Un servei comunitari al Parc del Garraf acompanya participants del CAP Baix-a-Mar a la natura per a millorar la salut
Jornada a l'Espai Far. Autor: XPN
Sortida a la platja. Autor: XPN
Sessió teòrica. Autor: XPN
Durant el curs escolar 2024-2025, s'està fent una prova pilot al Parc del Garraf del servei comunitari "La natura com a font de salut" amb els alumnes de l'assignatura optativa de Cultura científica de 4t d’ESO de l’Institut Joaquim Mir de Vilanova i la Geltrú. Aplicant la proposta educativa d'Aprenentatge Servei, els alumnes tenen un paper clau en l'acompanyament de les persones participants de dos grups de Salut Comunitària i Preventiva: un grup de fibromiàlgia i un altre de benestar emocional del Centre d'Atenció Primària Integral Baix-a-Mar. La darrera sortida, un bany de bosc, es va fer el 18 d’octubre.
Durant el projecte, s’aprofundeix en la relació entre salut i natura, fent especial èmfasi sobre la importància dels conceptes de salut comunitària, prevenció i promoció de la salut, i de la importància dels espais naturals i els diferents plans de protecció i gestió.
El servei comunitari va començar rebent els alumnes un bany de bosc i després d’experimentar-lo van conèixer a part dels participants del CAPI Baix-a-Mar. A més, estan rebent diferents sessions de treball amb experts de les diferents matèries: sobre la salut planetària, comunitària, recerca sobre la fibromiàlgia i benestar emocional; què són els banys de bosc i les seves fases; biodiversitat i serveis ecosistèmics, coneixent la flora mediterrània i les seves propietats i amenaces, i connectar-se amb l’entorn natural vivencialment, emocional i sensorial, etc. A la part pràctica, l’alumnat porta a terme aquesta experiència d’acompanyar les participants al llarg de dos banys de bosc per entorns naturals. Aquests banys estan destinats a millorar el benestar físic i emocional de totes les persones que participen activament de l’experiència, i permetran recopilar dades i resultats del projecte per analitzar els beneficis per a la salut del contacte regular amb la natura.
Els alumnes treballen en equips per desenvolupar les diferents propostes d’activitats, adaptades a les necessitats dels participants, fomentant el treball en equip, la cooperació i la participació en les iniciatives i moviments socials.
A més de les diferents activitats, aquesta iniciativa promou el treball en xarxa amb entitats socials i agents per ampliar l'abast del projecte i augmentar els seus beneficis tant per als participants com per a la comunitat. Així, doncs, s'espera no només proporcionar una experiència enriquidora per a tots els implicats, sinó també contribuir a la formació integral dels estudiants en els àmbits de les Ciències de la naturalesa (Salut i ecologia), Educació per a la ciutadania i drets humans i Matemàtiques, però també desenvolupant aspectes socials, científics i ètics essencials per al seu creixement personal i acadèmic.
El servei comunitari "La natura com a font de salut" també vol ser una llavor que esdevingui una coordinació amb diferents agents i entitats que desenvolupen estratègies comunitàries de suport al benestar emocional i és possible gràcies a la implicació i la feina feta per tots els agents i persones participant, com són l’Associació Terra Fèrtil, l’Institut Joaquim Mir, el Centre d'Atenció Primària Integral Baix-a-Mar, l’Espai Far, el Parc del Garraf i la Xarxa de Parcs Naturals.
El 22 de novembre es farà partícips als joves del servei comunitari en la Fira de Benestar Emocional i Comunitari, on l’alumnat haurà dissenyat unes activitats per a tots els joves que hi assisteixin. La Firabec jove 2024 és una activitat comunitària per fer difusió dels recursos existents al territori destinats a la millora del benestar emocional de persones joves, que es dirigeix a l’alumnat de 3r i 4rt curs d’ESO dels centres educatius de Vilanova i la Geltrú. Tanmateix, aquest recurs serà el tancament i reconeixement del servei que hauran fet els joves i es vol aprofitar perquè els joves i el Parc del Garraf facin xarxa entre professionals del territori, entitats, iniciatives i moviments socials.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Garraf, Educació ambiental, Educació ambiental, ODS,