Tallarol de casquet, pit-roig, tord comú i merla, ocells comuns més observats aquest maig al Parc del Castell de Montesquiu
Tallarol de casquet. Autor: Josep del Hoyo
Pica-soques blau. Autor: Josep del Hoyo
Sortida que es va fer al Parc. Autor: XPN
Durant la primera quinzena de maig, el Parc del Castell de Montesquiu ha fet la primera sessió del programa de Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya (SOCC). En aquest primer cens destaquen una gran quantitat de mascles cantant de tallarol de casquet (Sylvia atricapilla), també pit-roig (Erithacus rubecula), tord comú (Turdus philomelos) i merla (Turdus merula). Els túrdids, juntament amb els pàrids, com les mallerengues, són dues de les famílies més presents al Parc. D'altra banda s'han detectat menys pica-soques blau al llarg dels sis trams de 500 metres de què consta el seguiment.
El SOCC és un projecte impulsat des de l’Institut Català d’Ornitologia i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu principal de determinar les tendències temporals en l’abundància d’ocells comuns a Catalunya i, a partir d’aquestes, generar indicadors que permetin avaluar l’estat de conservació del nostre entorn.
La metodologia de camp del SOCC consisteix en identificar i comptar tots els ocells que es veuen al llarg d'un recorregut de 3 km.
En aquesta època, les espècies sedentàries ja es troben en plena nidificació i això pot fer que els mascles cantin menys perquè estan més ocupats en alimentar els polls. El segon cens de primavera del SOCC tindrà lloc entre la segona quinzena de maig i la primera quinzena de juny.
Conèixer la tendència a llarg i curt termini de les poblacions d'ocells d'un territori és fonamental per poder desenvolupar un creixement socioeconòmic amb respecte per l'entorn natural, així com poder detectar els canvi ambientals i l'estat de conservació del medi.
Els projectes de seguiment d'ocells ens permeten elaborar diversos indicadors a partir de les tendències de les espècies de determinats hàbitats, i que ens informen del seu estat de conservació.
Activitat d’educació ambiental al Parc
Paral·lelament als seguiments de conservació de la biodiversitat que es duen a terme al Parc, com el SOCC, es programen diverses activitats d’educació ambiental dirigides al públic general que permeten a tot tipus de públic aprendre i conèixer millor el patrimoni natural del nostre entorn.
En aquesta línia, el dissabte 11 de maig es va fer una sortida guiada ornitològica al Parc. Els participants van poder gaudir dels entorns del parc i el castell tot observant les espècies d'ocells més comunes: mallerengues, pit-roig, pinsans, merles, mosquiters... A més, van poder observar algunes de les caixes niu que el Parc distribueix pel bosc per ajudar algunes espècies a reproduir-se, sobretot mallerengues i pica-soques blau. En aquest moment, la majoria d'ocells es troba en plena nidificació i molts pollets ja han nascut!
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Biodiversitat, fauna, vertebrats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, ODS,