Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Xarxa de Parcs Naturals

El tritó en els espais naturals

22/11/2019 14:03 h.

IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor

El 20 i 21 de novembre va tenir lloc a la localitat vallesana de Vallgorguina, la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor.

L'objectiu d’aquestes jornades és donar a conèixer els estudis i les línies de recerca existents en diferents àmbits de les ciències socials i naturals, que ajuden als responsables d’aquests parcs a gestionar la conservació, l'ús públic i el desenvolupament social i econòmic d'aquest territori. Aquestes trobades es fan de forma quadriennal; temps suficient per anar actualitzant i exposar noves troballes i tendències.

A la Trobada s’hi van presentar estudis dels tres espais naturals: de la Serralada de Marina, de la Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor. El conjunt d’aquests parcs conté una representació molt diversa de la fauna i flora mediterrània, a la qual s'ha d'afegir la presència d'espècies eurosiberianes en els racons més ombrívols. Al mateix temps, compta amb un valuós patrimoni cultural, que abasta des de la prehistòria fins els temps actuals.

En total, s’hi van presentar 47 ponències centrades en el patrimoni natural i cultural d'aquests tres parcs i el seu entorn immediat. Com és habitual en cada edició, les comunicacions es van agrupar en diferents blocs temàtics: fauna, hidrologia, història, flora i vegetació, ecologia i ús públic.

En el bloc de fauna, en Daniel Fernández Guiberteau, de l’Escola de Natura de Parets del Vallès, va fer una comunicació sobre la bioseguretat com una eina imprescindible per a la conservació dels amfibis als espais naturals. Va parlar de diferents amfibis presents al Montnegre i el Corredor i la proximitat d’aquest espai als ambients on viu el tritó del Montseny. Va fer un èmfasi especial en la importància que científics i divulgadors ambientals tinguin presents els consells de bioseguretat  en estudiar o visitar un espai natural. Si els fongs apareguts al Montnegre (com el Batrachochytrium salamadrivorans, Bsal) arribessin a les poblacions on es troba el tritó del Montseny, les conseqüències per la supervivència d'aquesta espècie serien molt greus.

 

Parc del Montnegre i el Corredor. Foto: Iñaki Relanzón

 

Cartell de la Trobada. Foto: Dani Fernández

 

Les Trobades tenen per objectiu exposar i difondre els estudis realitzats per persones estudioses provinents d'institucions acadèmiques, de recerca, d'entitats o bé a títol particular. Permeten recopilar informació objectiva, rigorosa i actualitzada. És una oportunitat per contribuir, de forma fluïda i distesa, a la discussió i al debat, tot ajudant a consolidar la figura dels espais naturals.

Les trobades d’estudiosos van iniciar-se l’any 1986 i són una oportunitat per incrementar el coneixement i, sobretot, sumar sinèrgies en favor del patrimoni natural i cultural dels espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

CookiesEU