Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Arxiu Torreferrussa

Traslladem tritons

04/02/2019 10:10 h.

El Centre de Fauna de Torreferrussa trasllada 36 exemplars de tritó a Pont de Suert i al Zoo de Barcelona.

En el marc del projecte europeu Life Tritó Montseny, el Centre de Fauna de Torreferrussa ha cedit 18 parelles de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) als altres centres de cria. 10 parelles de la població occidental es porten al Centre de Fauna de Pont de Suert (Lleida) i 8 parelles de la població oriental, al Zoo de Barcelona. D’aquesta manera, el Centre de Fauna de Pont de Suert compta ara amb 17 parelles i 2 trios, mentre que el Zoo de Barcelona, acull 18 parelles i 6 grups de cria.

Així mateix, el Centre de Fauna de Torreferrussa també doblarà el nombre de parelles amb exemplars nascuts al Centre i enguany acollirà unes 60 parelles de cria. Les parelles de tritons destinades a la reproducció per a futurs alliberaments se seleccionen genèticament per assegurar i augmentar la diversitat genètica dels seus descendents per tal de sobreviure als canvis del medi.

Amb aquest augment del nombre de parelles, dins del programa de cria en captivitat d’aquesta espècie es prepara una nova temporada de cria on s’espera poder augmentar considerablement el nombre d’exemplars criats el passat 2018. En un parell d’anys, es preveu assolir els objectius marcats dins el projecte Life Tritó Montseny i arribar als 800-1.000 exemplars nascuts anualment en captivitat. Per a això, durant l’any passat es van dur a terme les obres d’ampliació i millora de les instal·lacions als centres de fauna de Torreferrussa, Pont de Suert i Zoo de Barcelona per tal de poder triplicar la capacitat reproductora de l’espècie.

A més dels tres centres que actualment a Catalunya estan treballant amb la cria de l'espècie en captivitat, no podem oblidar el Zoo de Chester, un dels més prestigiosos si parlem de recuperació d’amfibis. El Zoo de Chester compta amb 12 parelles de tritó del Montseny des de l’abril de 2017, quan el Centre de Fauna de Torreferrussa li va cedir 24 exemplars per reubicar-los en una instal·lació que ja disposava de gairebé 60 aquaris.

En total, el passat 2018, entre els 4 centres de cria s’ha aconseguit 380 larves (287 de la població occidental i 93 de l'oriental).

El destí d’aquestes cries serà el de repoblar els torrents del Montseny. Amb l'objectiu de triar els torrents idonis per la reintroducció dels tritons, es realitza un acurat treball de recerca en què s’investiga la qualitat d’aigua, les constants fisicoquímiques i la fauna i flora del rierol. La finalitat és la d’assegurar la supervivència dels animals alliberats.

 

Gràcies al suport europeu i en el marc del projecte Life Tritó Montseny, ha estat possible l’impuls de la cria en captivitat d’aquesta espècie endèmica catalogada com a tal des del 2005.

 

Tritons en captivitat. Autor: F. Amat. 

CookiesEU