El Parc del Castell de Montesquiu acull la primera trobada de voluntariat del Projecte Liró
L'equip de voluntaris, als jardins del castell de Montesquiu. Autor: MCNG
Una de les presentacions, al centre de recursos. Autor: MCNG
La trobada de voluntaris del Projecte Liró organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers en col·laboració amb la Xarxa de Parcs Naturals es va celebrar el día 14 de desembre al Centre de Recursos del Castell de Montesquiu i va acollir unes 20 persones implicades en el projecte o amb interès pel seguiment. Tot això, amb l’objectiu de crear un espai d’intercanvi d’experiències i perspectives amb els assistents, mentre es presentava l’actualitat del projecte, les últimes novetats i els treballs científics més recents.
El Projecte Liró es centra en el monitoratge poblacional i la investigació del liró gris (Glis glis) a Catalunya i en diverses zones de la península Ibèrica i Europa.Aquesta iniciativa compta amb un pla de seguiment coordinat pel grup de recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers, recolzat per una extensa xarxa d’estacions i col·laboradors, que permeten la recopilació de dades al llarg del temps utilitzant estacions fixes de caixes niu.
Per aquest motiu, bona part de la jornada es va centrar en explicar la trajectòria del projecte el qual porta més de 20 anys en funcionament. Des dels seus inicis, l’any 2004, quan es van crear les primeres estacions de seguiment dins la Xarxa de Parcs Naturals, fins a l’actualitat amb unes 150 estacions històriques distribuïdes principalment per Catalunya, però també per la resta de la península Ibèrica i Alemanya.
A banda d’explicar la trajectòria i estat actual del projecte, durant el matí també es van explicar les novetats realitzades aquest 2024 a la plataforma web lirons.org i un seguit de treballs d’investigació amb dades recollides pel projecte sobre la demografía de les poblacions de liró gris del Montnegre i del Montseny, l’estudi de la bioacústica del liró gris i per últim el treball de testeig de metodologies per detectar la cellarda (Eliomys quercinus), un treball que ha de servir per implementar un mètode que permeti des del projecte obtenir informació actualitzada de la distribución d’aquesta especie.
Per acabar la jornada, es va fer una taula rodona amb voluntaris i voluntàries per debatre punts sobre la metodología i el protocol i finalment un concurs amb la plataforma Kahoot per posar a prova els participants abans de dinar tots junts.
El bonic entorn i les instal·lacions on es va dur a terme la jornada, així com la bona atenció per part del personal del Parc del Castell de Montesquiu, van ajudar a fer que la jornada fos tot un èxit. Només queda, per tant, des del projecte fer un agraïment especial als voluntaris que van assistir-hi i també a aquells que any rere any fan possible la continuïtat d’aquest projecte.
El seguiment del liró gris està emmarcat dins el conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Diputació de Barcelona.
Font de la informació: Museu de Ciències Naturals de Granollers
Categoria: Xarxa de Parcs Naturals, Educació ambiental, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,