Seguiment general de rapinyaires forestals (SEGRE)
El programa de Seguiment general de rapinyaires forestals (SEGRE) té com a principals objectius 1) fer un seguiment estandarditzat de les diferents espècies de rapinyaires forestals a tots dels parcs de la Diputació de Barcelona degut al seu paper d’indicador dels ambients en els que viuen, 2) determinar tendències a llarg termini de les poblacions i 3) establir patrons d’abundància comparables entre zones protegides per les espècies d’estudi.
El SEGRE és un projecte que es va iniciar al 2019 com un any pilot, després d’un llarg procés de participació de diferents experts per tal de determinar-ne la metodologia. L’any 2018 es va crear un grup de treball ampli que incorporava a bona part dels biòlegs i guardes dels espais protegits de la Diputació de Barcelona, investigadors de la Universitat de Barcelona i del Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de les Muntanyes Mediterrànies i tècnics del servei de Fauna de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Català d’Ornitologia. Després de varies jornades i debats, es va acordar un protocol metodològic per fer un seguiment generals dels rapinyaires diürns forestals: el programa SEGRE.
El programa SEGRE és un seguiment que posa el focus sobretot en rapinyaires que habiten ambients forestals i que es basa en determinar un índex d’abundància comparable entre anys i espais que representi una aproximació teòrica a la població i la distribució de les espècies. En l’actualitat el programa es troba actiu amb 58 unitats de mostratge actives a tot Catalunya, 42 de les quals estan dins els espais de la Xarxa de Parcs Naturals de la DIBA.
Resultats generals
El següent gràfic mostra el nombre de territoris detectats al conjunt de parcs naturals de la Diputació de Barcelona, i al mapa podeu consultar els territoris agrupats en 4 dels 5 grans àmbits territorials i biogeogràfics en què s’agrupen els parcs: Est (Montnegre-Corredor, Serralada Litoral, Serralada de marina), Sud (Garraf, Olèrdola i Foix), Nord (Montseny, Guilleries-Savassona i Montesquiu), Oest (Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac).
Entre els anys 2019 i 2023, amb el projecte SEGRE actiu, s'han mostrejat un total de 93 quadrats repartits per tot Catalunya, 51 dels quals es troben distribuïts dins els espais naturals de la Diputació de Barcelona. Cal tenir en compte però, que a 2023 no es troben tots actius. Al llarg dels censos del 2023, s'han definit un total de 165 territoris combinant totes les espècies d'interès del projecte. Si comptem el nombre total de territoris detectats durant els 5 anys de projecte, s'han arribat a definir 749 territoris, tot i que molts d'ells poden ser els mateixos detectats primavera rere primavera.
Tendències per àmbits territorials
Selecciona l'àmbit per tenir més informació
-
Est
Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina i Parc Natural de la Serra de Collserola -
Sud
Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola i Parc del Foix -
Nord
Parc Natural del Montseny, Espai Natural de les Guilleries-Savassona i Parc del Castell de Montesquiu -
Oest
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Est Parc del Montnegre i el Corredor, Parc de la Serralada Litoral, Parc de la Serralada de Marina i Parc Natural de la Serra de Collserola
Sud Parc del Garraf, Parc d'Olèrdola i Parc del Foix
Nord Parc Natural del Montseny, Espai Natural de les Guilleries-Savassona i Parc del Castell de Montesquiu
Oest Parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac