Es presenta el llibre guanyador del vuitè Premi Rafael Patxot, un estudi lingüístic sobre la Catalunya del Nord
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Xarxa de Parcs Naturals, ODS,
Portada del llibre.
El dijous 25 d’abril, a les 18 h i a l’Institut d’Estudis Catalans, es presenta el llibre "El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya", de l'escriptor, documentalista, periodista i filòsof, Eugeni Casanova Solanes. Va ser el treball guanyador de la vuitena edició del Premi Rafael Patxot i Jubert, que convoca l’Institut d'Estudis Catalans amb el patrocini de la Diputació de Barcelona. El premi està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text guanyador.
L’estudi es fonamenta en què els dos grans dialectes del català van sorgir al cor del Pirineu, i en la topografia dels mots hi ha un punt on es troben les tres parles constitutives de l'avui extens dialecte oriental. A la Cerdanya parlen català central i al Conflent català septentrional, i el Capcir és dins d'aquest darrer dialecte, però conservant-ne una versió arcaica, i amb molts elements del llenguadocià veí. Una confluència única.
Eugeni Casanova Solanes (Lleida, 1958), és llicenciat en Ciències de la Informació (UAB) i en Filosofia (UB), i doctor en Llengua i Literatura Catalanes (UAB). Ha treballat en diaris i publicacions com l’Avui, El Periódico de Catalunya, La Vanguardia i Tiempo, així com a la Cadena SER i Televisió Espanyola. També ha estat codirector del documental “Catalunya Nord, la llengua enyorada”, el qual va guanyar el premi al millor documental del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) de 2020.
Entre la seva obra, publicada per Pagès Editors, hi ha L’os del Pirineu. Crònica d'un extermini, (1997), Viatge a les entranyes de la llengua. De la riquesa a l'agonia del català (2003); Els parlars del Pirineu. Un viatge lingüístic per totes les valls del sud de la serralada (2012), o Els gitanos catalans de França. Llengua, cultura i itineraris de la gran diàspora (2016), entre d’altres.
També és guanyador del Premi Jaume Camp de Sociolingüística 2015 pel treball “Identificació i localització de les poblacions de gitanos catalans a França, llengua, cultura i itineraris migratoris”, que va donar a conèixer l'existència dels gitanos catalans de França més enllà del Rosselló; i Premi al Millor Documental del Festival FIC-CAT 2020 de Roda de Berà per “Catalunya Nord. La llengua enyorada”.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Xarxa de Parcs Naturals, ODS,
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús: