El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva fa una activitat de ciència ciutadana al riu Tordera al seu pas per Fogars
L'actitivat, al costat del riu Tordera. Autor: Museu de la Pagesia
Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva va organitzar el diumenge 7 d’abril una passejada guiada i un taller al riu Tordera, en el seu pas per Fogars de la Selva, per tal d’esbrinar l’estat de salut del riu a partir de l’anàlisi de la fauna, la flora i els paràmetres fisicoquímics de l’aigua.
Aquesta activitat s’emmarca dins el Dia Mundial de l’Aigua, una efemèride a nivell mundial que posa el focus en aquest recurs imprescindible per a la vida i alhora tan vulnerable a la pressió humana. L’activitat forma part del Cicle Anual d’Activitats Culturals del Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva –també Pun d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor.
El punt de mostreig estava ubicat just on la riera de Santa Coloma i el riu Tordera s’uneixen, a l’alçada de l’església de Sant Cebrià. Es van observar còdols i altres sediments presents a la llera del riu. Es van analitzar, entre altres paràmetres, la temperatura, la velocitat de l’aigua, els nitrits o els fosfats. A més, es van identificar diferents espècies de macroinvertebrats com copèpodes, larves de mosquit o cargolines.
També es van trobar algunes espècies bioindicadores com planàries o crancs de riu autòctons. Les granotes, també considerades un bioindicador de bona qualitat de l’aigua, ens acompanyaven amb els seus cants insistents i alegres. Predomina la vegetació pròpia de ribera com els pollancres, els salzes, les vimeteres o l’aloc, malgrat l’omnipresència de l’expansiva canya americana desafia, de nou, les espècies autòctones.
Amb tota aquesta informació, es va concloure que, almenys en aquest punt, la qualitat de les aigües és molt bona i que el riu gaudeix de bona salut. Cal no abaixar la guàrdia i continuar treballant per preservar-lo, ja que es tracta d’un ecosistema molt fràgil i, per tant, molt sensible al context de canvi climàtic en què ens trobem.
Font de la informació: Esteve Fernández
Categoria: Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Hidrologia, hàbitats, Educació ambiental, Divulgació, ODS,