Publicada una nova edició de les Monografies del Montseny amb una gran varietat de temàtiques i perspectives
Il·lustració de la coberta "El Pont Trencat sobre la Tordera". Autoria: Isabel Font Mercader
Ja està disponible el volum de les Monografies del Montseny, edició 2024, una publicació anual editada per l'associació Amics del Montseny que s'ha convertit en una referència per aprofundir en els valors naturals, històrics i culturals del territori que ocupa el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.
Amb el pròleg signat per Carola Duran Tort, aquesta edició, la 39a de la col·lecció, ofereix un ampli ventall d'articles de divulgació, elaborats per investigadors, escriptors i professionals de diversos àmbits. Els temes tractats aborden des de la biodiversitat i el patrimoni fins a la història, la cultura i l'activitat socioeconòmica del Montseny.
Una selecció d'articles destacats
Aquest volum inclou un total de vint articles que exploren temes molt diversos, els quals combinen rigor científic i un enfocament divulgatiu, amb la intenció d'arribar tant a experts com al públic general. Entre d'altres, hi trobem reflectida la història i el patrimoni cultural del Montseny, com ara l'anàlisi del primer mapa topogràfic excursionista català publicat el 1924, a càrrec de Carles Capellas i Cabanes, o un estudi sobre la localització i excavació arqueològica de Sant Julià de Valldaneu, escrit per Judit Ciurana, Arnau Garcia, Jaume Oliver i Rosa Soler. Un altre dels àmbits tractats en aquest volum és la biodiversitat i la geologia, amb temes com els microminerals del nord del massís, d'Alfred Petrov Neumann, o les notes sobre camins ramaders al Montseny al segle XI, elaborades per Jaume Oliver i Bruy.
En el terreny de l'art i la literatura, hi destaquen aportacions com l'article "Dins del ventre obscur de la muntanya: Irene Solà i el Montseny", de Laia Masnou i Pau Pratsobreroca, o el relat personal de Teresa Sagrera Bassa sobre la creació de la seva obra "Cabells de gebre". En l'àmbit de les activitats econòmiques i socials, hi trobem l'exploració de la producció de castanyes per Albert Bosch Puig o la descripció de la cooperativa ISVAT (Iniciatives Socials de la Vall Alta de la Tordera), per Josep M. Panareda Clopés, Ignasi Faura Ventosa i Joaquim Sabré Pou.
La 39a edició de les Monografies del Montseny es consultable digitalment aquí.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Activitats econòmiques, Fauna, Geologia, Patrimoni històric i cultural, Monografies,