Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


GRENP

Jornades entorn els amfibis

23/10/2020 09:43 h.

El Life Tritó Montseny, present en les III Jornades per a la conservació d'amfibis celebrades a Sant Sebastià

La Sociedad de Ciencias Aranzadi del País Basc va organitzar les III Jornades per a la conservació d'amfibis. Seguiment de poblacions amenaçades. Es van celebrar els dies 16 i 17 d’octubre a la seva seu d’Aranzadi (Alto de Zorroaga).

L'especialista i col·laborador del projecte Life Tritó Montseny, Albert Montori, del Grup de Recerca de l'Escola de la Natura de Parets de Vallès (GRENP), hi va exposar l'estudi i seguiment dels tritons torrentícoles, el tritó pirinenc (Calotriton asper) i el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). L’estudi es basa en el seguiment de les poblacions de les espècies de urodels torrentícoles, que requereix metodologies específiques que difícilment són reproduïbles per a altres espècies d'amfibis.

La dificultat de localitzar els exemplars adults i les seves larves obliga a seguiments molt intensius a curt i llarg termini. Per al tritó pirinenc (Calotriton asper) s’hi presenten els resultats de seguiments realitzats al Parc Natural del Cadí-Moixeró, a llarg termini per conèixer l'evolució temporal d'una població, i, a curt termini, per a la caracterització de la distribució de les seves poblacions.

Pel que fa al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), l’estudi presenta aspectes destacats del projecte Life Tritó Montseny focalitzats en el seguiment de les set úniques poblacions d'aquesta espècie al massís com són la determinació exacta de la seva presència a la zona, les noves tècniques per a la caracterització de la biologia de l'espècie i la selecció d'hàbitats idonis per a la creació de noves poblacions.

Cartell de l'estudi presentat per A. Montori. Autor: GRENP

 

A la jornada del divendres 16 d’octubre es van realitzar set ponències i una taula rodona de tancament en què es va debatre sobre els programes de seguiment d’espècies catalogades d’amfibis. L’endemà, dissabte 17 d’octubre, hi van haver quatre ponències i la taula rodona de cloenda per debatre les principals i noves amenaces pels amfibis.

Les III Jornades per a la conservació d'amfibis. Seguiment de poblacions amenaçades van aplegar una cinquantena de científics i especialistes en herpetologia, unes 25-30 de les quals van fer-ho de forma presencial i, la resta, virtualment a través de Zoom.

III Jornades per a la conservació d'amfibis. Foto: GRENP

 

Amfibis, els vertebrats més amenaçats

Tal com exposa la Sociedad de Ciencias Aranzadi, els amfibis són el grup de vertebrats més amenaçat, sensible a gairebé totes les amenaces que afecten la biodiversitat, tant globals com locals. Fins i tot quan generen afició, sovint ho fan com a objecte de col·leccionisme, amb conseqüències nefastes.

No obstant això, no gaudeixen de la simpatia popular que converteix altres taxons en protagonistes de la imatgeria conservacionista. Potser per això, la informació disponible sobre la situació de les seves poblacions és escassa i els programes de seguiment són comptats. Paradoxalment, els esforços per la conservació d'aquestes espècies garantirien la conservació de moltes altres, així com dels paisatges que els acullen. Per això, és necessari conèixer la situació de les seves poblacions i els factors que amenacen la seva permanència, si bé, per establir plans de seguiment, tant per a pal·liar la falta d'informació actual com per evitar la futura, cal conèixer les dificultats que comporta seguir les seves poblacions.

 

  Programa de les III Jornades per a la conservació d'amfibis. Seguiment de poblacions amenaçades


Ademc

Taller familiar

05/10/2020 15:00 h.

