Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


XPN

Taula de treball

19/11/2021 14:00 h.

Se celebra una trobada per debatre la conservació del tritó del Montseny

El Local Mariona de Fogars de Montclús va acollir una reunió entre els propietaris forestals i els representants de les diverses institucions implicades en la gestió del territori i hàbitat del tritó del Montseny. L’objectiu de la trobada, celebrada el 18 de novembre, va ser afavorir l’aplicació de bones pràctiques de gestió per a eliminar les amenaces sobre el tritó del Montseny així com minimitzar els efectes del canvi climàtic.

A la taula de treball, hi estaven convidats els actors clau del projecte, els propietaris forestals juntament amb les diverses entitats i administracions implicades en la gestió del territori: l’Associació de Propietaris del Montseny, l’Ajuntament del Brull, l’Ajuntament de Fogars de Montclús, l’Ajuntament de Montseny, el Centre de la Propietat Forestal de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

A l’ordre del dia s’abordava la importància del tritó del Montseny a escala local i mundial, l’hàbitat del tritó i el marc legal associat a la seva conservació, la protecció del tritó i del seu hàbitat, propostes de futur i un torn final de paraules i debat.

La reunió va començar amb la presentació dels assistents i va continuar amb una breu contextualització del projecte Life Tritó Montseny, a càrrec de Joana Barber, cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, va remarcar la importància de seguir treballant en la preservació de les espècies en perill d’extinció i, concretament, en la importància del tritó del Montseny a escala local i mundial. La Generalitat de Catalunya actualment està treballant en el Pla de recuperació del tritó del Montseny, que incorporarà el Pla de reintroducció de l’espècie.

Daniel Guinart, director del Programa de conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i coordinador tècnic del Life Tritó Montseny, va explicar quines són les línies estratègiques del projecte amb les quals s’està treballant per a la conservació de l’espècie.

Eulàlia Casas i Alfredo Pérez, de l’Agència Catalana de l’Aigua, van parlar de la importància de l’hàbitat del tritó i del marc legal associat a la seva conservació. Ambdós es van centrar en la gestió de l’aigua i en la normativa que es desplega sobre el territori.

Per concloure les exposicions, Ricard Farriol, cap de l'Àrea de Planificació Forestal del Centre de la Propietat Forestal de Catalunya, va parlar dels plans de gestió forestal i de la coresponsabilitat de tots els agents implicats en la conservació del tritó del Montseny.

Posteriorment, va tenir lloc un debat entre els assistents, en el qual es van exposar les accions realitzades fins ara, les inquietuds sorgides arran del projecte, les fórmules administratives per la col·laboració i les futures línies de treball.

D’aquesta manera, s’estableix una taula de treball conjunta formada pels propietaris i les entitats gestores del territori per tal de treballar plegats en la preservació del tritó del Montseny, avui en dia i en clau de futur.

A la reunió van assistir-hi dinou persones, totes elles implicades en la gestió del territori.

 

CookiesEU