Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Zoo de Barcelona

Les ActiviZOO

09/09/2020 08:08 h.

El Zoo de Barcelona va convidar a infants i famílies a apropar-se virtualment al tritó del Montseny

El Zoo de Barcelona va posar el seu gra de sorra per ajudar a les famílies a passar els mesos de confinament d'una manera enriquidora. Amb l’objectiu de seguir mantenint el contacte amb els ciutadans, va crear ActiviZOO, un nou apartat a la seva pàgina web que proposava activitats lúdiques i educatives adreçades als infants i famílies. Com a soci del projecte Life Tritó Montseny, un dels protagonistes d'aquesta iniciativa va ser el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). 

Dins l'apartat “Activitats”, l'espai dedicat al tritó del Montseny oferia un seguit de propostes diverses com mots encreuats, una “zoopa de lletres”, curiositats de l’espècie i el “DibuZOO”, entre d’altres. També s’hi podia escoltar el conte del tritó del Montseny explicat per Quim Fargas, educador del Zoo de Barcelona. Així mateix, el conte del tritó del Montseny es pot trobar al canal Youtube i a l'apartat de contes de l’Instagram (4t conte) del Zoo de Barcelona.

Les xarxes socials del Zoo no van abaixar el ritme durant les setmanes que la instal·lació va estar tancada al públic i van continuar compartint notícies i informació sobre els animals, la fauna i la natura en general i, en especial, sobre la biodiversitat més propera. Pel que fa al tritó del Montseny, el canal de Twitter del Zoo de Barcelona es va fe ressò de diverses notícies relacionades amb aquesta espècie endèmica d'amfibi: el vídeo 3D d’Oriol Massana, els tritons decomissats en un local de Gràcia, el reportatge Cinc Dies (RTVE), la commemoració del Dia Europeu dels Parcs el 24 de maig i l’alliberament de tritons el 23 de juny.

Tot i els temps d’excepcionalitat que s’estan vivint, el Zoo de Barcelona, un dels socis del Life Tritó Montseny, té la intenció de reprendre les seves activitats de divulgació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) en directe, respectant totes les mesures de seguretat necessàries.

La missió principal del Zoo és la d’intervenir activament en la conservació, la investigació científica i la divulgació de la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals. Aquesta tasca, que es desenvolupa en col·laboració amb altres zoos, universitats, administracions públiques, i centres de recerca i conservació, segueix les directrius i estratègies establertes per l'Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i està emparada en la legislació, normatives i recomanacions existents en matèria conservacionista.


Arxiu XPN

11a reunió de comunicació

22/06/2020 12:19 h.

La comissió de comunicació es reuneix per continuar treballant en la difusió del projecte

El divendres 19 de juny es va realitzar l’onzena reunió de la comissió de comunicació del Life Tritó Montseny que, a causa de la COVID-19, va tenir lloc via telemàtica. Van assistir-hi nou representants dels socis del projecte, els quals van fer un repàs dels temes vinculats a la comunicació del Life Tritó Montseny. Entre d’altres, es van abordar el documental, l’exposició, les notes de premsa, la pàgina web i els canals propis de Twitter i Youtube.

La comissió de comunicació del Life Tritó Montseny es va crear a l’inici del projecte amb l’objectiu de gestionar i realitzar un seguiment de les accions comunicatives i de difusió. Està formada per un referent de comunicació de cada un dels socis (Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona) i es reuneix trimestralment per debatre i consensuar continguts i propostes de difusió del projecte.

La creació de la comissió ha permès aprovar la imatge corporativa del Life Tritó Montseny; mantenir un intercanvi constant d'informació entre els socis del projecte; ajudar a definir una estratègia de comunicació consensuada entre els referents de comunicació de les entitats que formen part del Life Tritó Montseny; consensuar el contingut dels materials de comunicació: fullet, plafons informatius, llibre infantil, exposició, etc.; establir un criteri comú de referència en les notícies aparegudes en premsa, continguts web, xarxes socials i material informatiu; recopilar i elaborar el dossier de premsa, amb més de 120 notícies aparegudes en els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV i internet) des de l’inici del projecte, i compartir les ponències exposades en les jornades de difusió i els articles científics i de difusió publicats.

La propera reunió de la comissió de comunicació està prevista a la tardor. Fins aleshores, les accions de difusió seguiran en ple funcionament: exposiciópàgina webbutlletí digital, xarxes socials (canals de Twitter i Youtube).

 


Arxiu XPN

Alliberem tritons del Montseny

23/06/2020 15:51 h.

Personal tècnic del projecte ha alliberat aquesta primavera 235 exemplars de tritó del Montseny

Amb l’objectiu de continuar incrementant l’àrea de distribució de l’espècie, s’han deixat anar 107 individus de la varietat occidental i 128 de l’oriental, en quatre torrents de diversos sectors del Parc Natural del Monteny (inclòs a la Xarxa Natura 2.000). Es tracta d’exemplars provinents del programa de cria en captivitat que es du a terme als centres de fauna de Torreferrussa i de Pont de Suert de la Generalitat, i al Zoo de Barcelona. Gràcies a aquest programa, que també inclou el Zoo de Chester, la cria de l’espècie s’ha multiplicat en els últims anys i, actualment, es poden arribar a produir unes 500 larves l’any.

