Formes tradicionals d'organització política, econòmica, jurídica i social - El Mas
Un mas és un sistema d'organització social i econòmic de tipus agrari propi del territori català. Com a explotació inclou les terres i els edificis agrícoles i ramaders d'on se'n deriva la producció tant per a l'autoabastament com per a la venda. Com a institució consta d'una família, un edifici residencial i les propietats que es transmeten de generació en generació.
Des d'època medieval, el mas ha tingut una especial rellevància en la configuració paisatgística del Montseny i ha esdevingut un dels elements principals de la presència humana en aquest massís, configurant-ne els seus aspectes econòmics i socials. Per tot això, i malgrat les seves transformacions al llarg dels segles, parlem del Montseny com d'un massís de masos. Se'n distingeixen tres tipus segons la seva situació geogràfica i tipus d'explotació: el mas d'alta muntanya (aprofitament forestal i pastures), el mas de mitjana muntanya (agricultura en feixes, aprofitament forestal i ramaderia semiestabulada) i el mas de la plana (agricultura en camps, ramaderia intensiva, semiestabulada i aprofitament forestal).
Àmbit geogràfic: Arbúcies, Costa del Montseny (Fogars de Montclús), El Brull, la Garriga, Montseny, Riellsi Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Santa Maria de Palautordera, Viladrau
Enllaços relacionats: