Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


GRENP

Reintroducció de tritons

14/07/2021 08:16 h.

S’alliberen 328 exemplars de tritó del Montseny, al seu hàbitat natural

La feina constant de tots els centres de cria ha fet possible que aquesta primavera del 2021 s’hagin reintroduït a l’hàbitat natural concretament 60 exemplars juvenils i 268 larves d’aquesta espècie en diferents torrents. Aquests exemplars han nascut als centres de cria Zoo de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya -el Centre de Fauna de Torreferrussa i el de Pont de Suert-.

Aquesta reintroducció que ha tingut lloc en el marc del projecte LIFE Tritó Montseny, es va fer a finals de maig i primers de juny, i se suma a la feta l’any passat, en la qual es van alliberar 235 individus més (veure crònica aquí), i el seu èxit es reflecteix en el fet que des del 2010 s’han deixat al seu hàbitat natural gairebé 1.500 d’exemplars de tritons, en sis torrents diferents.

L’objectiu del programa de conservació és, per una banda, mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la crítica situació a la natura de les poblacions originals i, per l’altra, augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. Gràcies a aquest programa de reintroducció, la cria en llibertat de l’espècie s’ha multiplicat en els últims anys.

És imprescindible també fer un seguiment continu de la població introduïda una vegada ja fan vida a la natura. Aquestes reintroduccions suposen una feina de coordinació entre diferents institucions i científics, per tal d’assegurar que el torrent on s’alliberen els animals compleix els requisits que necessita l’espècie, i també per seleccionar adequadament els individus, cuidant que tinguin la variabilitat genètica necessària per fundar una població sana.

 

Un amfibi endèmic en situació de vulnerabilitat extrema

Les primeres poblacions d’aquesta espècie, l’únic vertebrat endèmic de Catalunya van ser descobertes el 1980, però es van atribuir a l’espècie del tritó pirinenc. Més tard, el 2005, estudis morfològics van concloure que es tracta d’una espècie per si mateixa, el tritó del Montseny, amb dues subespècies, l’oriental i l’occidental. L’espècie tan sols viu en uns trams de 7 torrents, que posats linealment no fan ni 3,5 km. Per tant, el perill d’extinció es altíssim.

Tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 

Els centres que crien tritons, claus per a la seva supervivència

Dins els treballs coordinats entre diferents institucions de salvaguarda de l’espècie, el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat de l’espècie al Centre de Fauna de Torreferrussa, depenent de la Generalitat de Catalunya i situat a Santa Perpètua de la Mogoda. L’any 2013 i davant una situació d’alta vulnerabilitat davant problemes que pogués patir l’espècie en captivitat, el Zoo de Barcelona es va incorporar al programa coordinat de cria de l’espècie. Poc després s’hi va sumar un tercer centre de cria també de la Generalitat i situat al Pont de Suert, així com el zoo de Chester a Anglaterra.

Centre de cria de Torreferrussa. Foto: Iñaki Relanzón

CookiesEU