AIZA 2018

12/03/2018 12:24 h.

Els tecnics del projecte van participar en el Congrés Anual de l'Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA). La jornada va tenir lloc a Córdoba, durant els dies 8 i 9 de març.

Els companys del Zoo de Barcelona, socis del projecte Life Tritó Montseny, van assisitir en aquest Congrés organitzat per AIZA que va tenir lloc a Córdoba a principis del mes de març.

En Josep maria Alonso va exposar una conferència amb el següent títol: "Conservació del tritó del Montseny: gestió de l'hàbitat i la seva població i educació". Altres autors d'aquest treball van ser en Manel Areste i la Maria Josep Notó del Zoo de Barcelona i en Daniel Guinart de la Diputació de Barcelona.Aïda Tarragó exposa el projecte Life Tritó Montseny

Congrés d'Herpetologia

12/09/2018 02:45 h.

Presentem el projecte Life Tritó Montseny al XIX Congrés Espanyol d'Herpetologia, de la mà de l'Aïda Tarragó.

Durant els dies 5-8 de setembre, va tenir lloc el XIX Congreso Español de Herpetología - XV Congreso Luso-Español de Herpetología.

Els tècnics de la Generalitat de Catalunya van considerar que era una bona oportunitat per difondre el Life Tritó Montseny. L'Aïda Tarragó, tècnica del departament de Territori i Sostenibilitat va viatjar fins a Salamanca per assistir a aquest congrés i exposar una ponència del projecte.

L'Associació Herpetològica Espanyola (AHE) i l'Associação Portuguesa d'Herpetologia (APH) van ser els responsables d'organitzar aquest congrés amb el lema Biologia i Conservació d'Herpetos a l'Antropocè. Els principals eixos temàtics del Congrés d'Herpetologia són: la història natural de les espècies i comunitats herpetològiques, el canvi climàtic i global, els efectes de la contaminació, la biodiversitat i la biogeografia, i la gestió d'espècies invasores.

La ciutat de Salamanca va ser seleccionada per a l'organització d'aquesta nova edició per diversos motius. Un d'ells és que la Universitat de Salamanca celebra a 2018 el seu VIII Centenari, de manera que la ciutat està rebent una gran atenció mediàtica i s'hi celebraran centenars de congressos a nivell internacional, iberoamericà, europeu, ibèric i espanyol. A més, és una important font d'experts i experiències en herpetologia per a la Península Ibèrica des de fa dècades. Enguany es compleixen 31 anys del II Congrés de l'AHE (1987), que va tenir gran assistència de públic.

Així doncs, durant la primera setmana de setembre, la Universitat de Salamanca es va convertir en un gran fòrum on científics, conservacionistes, estudiants i interessats en el món de l'herpetologia ibèrica van compartir les seves experiències i van mostrar el resultat de les seves investigacions. Es van buscar sinèrgies i s'hi van aportar noves idees i solucions als problemes que arrosseguen els herpetos ibèrics. Tots units en l'objectiu de la conservació dels herpetos.

La seu va ser la facultat de biologia de la Universitat de Salamanca (Edifici Dioscórides. Instal.lacions al Campus Unamuno). El congrés va comptar amb el suport econòmic de la Junta de Castella i Lleó, l'Ajuntament de Salamanca i la Comissió de la Universitat de Salamanca.

 

 Foto: Arxiu XPN

IX Trobada d'Estudiosos del Montseny

21/11/2016 09:42 h.

La primera presentació del projecte es va fer al Teatre de la Garrigues, a la IX Trobada d'Estudiosos del Montseny.

La IX Trobada d'Estudiosos del Montseny va tenir lloc al Teatre de la Garriga - El Patronat, els dies 17 i 18 de novembre de 2016. Igual que les vuit edicions anteriors, va ser una gran oportunitat per incrementar la informació com a suport a la gestió, intercanviar experiències, incrementar el coneixement i, sobretot, sumar sinèrgies en favor de la conservació del patrimoni natural i cultural del Montseny.

El projecte Life Tritó Montseny té per objectiu millorar l'estat de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i el seu hàbitat de ribera.

El projecte va obrir les jornades amb una presentació on hi van participar, entre d'altres: el Sr. Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, el Sr. Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, el Sr. Ferran Miralles, dierctor general de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Albert Benzekry, quart tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Turisme i Patrimoni de l'Ajuntament de La Garriga, el Sr. Gabriel Esquius, conseller delegat de Forestal Catalana, SA, i el Sr. Josep Maria Alonso, Cap d’investigació i conservació del Zoo, en substitució de la Sra. Carme Lanuza, directora de Zoo de Barcelona.

També van intervenir el Sr. Daniel Guinart, i la Sra. Joana Barber que van explicar els objectius del projecte Life tritó Montseny, i la gestió per la conservació, basada en la recerca i el seguiment, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.Jornada en el marc del projecte BeWater

24/01/2017 01:57 h.

El 23 de gener, a Sant Celoni, en Daniel Guinart va presentar, el Life Tritó Montseny dins d'una jornada organitzada dins el projecte BeWater.

En el marc d'aquesta jornada, es va posar ènfasi en la necessitat de millorar la resiliènsia dels recursos hídrics i de la societat davant el canvi global:

  • Implicant actors.
  • Identificant punts d'incidència.
  • Fent propostes front el canvi global. 

Tenint com a referència el Pla de conservació del Parc Natural del Montseny. Reserva de la Biosfera es va plantejar la millora de l'estat de conservació de l'hàbitat de ribera i també del tritó del Montseny, un amfibi endèmic que depèn dels torrents del riu Tordera.

 Grup de treball d'hidrogeòlegs

13/11/2018 14:37 h.

El passat dijous 8 de novembre a Masia Mariona es va fer la primera trobada del comitè d'hidrogeòlegs, format per investigadors de diverses entitats.

Arrel de la primera trobada del comitè d'experts del projecte Life Tritó Montseny va sorgir la necessitat de crear un grup de treball tècnic per estudiar la hidrogeologia del Parc Natural de Montseny, que es van trobar aquest dia per primera vegada. La jornada va estar dinamitzada per l'Annelies Broekman i l'Anabel Sánchez, amdues del CREAF. Els objectius previstos per aquesta trobada eren els següents:

  • Conèixer dinàmica hidrogeològica del massís del Montseny.
  • Establir un programa de seguiment hidrològic.
  • Vetllar per l’ús sostenible de l’aigua.

A part de definir un grup de treball, calia planificar les línies de treball per poder executar els projectes de recerca i consensuar un model que defineixi la dinàmica hidrològica del Montseny.

 

Programa de la jornada:

10.00-10.15

  Registre participants i entrega documentació.

10.15-10.15

  Benvinguda per part de PN-RB Montseny.

10.15-10.30

  Presentació de la agenda del dia.

10.30-11.00

  Presentació investigadors i exposició àrees d’expertesa.  

11.00-11.30

  Pausa cafè.

11.30-13.30

  Sessió 1: Bloc Hidrogeologia del Montseny.

13.30-14.30

  Dinar.

14.30- 15.30

  Sessió 2: Bloc Connectivitat.

15.30-16.15

  Sessió 3: Bloc Impacte dels usos.

16.15-16.30

  Tancament de la sessió i full de ruta.