Un nou catàleg de líquens posa en valor la biodiversitat de la serra del Corredor
Imatge de l'espècie "Parmotrema hypoleucinum". Autoria: Maria José Chesa
Imatge de l'espècie "Cladonia mediterranea". Autoria: Maria José Chesa
Imatge de l'espècie "Roccella phycopsis". Autoria: Maria José Chesa
El 2024 ha estat un any clau per a la biodiversitat de la serra del Corredor gràcies a l'estudi que s'ha dut a terme sobre la diversitat de líquens i fongs liquenícoles d'aquesta àrea titulat Catàleg comentat dels líquens i fongs liquenícoles del Parc del Montnegre i el Corredor. Serra del Corredor. Com a resultat d'aquest treball, on s'han prospectat 18 localitats que representen una àmplia diversitat de microhàbitats, s'ha elaborat un catàleg amb un total de 288 tàxons, dels quals 276 són líquens i 12 són fongs liquenícoles o no liquenitzats. Prèviament al present estudi no s'havia realitzat cap prospecció intensiva i integral a la serra del Corredor amb la intenció de confeccionar un catàleg de la biodiversitat d'aquestes espècies.
D’entre els 288 tàxons, destaquen 130 tàxons nous per a la serra del Corredor, 101 tàxons nous per al Parc del Montnegre i el Corredor, 28 noves cites per a la província de Barcelona, 14 noves cites per a Catalunya, i 2 noves cites per a la península Ibèrica: Porina ahlesiana i Scoliciosporum schadeanum. Les noves cites per a Catalunya són: Anisomeridium robustum, Heterocephalacria physciacearum, Inoderma subabietinum, Pertusaria dispar, Polyozosia populicola, Porina ahlesiana, Punctelia jeckeri, Sclerococcum sp., Scoliciosporum schadeanum, Scutula effusa, Usnea cornuta, Vouauxiomyces ramalinae, Xanthomendoza fulva i Xanthoparmelia sublaevis.
Aquest treball l'ha realitzat un equip format per Antonio Gómez-Bolea, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la Universitat de Barcelona; Maria José Chesa, d'Alichenology; i Mercedes Barbero i Nèstor Hladun, professors jubilats del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.
Conservació d'espècies amenaçades
Entre els descobriments més destacats, hi ha la identificació de sis espècies incloses al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya, com Nephroma tangeriense, considerat en perill d'extinció, i altres espècies vulnerables com Cladonia mediterranea, Lobaria pulmonària, Parmotrema hypoleucinum, Roccella phycopsis i Waynea stoechadiana. Cada espècie amenaçada compta amb una fitxa que inclou informació detallada sobre la seva distribució, hàbitat i les amenaces que en posen en risc la seva supervivència. L'abundància detectada d'espècies citades en aquest Catàleg és un indicador de la singularitat del Corredor des del punt de vista liquènic, i de la necessitat de mesures per a la seva protecció.
El nou estudi també aporta una matriu d'anàlisi dels riscos que afecten les comunitats liquèniques del Parc del Montnegre i el Corredor, així com propostes per minimitzar-los. L'educació ambiental s'identifica com un element fonamental per conscienciar sobre la importància d'aquests organismes i garantir-ne la conservació.
Per consultar l’estudi complet, podeu accedir al següent enllaç.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montnegre-Corredor, Catàlegs, fongs, Líquens,