Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


XPN

Bany no permès

15/07/2021 10:34 h.

Es vol evitar que es transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha senyalitzat els accessos dels principals rius, rieres i gorgs amb cartells de 'No és permès el bany' (segons el Decret 148/92, article 6.2). El motiu és que es vol evitar la possibilitat que els banyistes transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis, en especial per protegir el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), espècie endèmica en perill d’extinció. Així, aquest estiu es demana respecte i civisme en la visita a rius i rieres. Els guardes del Parc Natural conjuntament amb altres cossos de seguretat treballaran per extremar la vigilància en aquests espais.

En els darrers anys s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial i el 41% de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020). Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis.

L’objectiu del Life Tritó Montseny és el de preservar l’espècie i el seu hàbitat. L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d'amfibis presents.

Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs).

És per aquest motiu que en els principals gorgs, rius i rieres del Montseny l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls. Els hàbitats de ribera són entorns naturals molt sensibles la conservació dels quals és prioritària i les activitats humanes de gaudi i esbarjo poden deteriorar aquests espais.

La normativa del Pla especial del Montseny del 1977, en el seu article 33, prohibeix el bany fora dels llocs habilitats, també el Decret 148/1992, article 6.2, regula que cal autorització per banyar-se en els espais naturals de protecció especial.

Així mateix, des del projecte Life Tritó Montseny s’ha treballat en la redacció d'un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental i de descoberta de les rieres de forma segura.

CookiesEU