La plaça de la Vila del poble de Montseny va acollir el diumenge 4 d’octubre un taller familiar sobre el tritó del Montseny

La proposta s’emmarcava en el Dia Europeu del Parcs i la Setmana de la Natura 2020 i va permetre donar a conèixer les característiques morfològiques del tritó del Montseny. Durant l’activitat es va explicar als participants que els amfibis no es poden tocar directament amb les mans a causa d’unes greus malalties que estan afectant moltes poblacions d’aquest grup faunístic.

A l'hora de fabricar els tritons, els nens i nenes primer van pesar el guix en sec, van afegir-hi la mesura justa d’aigua i, un cop feta la barreja, van abocar-la a un motllo de silicona. Un cop assecat i tret del motllo, cada infant va decidir com volia pintar-lo i tots van marxar cap a casa amb el seu tritó del Montseny decorat.

 

        

Realització dels tritons amb guix. Foto: Ademc.

 

El taller va ser conduit per les educadores d’Ademc, que van destacar la bona acollida i l’animada participació de les famílies. En total, a l’activitat, van participar-hi vint-i-vuit persones. A causa de l’excepcionalitat del moment motivada per la vigència de la COVID-19, el desenvolupament del taller es va ajustar al compliment del Protocol de mesures en els actes organitzats per la Xarxa de Parcs Naturals.


Life Tritó Montseny

Bioseguretat

13/10/2020 15:32 h.

S'edita un manual de bones pràctiques en bioseguretat dins el projecte Life Tritó Montseny

En el marc del projecte Life Tritó Montseny s’ha redactat un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis destinat a les entitats d’educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius. Pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar activitats educatives sense introduir patògens al medi.

Es tracta d’una eina editada tant en format digital com en paper encaminada a evitar la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fongs i virus, que afecten greument moltes espècies d’aquest grup faunístic.

El document és el resultat de dues taules de treball organitzades sota el títol “Les malalties emergents en amfibis: directrius i pautes de bioseguretat per a les activitats educatives en el medi aquàtic del Montseny”, en les quals van participar entitats d’educació ambiental, de conservació i de voluntariat, així com centres educatius.

Segons dades d’aquest 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41 % de les espècies conegudes d’amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ha motivat aquesta situació són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.

L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és, doncs, una greu amenaça per a les poblacions salvatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), aquest amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció.

 

 

Conscients d’aquest fet, des del projecte Life Tritó Montseny s'ha gestat aquest manual de bones pràctiques per divulgar la problemàtica d’aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d’educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi. I és que aquest tipus d’activitats són considerades un recurs didàctic molt valuós i atractiu per apropar-se a la natura, conèixer-la i, sobretot, respectar-la.

En el document, s’hi inclouen continguts com ara les mesures a adoptar en la descoberta d’una riera o punt d’aigua i la manipulació d’amfibis; el protocol de desinfecció dels materials per a la recollida de mostres a camp; l'equip de mostreig necessari per tenir en compte la desinfecció del material, i un apartat de prevenció (mala praxi per desconeixement, alliberament d’espècies exòtiques), entre d’altres.

El manual, les recomanacions del qual poden ser d’utilitat tant al Montseny com en qualsevol altre territori, es tanca amb un decàleg que descriu resumidament què es pot fer i què no en relació amb l’estudi i la manipulació dels amfibis per evitar la transmissió de malalties infeccioses.

El disseny gràfic, molt didàctic i atractiu, ha anat a càrrec de Lucas Wainer; el contingut tècnic, a càrrec de Daniel Fernández i Albert Montori, i la coordinació, a càrrec del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Els 5.000 exemplars impresos es distribuiran entre els socis del projecte Life Tritó Montseny (la Diputació de Barcelona, que el coordina; la Diputació de Girona; la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona), els centres educatius del Parc Natural, els equipaments d’educació ambiental del territori i les entitats participants a la taula de treball.

 

Paral·lelament al manual, existeix el protocol "Bioseguretat: protocols sanitaris per a les activitats que impliquin la interacció directa o indirecta amb les poblacions d’amfibis al medi natural" bàsicament està dirigit als contractistes d’obres i entitats científiques que realitzen activitats en medis aquàtics. 

Ha estat elaborat per Daniel Fernàndez, Albert Montori, Laia Pérez Sorribes i Salvador Carranza, amb la col·laboració del personal del Parc del Montnegre i el Corredor i del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Es tracta d'un document tècnic adreçat bàsicament a les persones que realitzen activitats científiques en el medi natural. 

 

 

 


Life Tritó Montseny

7è butlletí

02/10/2020 17:44 h.

Un nou butlletí digital agrupa les notícies del projecte difoses durant els últims mesos

El 7è butlletí digital aplega les darreres notícies i novetats del projecte Life Tritó Montseny publicades durant els mesos de juliol, agost i setembre. Amb una periodicitat trimestral, el butlletí s'edita en tres idiomes (català, castellà i anglès) i per rebre’l cal subscriure-s’hi.

Hi trobareu recollides les notícies sobre el 6è taller de reintroducció de l’espècie, celebrat en línia el 26 de setembre amb l’assistència de setze persones, entre les quals hi havia reconeguts hepatòlegs i científics i especialistes en l’àmbit de la gestió del patrimoni natural i de la fauna salvatge; l’aparició del projecte en el reportatge “Libertad provisional” del programa El Escarabajo Verde (La 2 de RTVE), que reflexiona sobre el paper que han de tenir els zoològics al segle XXI, o les iniciatives lúdiques i d’educació ambiental (jocs, vídeos, contes, etc.) que va posar en marxa el Zoo de Barcelona durant el període de confinament per donar a conèixer el tritó del Montseny.

Aquestes i la resta de novetats es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i l’Històric dels butlletins.

El butlletí del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.


GRENP

6è taller de reintroducció

29/09/2020 07:55 h.

El 28 de setembre es va realitzar el 6è taller entorn la reintroducció del tritó del Montseny

El taller tenia els objectius, d'una banda, de valorar la situació actual de les poblacions d’aquesta espècie, tant pel que fa als exemplars dels centres de cria com als tritons que fins ara han estat introduïts als torrents del Montseny, i d'una altra de definir els llocs dels futurs alliberaments. L’acció es va realitzar el 28 de març en el marc de l’acció C.15 Identificació d’àrees potencials de reintroducció del tritó del Montseny del projecte Life Tritó Montseny i va comptar amb la participació d'hepatòlegs, científics i diversos especialistes en la gestió de fauna salvatge.

El taller, que a causa de la situació per la COVID-19 va fer-se telemàticament, va començar amb una breu presentació de Daniel Guinart, del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, de la situació actual i el repàs a les poblacions introduïdes (llocs, edat i número d’animals alliberats i situació actual). Francesc Carbonell, del Centre de Fauna de Torreferrussa - Forestal Catalana, va abordar a continuació la  situació actual dels quatre centres de cria (número de parentals, producció, número d’animals en criança i edats i estat dels aquaris) i, juntament amb Emilio Valbuena de la Diputació de Barcelona, va exposar la variabilitat genètica dels exemplars alliberats i dels animals en criança per a futurs alliberaments. La sessió va continuar amb l’explicació de Guinart dels nous torrents d’introducció i les prioritats, costos, conjuntura actual i viabilitat. Un interessant debat sobre les futures introduccions del tritó del Montseny i les estratègies que caldria seguir per valorar les accions dutes a terme va tancar el taller.

Al 6è taller de reintroducció del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) van assistir-hi setze persones, entre les quals hi havia reconeguts hepatòlegs i científics i especialistes en l’àmbit de la gestió del patrimoni natural i de la fauna salvatge. 

En el marc del projecte Life Tritó Montseny i prèvies a aquesta jornada, s’havien realitzat cinc sessions de treball a l’entorn de la cria i la introducció del tritó del Montseny. Podeu ampliar-ne la informació en aquest enllaç.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació