La jornada d’anellament al Parc Fluvial del Besòs captura quaranta-quatre ocells de setze espècies
Un moment de l'anellament, amb Xavier Larruy. Autor: XPN
El nombrós grup de participants. Autor: José Molis
Un dels blauets capturats i anellats. Autor: XPN
La jornada d’anellament científic d’ocells a la zona d’ús públic del riu Besòs a Sant Adrià de Besòs, organitzada per la Diputació de Barcelona el 29 de setembre, va ser un èxit de participació, amb uns 120 participants. L’activitat tenia finalitats científiques i divulgatives, amb l’objectiu de millorar el coneixement que es té sobre la importància que té el Parc Fluvial del Besòs per a la conservació de diverses espècies d’aus migradores i sedentàries i, al mateix temps, donar a conèixer aquests ocells a la ciutadania. Al llarg del matí es van capturar i anellar 44 ocells de setze espècies diferents que s’alimenten a la llera del riu.
L’espècie més apreciada per la seva bellesa va ser el blauet (Alcedo atthis), del qual es van anellar deu individus, posant de manifest que es tracta d’un ocell amb una abundància remarcable al Parc durant la tardor, fins i tot a nivell català. També cal destacar l’anellament d’altres espècies aquàtiques hivernants, com ara tres xivitones (Actitis hypoleucos), dues cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) i una cotxa blava (Luscinia svecica). Pel que fa als ocells que només es veuen durant els passos migratoris, la jornada fou més discreta i només es van anellar dos mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), un mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i una boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus).
Després d'anellar-lo, cada ocell s’identificava i es tractava de determinar-ne l’edat i el sexe, a partir de la forma i color del plomatge. També es prenien mesures biomètriques, com ara la longitud de l’ala, el pes i la quantitat de greix i múscul abdominals. A continuació, el biòleg i anellador Xavier Larruy explicava de forma didàctica els requeriments ecològics i les característiques de cada espècie mentre les mostrava perquè els participants tinguessin l’oportunitat d’observar de prop aquests ocells que costen tant d’observar pel seu comportament i mida petita. Finalment, l’activitat més esperada pels nombrosos nens i nenes que hi havia va ser participar en l’alliberament dels ocells al seu hàbitat.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, ODS,