Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


La 2

Un nou model de zoo

28/09/2020 08:33 h.

El programa El Escarabajo Verde va emetre el passat 25 de setembre “Libertad provisional”

El programa anava dedicat a la reorientació que estan vivint actualment els zoològics. Juntament amb altres iniciatives, el reportatge aborda la tasca de cria en captivitat i conservació del tritó del Montseny que desenvolupa al Zoo de Barcelona, un dels socis del projecte Life Tritó Montseny.

Els zoològics van néixer ara fa gairebé tres segles com a espais d’exhibició d’animals, però actualment aspiren a convertir-se en peces clau per als programes de conservació i de reproducció d’espècies.

En aquest marc, el reportatge “Libertad provisional” va presentar el projecte europeu Life Tritó Montseny, que té l’objectiu de millorar l’estat de conservació de l’amfibi més amenaçat de l’Europa Occidental. La cria en captivitat d’aquesta espècie que es duu a terme al Zoo de Barcelona així com als centres de cria de Torreferrussa i del Pont de Suert permetrà la introducció del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) en el seu hàbitat natural i ampliar, així, la seva àrea de distribució. Els esforços que el Zoo de Barcelona, un dels socis del projecte Life Tritó Montseny, inverteix en la investigació i en l’estudi del tritó del Montseny i altres espècies autòctones són clau per a la seva conservació.

“Libertad provisional”, reportatge del programa Escarabajo Verde, es va emetre el divendres 25 de setembre a La 2 de RTVE. El podeu recuperar a la carta (minut 22).

Quin sentit té un zoo?

A l’actualitat, té sentit un zoo que es dediqui només a l’exhibició d’animals? En el context que vivim de pèrdua de la biodiversitat, quin rol social han de jugar els zoològics? Com ha de ser el zoo modern per actuar com a agent actiu de la preservació de la biodiversitat? Amb aquestes i altres preguntes, el programa “Libertad provisional” va qüestionar el paper que han de tenir els zoològics per continuar mantenint espècies vivint en captivitat. L’antic model de zoològic dedicat a l’exhibició d’animals es reorienta com a plataforma de connexió entre els animals i les persones, en un moment en què l’estratègia de benestar animal aposta per un model de conservació més compromès amb la biodiversitat del planeta.

Actualment, 22.000 espècies i més de deu milions d’animals viuen captius en alguns dels set mil zoològics i aquaris del món. Quatre-cents dels més importants formen part de l’Organització Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA), que va traslladar la seva seu a Barcelona l’any 2018 en ple debat sobre el model i com es volia redefinir el Zoo històric de Barcelona.

Des del 1935, l'objectiu de WAZA ha estat guiar, fomentar i donar suport als zoològics, aquaris i organitzacions afins del món en la cura i benestar dels animals, l'educació mediambiental i la conservació mundial.

Dona suport a la gestió de la conservació d'espècies i la cria d'animals a la cura de l'home, a més de fomentar els més alts estàndards en les institucions membres. Ha format associacions amb les principals organitzacions internacionals de conservació, comprometent els seus membres a abordar qüestions mundials com el comerç il·legal de vida silvestre, la restauració dels esculls de coral, les deixalles marins, l'oli de palma sostenible i el canvi climàtic.

L’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA) és l’entitat que s’encarrega d’aplicar a España les directrius de WAZA i de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA).

CookiesEU