Sant Llorenç-Obac
Exposició 'Eren les claus sagrades dels armaris...'
Del 08/01/2022 parc.activitat.fins 20/03/2022
Horari d'atenció al públic general: dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Diumenges de 10 a 14 h, excepte agost, Nadal i Cap d'Any.
Visites per a grups: reserveu amb antelació o bé consulteu disponibilitat en altres dies i horaris.
parc.activitat.acces: parc.activitat.gratuit
parc.activitat.tipuspublic: parc.activitat.general
La Pahissa del Marquet, barri del Marquet de Les Roques
Sant Llorenç Savall
Organizers: Ester Xargay
693 504 713 | 937 141 362
Llorenç Balsach Grau
«Eren les claus sagrades dels armaris...» L’art sabadellenc i l’àmbit creatiu dels germans Balsach Peig: arxiu, cinema, arts plàstiques, disseny, música i poesia (1966-2020)
Amb aquest fragment d’un poema de Pere Quart s’obre la porta a una exposició que mostra el món emblemàtic i l’àmbit creatiu dels germans Balsach Peig i la seva vinculació amb l’art i la cultura sabadellenca del darrer terç del segle XX fins l’actualitat. El cinema experimental de Pere Balsach inicia l’exploració de la imatge arquitectònica i la narració fílmica relacionada amb escriptors amics de la tradició literària de la nostra ciutat. El disseny industrial -i el dibuix abstracte i animat- de Josep Balsach, el qual va obtenir premis de prestigi (FAD, Laus), es relaciona també amb la creació d’environaments i d’obres vinculades amb l’art cinètic. Les composicions musicals i la teoria de la música de Llorenç Balsach van crear la base de l’escola de compositors sabadellencs contemporanis i les seves obres estan presents en el naixement de la revista Èczema, així com la poesia de M.J. Balsach, col·laboradora d’edicions de llibres d’artista. L’escultura, l’art objectual i la pintura de Jordi Balsach mostren la continuïtat d’un llegat familiar i geogràfic que, des dels anys cinquanta, donarà pas a les poètiques conceptuals, post-figuratives i transgressores de l’art català contemporani.
Llorenç Balsach Grau (Sabadell, 1922 – Barcelona, 1993) va ser un empresari i pintor sabadellenc, fill d’una nissaga d’industrials. Va ser una personalitat rellevant de la vida cultural de la ciutat des de mitjan anys cinquanta fins als anys vuitanta del segle xx. Els seus cinc fills han excel·lit en els àmbits creatius del cinema, la pintura, la poesia i la composició musical. Aquesta exposició vol mostrar la continuïtat cultural sabadellenca a partir d’un llegat familiar, però també la interacció i la importància de l’àmbit cultural de Sabadell des dels anys setanta fins a l’actualitat.
Exposició a cura de Maria Josep Balsach, professora i directora de la Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis de la Universitat de Girona.