El congrés ESPARC debat a Sigüenza els reptes dels espais naturals protegits
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, Divulgació, Ponències, ODS,
Juana Barber, a la dreta, a la cloenda del Congrés. Autor: XPN
Taller de comunicació, dimecres 23 de maig. Autor: XPN
Visita al Parque Natural del Alto Tajo. Autor: XPN
Visita al Parque Natural del Barranco del Río Dulce. Autor: XPN
Del 22 al 26 de maig s’ha fet a Sigüenza (Guadalajara) el congrés ESPARC 2024 organitzat per la Federació Europarc-España sota el lema "Territorios de vida". La Gerència de Serveis d’Espais Naturals hi ha participat coordinant dos dels sis tallers i presentant una desena de ponències (vegeu-les en aquesta pàgina). La presència de la Diputació de Barcelona l’encapçalava Juana Barber, cap del Servei de Gestió de Parcs Naturals i, a més, presidenta d’Europarc-Espanya.
En la cloenda del congrés, Barber va llegir el Manifest pel Dia Europeu dels Parcs 2024, que proposa avançar col·laborativament en els reptes de les àrees protegides: reequilibri demogràfic, adaptació al canvi climàtic, conservació i restauració de la natura, turisme sostenible i beneficis per a la salut, així com la importància de la gestió de les àrees protegides per a les persones.
La gerència va coordinar dos tallers: el taller 3 d’ús públic i la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), amb Sofia Paricio, cap de la Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic, i Xavier Navalon, director del Parc Natural del Montseny, sobre com assegurar la coherència entre els objectius de conservació i la gestió del turisme en les àrees protegides; i el taller 6 de comunicació, amb Assumpta Górriz i Susanna Ginesta, sobre com millorar la comunicació del paper dels espais protegits en un context de canvi global.
La comunicació va ser el tema estrella, ja que en cadascun dels tallers es va fer palesa la necessitat de difondre i transferir adequadament tot allò que es gestiona als espais naturals protegits com una eina per aconseguir que aquests espais siguin territoris de vida. Una de les accions que es posaran en marxa serà la creació d’un fòrum permanent en què participaran referents de comunicació dels espais naturals protegits, però també experts i professionals de la comunicació i els mitjans com a elements clau multiplicadors.
La Gerència d’Espais Naturals va estar àmpliament representada al congrés amb l’aportació de diferents comunicacions. Així, en l’àmbit de la conservació, la mateixa Juana Barber, juntament amb Jordina Grau, tècnica d’ús públic del Parc del Montnegre i el Corredor, van presentar la ponència “Replanteando la gestión del hábitat ribereño en el Life Tritó Montseny”. En aquest mateix àmbit, també es van presentar “Hacia el mínimo común denominador para el diagnóstico natural de una red de parques naturales”, a càrrec de David Carrera, cap de la Subsecció de Conservació; “Gestión de anfibios introducidos en el Parque del Montnegre y el Corredor: enfermedades emergentes e hibridación”, a càrrec de Berta Capellà, tècnica de conservació del Parc; i “Proyecto Tech4Nature Spain”, a càrrec de Daniel Pons, tècnic de conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Les comunicacions sobre els àmbits de la gestió forestal i de l’ús públic van ser “Life Mixforchange: gestión forestal adaptativa y naturalística”, a càrrec de Joan Rovira, enginyer forestal de la Secció Tècnica d'Anàlisi Territorial i Catàleg de Serveis; i “Evolución del proyecto de regulación del uso público en el valle de Sau. La sequía y las piedras del hambre”, a càrrec d’Alba Ludevid, tècnica d’ús públic de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Per part del Parc Natural de la Serra de Collserola hi va participar el director, Raimon Roda, explicant el Contracte Agrari de Collserola.
Finalment, el cap de la Secció d’Ús Públic i Educació Ambiental, Josep Melero, va presentar en el mercat d’experiències el programa “Parcs i biblioteques... naturalment!”.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Turisme sostenible, Biodiversitat, Educació ambiental, Divulgació, Ponències, ODS,
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús: