Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Arxiu XPN

Alliberem tritons del Montseny

23/06/2020 15:51 h.

Personal tècnic del projecte ha alliberat aquesta primavera 235 exemplars de tritó del Montseny

Amb l’objectiu de continuar incrementant l’àrea de distribució de l’espècie, s’han deixat anar 107 individus de la varietat occidental i 128 de l’oriental, en quatre torrents de diversos sectors del Parc Natural del Monteny (inclòs a la Xarxa Natura 2.000). Es tracta d’exemplars provinents del programa de cria en captivitat que es du a terme als centres de fauna de Torreferrussa i de Pont de Suert de la Generalitat, i al Zoo de Barcelona. Gràcies a aquest programa, que també inclou el Zoo de Chester, la cria de l’espècie s’ha multiplicat en els últims anys i, actualment, es poden arribar a produir unes 500 larves l’any.

L’objectiu, d’una banda, és mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la critica situació a la natura de les poblacions originals. D’altra banda, es vol augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. En aquest alliberament també hi han participat els col·laboradors del Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès (GRENP).

Dins del projecte Life Tritó Montseny, aquest és el segon alliberament, després del que es va efectuar el 2019. En total, des del 2010 s’han deixat anar més d’un miler d’exemplars en sis torrents diferents.

 

Reforçar poblacions

Al sector occidental, aquest alliberament ha permès reforçar la població de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) d’un torrent on es van alliberar exemplars per primer cop l’any passat, amb bons resultats de supervivència. A més, en un altre torrent d’aquest sector s’ha reforçat la primera població que es va crear a partir dels exemplars nascuts a Torreferrussa entre els anys 2010 i 2014. D'aquí, la consolidació de la població amb una bona supervivència i la seva reproducció.

Finalment, al sector oriental s’han alliberat exemplars en dos torrents molt propers. En un d’ells ja s’havien alliberat larves el 2015 i s’espera que amb futurs alliberaments aquestes dues poblacions es puguin arribar a connectar entre elles i en formin una d’única.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPN

 

Bona adaptació de les larves

El seguiment de la població sobre el terreny ha permès també constatar la supervivència de les larves alliberades el 2015 en un altre torrent. Això confirma la bona adaptació a les condicions dels torrents dels exemplars independentment de la seva etapa, tant si s’alliberen de subadults com de larves.

Amb l’experiència obtinguda aquests primers anys i els esforços realitzats dins el programa Life Tritó Montseny s’ha demostrat la possibilitat d’augmentar l’àrea de distribució de l’espècie a partir d’exemplars criats en els centres de cria, ja que l’adaptació dels exemplars alliberats és bona i la producció actual dels centres és elevada.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPN

CookiesEU