La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona se suma, un any més, a la commemoració del Dia Europeu dels Parcs (24 de maig) i de la Setmana de la Natura (que comença el 22 de maig, Dia Mundial de la Biodiversitat, i finalitza el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient), tot organitzant activitats gratuïtes ben diverses arreu dels parcs. Enguany, són una setantena de propostes que compten, a més, amb la col·laboració i complicitat d’entitats, empreses i agents del territori. Per a la majoria d’activitats, cal tenir en compte que és necessària inscripció prèvia.
Aquest any 2024, el lema del Dia Europeu dels Parcs és “Vota per la natura” (“Vote for Nature”), una consigna vinculada estretament a la conservació de la natura i a la responsabilitat de promoure accions positives per assegurar un futur saludable per a les persones i la natura, de la qual totes i tots formem part.
Entre el 22 de maig i el 5 de juny, i emmarcades en la celebració del Dia Europeu dels Parcs i de la Setmana de la Natura, a la Xarxa de Parcs Naturals s’han organitzat gairebé unes setanta activitats de caràcter ben divers. Així, als parcs i espais naturals s’ofereixen des de tallers artesanals, familiars i naturalístics a visites i passejades guiades o portes obertes als equipaments. També hi ha propostes centrades en la descoberta de la fauna, la flora i el patrimoni cultural dels parcs, conferències, observacions astronòmiques i activitats geològiques, entre d’altres.
A més, la celebració s’enriqueix amb la participació de la xarxa de biblioteques i centres de documentació amb fons ambiental #DocAmbCat, que cada any commemora quatre efemèrides ambientals, una d’elles sempre el Dia Europeu dels Parcs - Setmana de la Natura. Així, els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals i les biblioteques públiques del programa Parcs i biblioteques...naturalment! organitzen també tot de propostes al voltant de l’efemèride. La resta d’efemèrides ambientals del 2024 són el Dia Internacional dels Boscos (21 de març), el Dia Internacional d’Observació de la Lluna (14 de setembre) i el Dia Internacional de la Geodiversitat (6 d’octubre).
Per a més informació i inscripció prèvia a les activitats, es pot consultar la pàgina web i el calendari del Dia Europeu dels Parcs a l'Agenda dels parcs. Les propostes són gratuïtes, però en la majoria cal inscripció prèvia, ja que les places són limitades.
L'origen del Dia Europeu dels Parcs
El Dia Europeu dels Parcs commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig del 1909. La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina quatre-cents membres pertanyents a 36 estats, entre ells la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, celebra aquesta efemèride cada any sota un lema diferent. A Catalunya, hi ha una vintena de parcs naturals i 184 espais més agrupats en diferents figures de protecció que sumen el 30 % del territori del país.
Per la seva banda, la Setmana de la Natura a Catalunya és una iniciativa, amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) al capdavant des del 2017, que comença el 22 de maig (Dia Mundial de la Biodiversitat) i es clou el 5 de juny (Dia Mundial del Medi Ambient) i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.