Es troben per primer cop les empreses catalanes acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible als espais naturals
Juana Barber i Anna Estella durant la presentació. Autor: XPN
Assistents a la trobada, a Vilanova i la Geltrú. Autor: XPN
La primera jornada d’empreses de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) de Catalunya va reunir el dimecres 20 de novembre a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú (Parc del Garraf) un total de 88 persones, 70 de les quals d’empreses de 13 parcs naturals acreditats amb la CETS. Entre les conclusions es van marcar com a reptes de futur millorar la comunicació de la certificació, repensar com es presenten els parcs naturals i continuar fent jornades d’intercanvi, que també serveixen per conèixer diverses iniciatives del territori que poden ser inspiradores.
La jornada, organitzada conjuntament per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, va començar amb la presentació per part d’Anna Estella, subdirectora General d'Educació Ambiental, Natura i Societat de la Generalitat de Catalunya, i Juana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Núria Sendrós, tècnica del Servei d’Espais Naturals Protegits de la Generalitat, va explicar l’estat de la CETS a Catalunya.
Després d’una dinàmica trencagel que va ajudar a conèixer gran part de tots els participants, Josep Capellà, expert en turisme responsable i desenvolupament local, va fer una xerrada molt inspiradora per als assistents. Des de la perspectiva i experiència de treballar com a consultor i assessor en turisme, va donar les eines i exemples de diversos projectes i espais que treballen en el turisme de natura. Així, va aconsellar parlar de mobilitat, singularitat i creació de productes autèntics i tenir en compte comunicar de forma emotiva.
Els parcs del Garraf, d’Olèrdola i del Foix (amb Imma Laborda i Roger Gatnau), el Parc Natural del Cap de Creus (Pau Calero), el Parc Natural de la Serra del Montsant (Salvador Burgos), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (Laia Ventura) i el Parc Natural del Delta de l’Ebre (Ramon Vidal) van respondre, des de la seva perspectiva i experiència, diverses preguntes relacionades amb la CETS, com ara quins són els beneficis de la CETS, què t’aporta i què n’esperes. Aquestes van servir com a inici pel fòrum de debat entre tots les assistents en referència al projecte i la metodologia de la Carta.
Així, es va concloure que la CETS ha ajudat a crear sinergies, a tenir col·laboració completa i real entre el sector públic i el sector privat, sobretot amb el Parc, i a treballar amb una filosofia de turisme sostenible real i conjunta. La conclusió i tancament van anar a càrrec de Sofia Paricio, cap d’Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic del Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Garraf, Turisme sostenible, ODS,