L’objectiu, d’una banda, és mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la critica situació a la natura de les poblacions originals. D’altra banda, es vol augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. En aquest alliberament també hi han participat els col·laboradors del Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès (GRENP).

Dins del projecte Life Tritó Montseny, aquest és el segon alliberament, després del que es va efectuar el 2019. En total, des del 2010 s’han deixat anar més d’un miler d’exemplars en sis torrents diferents.

 

Reforçar poblacions

Al sector occidental, aquest alliberament ha permès reforçar la població de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) d’un torrent on es van alliberar exemplars per primer cop l’any passat, amb bons resultats de supervivència. A més, en un altre torrent d’aquest sector s’ha reforçat la primera població que es va crear a partir dels exemplars nascuts a Torreferrussa entre els anys 2010 i 2014. D'aquí, la consolidació de la població amb una bona supervivència i la seva reproducció.

Finalment, al sector oriental s’han alliberat exemplars en dos torrents molt propers. En un d’ells ja s’havien alliberat larves el 2015 i s’espera que amb futurs alliberaments aquestes dues poblacions es puguin arribar a connectar entre elles i en formin una d’única.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPN

 

Bona adaptació de les larves

El seguiment de la població sobre el terreny ha permès també constatar la supervivència de les larves alliberades el 2015 en un altre torrent. Això confirma la bona adaptació a les condicions dels torrents dels exemplars independentment de la seva etapa, tant si s’alliberen de subadults com de larves.

Amb l’experiència obtinguda aquests primers anys i els esforços realitzats dins el programa Life Tritó Montseny s’ha demostrat la possibilitat d’augmentar l’àrea de distribució de l’espècie a partir d’exemplars criats en els centres de cria, ja que l’adaptació dels exemplars alliberats és bona i la producció actual dels centres és elevada.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPN


Iñaki Relanzón

6è butlletí

12/07/2020 09:08 h.

Aplega totes les novetats informatives del projecte aparegudes durant els mesos d’abril, maig i juny

El 6è butlletí digital del Life Tritó Montseny (juliol 2020) aplega les notícies del projecte publicades a la pàgina web durant els darrers tres mesos. Entre d'altres, en ell s'apleguen les notícies de l’alliberament aquesta primavera de 235 exemplars de tritó del Montseny (107 individus de la varietat occidental i 128 de l’oriental), en quatre torrents de diversos sectors del Parc Natural del Montseny (Xarxa Natura 2.000); i de la signatura del primer acord de custòdia del territori per preservar el tritó del Montseny i el seu hàbitat entre la Diputació de Barcelona i una finca privada del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Un altre tema destacable del 6è butlletí és l’elaboració de vuit microcàpsules de vídeo que difonen les accions més rellevants del projecte Life Tritó Montseny. Des del 25 de juny i fins a mitjan agost, cada dijous es va descobrint a les xarxes socials una d’aquestes microcàpsules. La temàtica dels vuit documentals, que es poden veure també al canal Youtube del Life Tritó Montseny, és la següent: Calotriton arnoldi: un amfibi endèmic del Montseny; La cria en captivitat del tritó del Montseny; Alliberant nous individus; El tritó del Montseny: del coneixement a la conservació; Millora de l’hàbitat del tritó del Montseny; Malalties infeccioses en amfibis: prevenció i divulgació ambiental; L’educació ambiental, baula fonamental del Life Tritó Montseny, i Life Tritó Montseny, un repte col·lectiu per a la conservació d’una espècia única.

Altres notícies fan referència a la celebració d’una reunió de seguiment del Life Tritó Montseny amb presència de monitoratge extern en què es va valorar l'estat actual de les accions, revisar els aspectes tècnics i financers i apuntar noves mesures i actuacions a desenvolupar; i a l’11a trobada de la comissió de comunicació que, ateses les circumstàncies, es va fer telemàticament.

Totes les notícies aparegudes des de la posada en marxa del projecte Life es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí digital del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i té una periodicitat trimestralment. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç en català, castellà o anglès.


Escola L'Estelada (Cànoves i Samalús)

El tritó a les escoles

30/01/2020 11:18 h.

A les escoles de primària continuen les visites guiades a l'exposició del tritó del Montseny 

Seguint la metodologia de les visites escolars realitzades durant l'any 2019, enguany es reprèn aquesta activitat.

El dia 28 de gener es va fer la primera xerrada de l'any 2020. Es va adreçar als alumnes de 5è i 6è de l'escola L'Estelada, de Cànoves i Samalús.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, amb la seva experiència i explicacions, va acostar l'exposició del tritó del Montseny a l'alumnat.

En Toni destaca l'interès i els coneixements dels infants durant la visita.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada 

 

El 7 de febrer, la Teresa Galo i en Toni Álvarez, guardes forestals del Parc, van tornar a visitar l'escola L'Estelada. Aquest cop, van adreçar la xerrada als alumnes de 3er i 4t de primària.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada