- Montesquiu
Els jardins del castell de Montesquiu acullen l’exposició “Emboscades. Dones i bosc” amb motiu del 20è aniversari del Centre de Formació Forestal Especialitzada
Amb motiu del 20è aniversari del Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE) ubicat a la Solana, al Parc del Castell de Montesquiu, el divendres 25 d’abril a les 10.30 h s’inaugura l’exposició “Emboscades. Dones i bosc” als jardins del Parc. Es podrà visitar de forma lliure i gratuïta des del dimecres 16 d’abril fins el diumenge 8 de juny a la zona dels jardins del Parc més propera a l’aparcament públic. També es faran activitats relacionades amb l’aniversari i complementàries de l’exposició.
- Parc Fluvial Besòs
Lluïsa Moret visita Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet per conèixer les millores al Parc Fluvial del Besòs
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va conèixer dimarts 8 d’abril l’actualització del Sistema d’Alerta Hidrològica del Besòs (SAHBE) i els projectes de connectivitat i revegetació del riu Besòs, i el manteniment de la desembocadura del riu, a Sant Adrià de Besòs. A Santa Coloma de Gramenet va parlar, entre d’altres, de la continuïtat del projecte BesArt.
- Marina
Més de 300 persones gaudeixen de tallers naturalistes en la festa la primavera a la serralada de Marina
El diumenge 6 d’abril, l’entorn de la masia de Can Miravitges va acollir, amb un gran èxit de participació, més de 300 persones, la novena edició de la festa La primavera a la serralada de Marina. La jornada participativa, dirigida al públic familiar, té l'objectiu de conèixer el patrimoni natural de la serralada de Marina dins l’entorn privilegiat de la masia de Can Miravitges-Escola de Natura Angeleta Ferrer de Badalona.
- Sant Llorenç-Obac
El falcó pelegrí del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac comença a covar quatre ous
La parella de falcons pelegrins (Falco peregrinus) de Sant Llorenç del Munt i l’Obac han començat la nidificació amb la posta de quatre ous, els dies 13, 16, 18 i 20 de març, segons s’ha pogut veure des de la webcam. Al canal de Youtube del falcó pelegrí es poden veure els vídeos d’enguany amb diverses intromissions al niu, així com la posta dels quatre ous. L’emissió en directe començarà quan es calcula que ha de néixer el primer pollet, al voltant del 15 d’abril.
- Marina
- Parc Fluvial Besòs
Santa Coloma de Gramenet renaturalitza el Besòs amb el Refugi de la Biodiversitat
L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha iniciat les obres de la 2a fase del Refugi de Biodiversitat que permetran el desenvolupament de flora i fauna i milloraran la qualitat paisatgística d’una conca fluvial reconvertida en un corredor ecològic imprescindible dins de la infraestructura natural de la regió metropolitana. Un dels objectius d’aquesta fase és establir connectors ecològics entre el riu Besòs, el parc de Can Zam i la serralada de Marina.
- Montseny
L'estació meteorològica de Can Lleonart, al Montseny, passa de la sequera extrema a la precipitació extraordinària
A l’estació meteorològica de Santa Fe del Montseny, situada a can Lleonart, aquest març s’han acumulat fins a 632,9 mm (fins al dia 27) i al febrer van ser 268,4 mm, segons dades facilitades per Meteoguilleries. Com a nota curiosa, el mes de gener només hi va haver 9,8 mm. Així, en aquest primer trimestre les pluges acumulades han superat els 911 litres.
- Garraf
- Sant Llorenç-Obac
- Xarxa de Parcs Naturals
La Universitat de Barcelona aplica un nou protocol en l'estudi de la població d'àliga perdiguera
La població d’àliga perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata) —ara en recuperació després de molts anys en declivi a Catalunya— s’ha emprat des de la Universitat de Barcelona com a model per implementar la nova metodologia d’estudi poblacional, després de prop de cinquanta anys de seguiment científic. La recerca, publicada a la revista Ecological Applications, ha tingut el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Parcs Naturals de la Generalitat de Catalunya, la Fundació MAVA i les empreses Endesa i Bodegas Miquel Torres, entre d’altres.
- Xarxa de Parcs Naturals
Més de 10 milions d’euros en gestió forestal estratègica per a la prevenció d’incendis a la província
Amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, que és el 21 de març, la Diputació de Barcelona va presentar el dimecres 19 de març l'estratègia de gestió forestal sostenible de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA). El pla preveu accions per millorar la seguretat dels boscos i per protegir els nuclis habitats, i té l’objectiu de minimitzar l’impacte dels incendis sobre persones, habitatges i ecosistemes en un context de creixent vulnerabilitat degut al canvi climàtic. El model d’intervenció s’adapta a les característiques específiques de cada territori.
- Collserola
La Generalitat de Catalunya avança en els treballs de prevenció d’incendis forestals al Parc Natural de la Serra de Collserola
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està duent a terme actuacions de prevenció d’incendis al Parc Natural de la Serra de Collserola per protegir la seva biodiversitat i garantir la seguretat de les persones que hi viuen. Aquests treballs de prevenció d’incendis, inclosos en la planificació del perímetre de protecció prioritària (PPP), abasten una superfície de 256 hectàrees de quatre municipis i són els més grans que s’han fet mai en aquesta zona.
- Montseny
Es reintrodueixen més de 350 exemplars de tritó del Montseny al seu hàbitat natural per ampliar-ne la distribució
En el marc del recentment aprovat Pla de recuperació del tritó del Montseny, aquest febrer s’han reintroduït al seu hàbitat natural 352 exemplars de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) criats en captivitat. Des del 2010, ja s’han introduït més de 4.200 exemplars en torrents del massís amb l’objectiu de garantir la supervivència d’aquesta espècie endèmica, considerada en perill crític d’extinció segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN). En l’actuació, hi participen el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, el Zoo de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona i el Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC), a més del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.
Showing 1 - 10 of 20 results.