La tercera edició del seminari internacional, celebrat en línia, va reunir més de 1.000 persones inscrites de més de 80 països i s'ha consolidat com un espai de referència per analitzar, compartir i promoure la relació entre els ecosistemes naturals i la salut humana.
L'acte inaugural va anar a càrrec de Xesco Gomar, diputat de l'Àrea d'Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, i Àlex Gesse, director executiu del Forest Therapy Hub. Amb 73 ponents de 22 països i 18 mòduls temàtics, el Seminari va posar sobre la taula els darrers avenços en matèria de salut basada en la natura, teràpies de bosc, protecció de la biodiversitat, justícia ambiental i aliances globals per la salut global.
Un pla estratègic per a la Xarxa de Parcs Naturals
Un dels punts més rellevants de la trobada va ser la participació destacada de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb l'exposició del Pla Estratègic de Natura, Salut i Benestar, que vincula més de cinquanta anys d'experiència en la gestió d'espais naturals protegits amb iniciatives innovadores de benestar i salut pública. Xavier Roget, assessor de turisme i cultura de la Xarxa, va presentar aquest Pla en el marc del mòdul 1, dedicat a la biodiversitat com a base del benestar humà, i va subratllar com la gestió territorial pot esdevenir una eina poderosa de salut pública.
Josep Melero, cap de la Secció d'Ús Públic i Educació Ambiental, va destacar, dins del mòdul 6, com els programes culturals impulsats a través de la natura generen impactes positius en el benestar de la ciutadania. Per la seva banda, Sofia Paricio, cap de la Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic de la Xarxa de Parcs Naturals, va explicar el model d'interconnexió entre educació, salut i natura aplicat als espais naturals de la Diputació.
També hi va intervenir Josep Pena, en representació de l'Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona, qui va posar en valor les oportunitats que ofereixen les aliances institucionals per abordar els grans reptes globals des d'un enfocament de salut planetària.
La trobada va comptar amb serveis de traducció simultània en anglès, castellà i, puntualment, en xinès, i va oferir sessions de gran abast com les dedicades a la integració del vincle amb la natura en estratègies empresarials, les pràctiques de teràpia de bosc, o les col·laboracions globals entre governs, PIME i universitats.