Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Inauguració de la nova instal·lació de Torreferrussa

14/06/2018 13:16 h.

Torreferrussa triplica la capacitat de les instal·lacions de cria en captivitat del tritó del Montseny!

 

En el marc del projecte europeu Life Tritó Montseny, el Centre de recuperació de fauna salvatge de Torreferrussa ha inaugurat noves instal·lacions. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; el conseller delegat de Forestal Catalana, Gabriel Esquius; el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon; el Coordinador d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós; i la tècnica del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Gemma Pascual, van visitar el passat 13 de juny les noves instal·lacions de cria en captivitat del tritó del Montseny (Calotriton Arnoldi).

En aquest sentit, s’ha construït una nova sala d’uns 70 m2, amb 240 nous aquaris, que se sumen a la instal·lació existent, d’uns 30 m2, que disposa de 100 aquaris més. Això suposa multiplicar per tres la capacitat existent, atès que l’ampliació d’espai permet generar noves parelles que ponen uns 40 ous anuals, dels quals prosperen de l’entorn del 50%.

Els treballs per habilitar la nova instal·lació es van iniciar el passat mes de juny de 2017. Des novembre a gener, es va dur a terme la instal·lació d’aquaris, i a finals de març es va començar a traslladar exemplars des de la instal·lació existent a la nova, per tal d’afavorir nous aparellaments. Per garantir l’adaptació dels exemplars als nous aquaris, el trasllat s’ha dut a terme de manera progressiva, a mesura que l’aigua adquiria l’equilibri ecològic necessari per a l’èxit de l’operació.

El Centre de Fauna de Torreferrussa acull actualment 900 exemplars de tritó del Montseny de les dues varietats genètiques existents, l’oriental i l’occidental. Impulsa un programa de cria en captivitat de l’espècie endèmica des del 2007, i l’any 2013 s’hi va sumar el Zoo de Barcelona, per cria en captivitat de la varietat oriental, i el Centre de Fauna de Pont de Suert, per criar en captivitat la variació occidental. Ambdós amb exemplars originaris de Torreferrussa.

D’altra banda, aquest amfibi també es reprodueix fora de Catalunya. Concretament al Zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d’amfibis. Concretament, des de l’abril de l’any passat, quan el Centre de Fauna de Torreferrussa va cedir 24 exemplars, per reubicar-los en una instal·lació amb prop de 60 aquaris. Les cries nascudes dins d’aquest programa seran introduïdes de nou al Montseny. L’impuls de la cria en captivitat d’aquesta espècie endèmica, catalogada com a tal des del 2005, és un dels objectius del projecte europeu Life Tritó del Montseny.

CookiesEU