L'hivern s'acomiada amb els primers indicis de migració d'aus al tram baix del Besòs

Gavians foscos a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs. Autoria: Patrícia Gallart
El mes de febrer ha transcorregut amb poques novetats pel que fa a la migració d'aus al tram baix del riu Besòs, al Parc Fluvial del Besòs, ja que encara són escasses les espècies estivals que han iniciat el seu viatge cap a les zones de cria del nord d'Europa. Tot i això, s'ha registrat la primera observació de l'any d'un corriol petit (Charadrius dubius) a Sant Adrià de Besòs, un senyal que anuncia els primers moviments migratoris.
Pel que fa a les espècies hivernals, la presència de dues fotges comunes (Fulica atra) a la desembocadura ha estat destacable, sumant un total de tres exemplars juntament amb l’individu que encara roman a Santa Coloma de Gramenet. També s’han registrat quatre gavians foscos (Larus fuscus) descansant a la barra de sorra de la desembocadura. Malauradament, aquests ocells van haver de marxar per la presència d'una persona caminant per la zona malgrat les indicacions que en prohibeixen l'accés. La interferència humana continua sent un factor que limita la presència d'espècies en aquest indret de gran valor ecològic.
Un altre registre destacat d'aquest mes ha estat la presència continuada d'un mosquiter comú siberià (Phylloscopus collybita tristis) a l'inici del Refugi de Biodiversitat de Santa Coloma de Gramenet. Aquesta subespècie, considerada una raresa a la península Ibèrica, és detectada de manera regular a Catalunya durant l'hivern, i la seva presència és un bon indicador de la qualitat de l'hàbitat.
D'altra banda, s'ha tornat a formar la joca d'esplugabous (Bubulcus ibis) als canyissars de Sant Adrià de Besòs, possiblement per una incidència en la seva joca habitual al Vallès. Aquest comportament evidencia la flexibilitat d'aquesta espècie a l'hora de trobar nous llocs de descans.
Més enllà de l'avifauna, el mes de febrer ha deixat un altre registre interessant: la detecció d'excrements de llúdriga (Lutra lutra) a Montcada i Reixac, un fet que confirma la presència d'aquest mamífer al tram baix del Besòs. Tot i que es tracta d'una espècie amb una expansió creixent a Catalunya, el Parc Fluvial encara no ofereix les condicions òptimes perquè la llúdriga s'hi estableixi de manera permanent.
Font de la informació: Xavier Larruy
Categoria: fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs,