Montesquiu S'han fet actuacions per millorar la permeabilitat dels punts d'aigua

El Parc del Castell de Montesquiu millora les basses per evitar l'ofegament d'amfibis

03/03/2025

El Parc del Castell de Montesquiu ha iniciat una sèrie d'actuacions per evitar l'ofegament d'amfibis en les seves basses. Aquest espai natural acull espècies pròpies d'ambients eurosiberians i mediterranis, cosa que el converteix en un enclavament de gran valor ecològic. Un dels elements clau per a la conservació de la fauna en aquest entorn són els punts d'aigua que, a més de la seva funció d'abeurament per al bestiar i la prevenció d'incendis, esdevenen hàbitats essencials per a moltes espècies d'amfibis.

Des de l'any 2021, la Societat Catalana d'Herpetologia (SCH), en col·laboració amb el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Xarxa de Parcs Naturals, ha estat duent a terme un seguiment exhaustiu de diverses basses del Parc per estudiar l'estat de les poblacions d'amfibis i aplicar mesures de gestió adequades per a la seva conservació. Els estudis han posat en evidència una de les problemàtiques més greus que afecten aquestes espècies: els episodis d'ofegament derivats de la impossibilitat de sortir de les basses de manera autònoma.

Dels 14 punts d'aigua detectats al Parc del Castell de Montesquiu, tres d'ells presentaven característiques que podien provocar episodis de mortalitat per ofegament. Cadascun d'aquests punts tenia problemàtiques específiques que han requerit solucions adaptades.

En primer lloc, la bassa artificial amb impermeabilització de plàstic i pendents superiors al 40 % havia causat la mort de diverses espècies d'amfibis, com el gripau d’esperons, el tòtil català, el gripauet de punts i el gripau comú ibèric. Per corregir aquesta situació, durant el 2024 s'han substituït les rampes de fibra de coco i s'ha modificat la seva instal·lació per garantir-ne l'eficàcia, afegint-hi un tub a sota que crea una cambra d'aire i facilita la sortida dels animals.

En segon lloc, la bassa antiincendis, amb parets verticals de formigó i pedra de fins al 90 % d'inclinació, suposava un perill per a espècies com el gripauet de punts i el tòtil català. La solució aplicada ha estat la instal·lació de dues rampes d'acer amb una inclinació inferior al 45 %, col·locades en punts estratègics de la bassa per permetre una sortida segura.

Finalment, el safareig del Parc, que també tenia pendents del 90 %, havia estat inutilitzat a causa de les pèrdues d'aigua, però al 2024 s'ha restaurat completament. En pocs dies, ja s'hi va detectar la presència del primer gripauet de punts. Per tal de garantir la seva supervivència i evitar futurs ofegaments, s'hi ha instal·lat una rampa de fibra de coco, facilitant així l'entrada i sortida dels animals.

Aquestes actuacions han estat possibles gràcies als estudis realitzats en els darrers anys i a la col·laboració del personal del Parc, que ha treballat activament per resoldre aquestes problemàtiques i millorar la seguretat de la fauna. Amb aquestes millores, es confia en un augment de les poblacions d'amfibis i en la consolidació del Parc del Castell de Montesquiu com un espai idoni per a la conservació de la biodiversitat.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals, CRARC i SCH

Categoria: Montesquiu, Maneig espècies, vertebrats, amfibis, Recerca i seguiment, Gestió del medi,

Cercador de notícies




        Subscriu-te als nostres butlletins

         

        Rep els nostres butlletins de Parcs.

        Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

        fent clic als botons de sota.

        butlletí gaudim

        Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

        Suggeriments, opinió i xarxes socials

         

        Envia'ns els teus suggeriments, opina

        i visita les nostres xarxes socials

        Suggeriments

        Suggeriments Opina Xarxes socials