament, aquest matí, ha anat a l'escola Aqua Alba de Gualba i ha explicat el projecte als alumnes de quart. Tots han mostrat molt interès en aprendre més coses del tritó del Montseny i en Toni ha valoral molt positivament el bon coneixement que els infants tenen d'aquest amfibi.

Tots junts, han anat a veure l'exposició que fins el dia 16 de desembre estarà a la Masia Can Figueres (Gualba).

 

Amb el títol "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", aquesta exposició està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop a aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.  

 

L’exposició recorrerà, entre d'altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Calendari d'ubicacions:

- De l'11 de juliol al 15 d'agost de 2018: Rectoria del Brull.

- Del 17 d'agost al 16 de setembre de 2018: Espai Montseny Viladrau.

- Del 18 de setembre a l'1 de novembre de 2018: Can Casades (Fogars de Montclús).

- Del 6 al 26 de novembre de 2018: Biblioteca Pompeu Fabra (Riells i Viabrea).

- Del 30 de novembre al 16 de desembre de 2018: Masia Can Figueres (Gualba).

- Del 13 de gener al 15 de febrer de 2019: Edifici del Rellotge (Barcelona).Exposició 'Tu investigues!'

14/01/2019 12:16 h.

El tritó del Montseny, un dels protagonistes de la nova exposició permanent del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

El dissabte 12 de gener, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va inaugurar ‘Tu investigues!’, la nova exposició permanent. Dirigida a un públic familiar, la mostra s’estructura a partir de les quatre àrees d’investigació i recerca del Museu de Ciències Naturals de Granollers: quiròpters, lepidòpters, petits mamífers i herpetologia (amfibis i rèptils). 

L’exposició 'Tu investigues!' té un format molt escenogràfic i especialment atractiu per als infants. Així, en ella s’hi recreen milers de papallones en un prat, ratpenats amagats en una cova de pedra, un bosc ple de ratolins i micromamífers diversos i un riu interactiu amb diversitat d’amfibis i rèptils. Un dels protagonistes d’aquest darrer àmbit és el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), sobre el qual l’exposició ofereix imatges de gran format, el mapa de la seva localització i un text explicatiu de caire didàctic. 

Un altre dels elements destacables de la nova exposició 'Tu investigues!' són els cinc microdocumentals (realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona) de la sèrie “Investigadors i natura”. Dedicats a les papallones, ratpenats, petits mamífers i amfibis, en ells els visitants de l’exposició gaudiran del testimoni dels investigadors responsables de cadascun d’aquests àmbits en el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Escoltaran les seves experiències vitals, dia a dia investigador, motivacions, trajectòria, etc. completades amb l’enregistrament d’unes imatges de camp espectaculars.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers és un dels dos centres de documentació del Parc Natural del Montseny. Reserva de la Biosfera.Acte presentació. Autor: Arxiu XPN

Gualba acull l'exposició del projecte

05/12/2018 12:01 h.

El dia 1 de desembre, l'Albert Montori va acompanyar l'exposició amb una ponència sobre el projecte Life.

Coincidint amb el canvi d'ubicació de l'exposició, l'herpetòleg Albert Montori va fer una ponència centrada en el projecte, presentant-nos l'espècie i enumerant quines són les seves amenaces. El títol de la ponència va ser el següent: Presentació del projecte “Life Tritó del Montseny”. El meu nom és Calotriton arnoldi i només visc al Montseny.  

 

L'exposició del projecte ("El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!") està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop a aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. 

L'exposició recorrerà, entre d'altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Està formada per vuit plafons explicatius i una reporducció a escala del tritó. 

 

Fins el dia 16 de desembre de 2018 podrem visitar l'exposició del tritó del Montseny a la Masia Can Figueres de Gualba.Reintroducció de la Vida Silvestre

19/11/2018 14:28 h.

En Gerardo Garcia presenta un e-poster del projecte Life Tritó Montseny a la II Conferència Internacional. 

El Zoològic de Lincoln Park (Chicago), en associació amb el Grup d'Especialistes en Reintroducció (RSG) de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha estat l'amfitrió de la II Conferència Internacional de Reintroducció de Vida Silvestre (13-16 de novembre). Biòlegs i gerents de reintroducció de tot el món es reuneixen novament per compartir informació, triomfs i experiències en l'àmbit de la restauració de la vida silvestre a la natura.

Moltes poblacions de vida silvestre a tot el món estan patint dramàtiques disminucions de mida o ja estan sent extirpades. És probable que la pèrdua i degradació de l'hàbitat i les conseqüències del canvi climàtic redueixin encara més la supervivència de moltes espècies, pertorbin la seva distribució i la funció ecològica.

En el marc d'aquesta conferència, els millors experts en la matèria es centren en l'evolució de la ciència de la reintroducció per tal de discutir les "lliçons apreses", identificar els processos científics que milloren l'eficàcia i construir una cultura d'innovació de la investigació teòrica i aplicada sobre la reintroducció de vida silvestre i altres translocacions de conservació. Aquest fòrum per a professionals actuals i estudiants en reintroducció de vida silvestre permet una transferència de coneixement i difusió d'aquest camp d'estudi.

En aquest context, en Gerardo Garcia, col·laborador del Life Tritó Montseny des del Zoo de Chester, va presentar un e-poster per donar a conèixer el projecte a la resta dels assistents.Conferència anual d'EAZA a Atenes

25/09/2018 13:25 h.

Durant els dies 18-22 de setembre, Atenes va acollir la conferència anual d'EAZA.

L'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) és l'organització de la comunitat de zoos i aquaris d'Europa. La pertinença a la EAZA està oberta a tots els zoos i aquaris del continent que compleixin o treballin per complir els requisits de qualitat que marca l'Associació. La seva missió és fomentar la cooperació per promoure la planificació regional de recollida i conservació de la vida silvestre, principalment a través de programes coordinats de reproducció d'animals salvatges, com per exemple el Programa Europeu d'Espècies en Perill (EEP). L'organització també promou la recerca i l'educació. 

Cada any, l'EAZA organitza un congrés a nivell europeu. L'última edició va tenir lloc el passat mes de setembre al Parc Zoològic de l'Àtica (únic zoo de Grècia). Va obrir al públic l'any 2000, inicialment com a parc d'aus i actualment té una extensió de 20 hectàrees, amb més de 290 espècies. 

En el marc d'aquest congrés, en Josep Maria Alonso, cap d'investigació i conservació del Zoo de Barcelona, hi va presentar un póster del projecte Life Tritó Montseny. En el mateix context, en Gerardo Garcia (representant del Zoo de Chester i col.laborador del projecte) va presentar una ponència del tritó del Montseny