Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


GRENP

Pandèmies silencioses

26/04/2021 10:00 h.

Conferència en el seminari 'Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies'

La Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró va acollir una conferència dels investigadors Albert Montori i Daniel Fernández sobre les pandèmies silencioses i la seva afectació mortífera damunt dels amfibis. Coneixedors del risc enorme que suposa per a aquests animals l’entrada de patògens, l’any 2020 Montori i Fernández van elaborar en el marc del Life Tritó Montseny el Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat.

Segons dades del 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41 % de les espècies conegudes d’amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ha motivat aquesta situació són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.

El dijous 22 d'abril, coincidint amb el Dia de la Terra, els investigadors Albert Montori i Daniel Fernández van oferir a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró una xerrada sobre la qüestió cabdal de les malalties emergents dels amfibis dins el seminari "Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies" que va aplegar una trentena d'assistents.

Montori està especialitzat en l’estudi de l’ecologia de poblacions dels amfibis i Fernández treballa en projectes de conservació de la natura. Tots dos formen part del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) i del Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès (GRENP). L’organització de la conferència va anar a càrrec de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i de la Delegació de la Serralada Litoral Central de l’ICHN.

 

'Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat'

L'entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és, malauradament també, una greu amenaça per a les poblacions salvatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), aquest amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció.

Conscients d’aquest fet, l’any 2020, des del projecte Life Tritó Montseny es va gestar el Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat. Albert Montori i Daniel Fernández van elaborar el contingut tècnic d’aquesta publicació, que va ser coordinada pel Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’objectiu va ser el de divulgar la problemàtica d’aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d’educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi.

Paral·lelament al Manual, existeix el protocol "Bioseguretat: protocols sanitaris per a les activitats que impliquin la interacció directa o indirecta amb les poblacions d’amfibis al medi natural", dirigit bàsicament als contractistes d’obres i entitats científiques que realitzen activitats en medis aquàtics.

CookiesEU