La desembocadura
Un tram final amb valor estratègic
La desembocadura es troba encaixada dins dels murs de contenció del riu els quals eviten la inundació de les zones urbanes de Sant Adrià de Besòs més properes al riu en els períodes de crescuda. Aquesta zona està restringida al públic i no disposa del Sistema d'Alerta Hidrològica propi de la Zona d'ús públic.
Clica damunt de la imatge per accedir al plànol de la zonificació de la desembocadura [pdf].
La desembocadura està restringida al públic perquè s'ha prioritzat la seva funció ambiental i per tant no està dotada de Sistema d'Alerta Hidrològica.
Donades les dimensions reduïdes de l'espai és fàcil d'observar-lo des dels tres Miradors de la desembocadura: el Parc del Litoral, el Parc de la Pau i el Pont de Maristany.
Diàriament les gavines s'endinsen al Parc Fluvial del Besòs des del mar per alimentar-se i descansar. De la mateixa manera, cada vegada s'observen més corbs marins volant aigües amunt i avall del riu buscant peixos per alimentar-se.
Per conèixer alguns ocells que es poden observar a la Desembocadura del riu Besòs baixa't aquest díptic clicant damunt la imatge.
Els peixos són un altre grup de vertebrats que utilitzen La desembocadura com a porta d'entrada al riu Besòs. Les petites angules (Anguilla anguilla) que venen del mar dels Sargassos penetren a les aigües del Besòs i les remunten per alimentar-se i créixer, i un cop són adultes sexualment les anguiles retornen al mar per reproduir-se
.
Les llises llobarreres (Mugil cephalus) són peixos marins que viuen a la zona pelàgica, però fan migracions estacionals entre la zona marina del litoral i les llacunes o estuaris d'aigua dolça o salabrosa. Els bancs d'alevins d'aquesta espècie al poc de néixer entren al tram baix del riu Besòs per alimentar-se i se n'han observat fins a l'assut del rec Comtal a Santa Coloma de Gramenet.