Xarxa de Parcs Naturals El Pla pretén assolir uns espais naturals plenament accessibles i inclusius

La Xarxa de Parcs Naturals inicia el procés per elaborar el Pla d'accessibilitat universal dels seus espais naturals amb el suport dels fons europeus Next Generation

28/01/2025

La Diputació de Barcelona va signar, el novembre del 2024, un contracte de serveis amb Voltes Cooperativa d'Arquitectura per impulsar l'elaboració del futur Pla d'accessibilitat universal dels espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals. Aquest document estratègic busca identificar i eliminar barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives en equipaments i itineraris dels parcs amb l'objectiu d'assolir uns espais públics plenament accessibles per a tota la ciutadania, tot tenint en compte les característiques específiques que el medi natural suposa. 

L'execució d'aquest contracte compta amb el finançament dels Fons Europeus Next Generation i s'emmarca dins la tasca 8 inclosa a l'actuació número 7 del subprojecte "PSTD: Espais Naturals i Turisme Sostenible, una oportunitat per a la província de Barcelona" per dur a terme actuacions de transformació de les infraestructures i serveis amb l'objectiu d'ampliar l'accessibilitat de "servei accessible" a "destí accessible". 

El procés es desplegarà en diferents fases al llarg dels pròxims mesos, combinant el treball de camp amb l'anàlisi de dades i la formulació de propostes. La primera etapa consistirà en la diagnosi de l'estat actual d'accessibilitat universal (física, sensorial i cognitiva), que inclourà la recollida d'informació detallada sobre els equipaments, espais i serveis dels parcs. Aquesta diagnosi es farà seguint la normativa vigent en matèria d'accessibilitat, així com el Codi d'Accessibilitat de Catalunya.

En paral·lel, es treballarà en l'elaboració d'una proposta d'actuacions genèriques per complir la normativa i millorar l'accessibilitat. Aquesta proposta inclourà una aproximació pressupostària per a cada tipologia d'equipament o itinerari, així com un pla per etapes que establirà les prioritats en la implementació de les millores. L'objectiu final és crear una guia pràctica per als òrgans gestors dels parcs que serveixi de base per prendre decisions i avançar cap a uns espais més inclusius.

Participació del sector i jornada de reflexió

Un aspecte clau del procés serà la participació activa de les entitats del sector. A través dels canals de difusió de la Xarxa de Parcs Naturals, es farà una crida a col·lectius especialitzats i altres agents implicats perquè aportin les seves necessitats i propostes de millora. A més, es convocarà una jornada de reflexió col·lectiva per analitzar les mancances detectades durant la diagnosi i plantejar solucions concretes.

El Pla d'accessibilitat universal serà un instrument essencial per garantir que els espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals siguin inclusius, respectuosos amb les diversitats funcionals i plenament accessibles per a tothom.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Accessibilitat als parcs, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




        Suscríbete a nuestros boletines

         

        Recibe nuestros boletines de Parques.
        Suscríbete a la agenda y al Informativo
        haciendo clic en los botones de abajo.

        butlletí gaudim

        Suscríbete a la agenda Suscríbete al InformatIVO

        Sugerencias, opinión y redes sociales

         

        Envíanos tus sugerencias, opina

        y visita nuestras redes sociales

        Sugerencias Opina Redes sociales