Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Life Tritó Montseny

Revisió 2022

17/06/2022 12:23 h.

Es revisa el projecte Life Tritó Montseny pocs mesos abans de la seva finalització

Durant el mes de juny, els responsables del Life Tritó Montseny van rebre la visita Audrey Thenard (CINEA), monitora de l’equip extern de la Unió Europea. L’objectiu de la visita va ser fer el seguiment del programa així com debatre diversos aspectes tècnics i financers. L’equip de la Diputació de Barcelona que lidera el projecte va exposar el desenvolupament de les diferents accions realitzades al territori i les dificultats que s’ha anat trobant durant la seva execució.

D’una banda, el dijous 2 de juny es va fer la sortida al territori per poder veure les actuacions fetes en l’àmbit del Montseny amb l’objectiu de millorar l’hàbitat de ribera de l’espècie. Uns dies més tard, el dimecres 15 de juny, es va desenvolupar de forma telemàtica la reunió tècnica i financera. Durant la sessió es van detallar les accions en les quals, actualment, s’estan realitzant més esforços per tal de tenir-les acabades dins el termini del projecte.

La visita de Thenard ajudarà a definir quins són els aspectes que cal treballar durant els darrers mesos del projecte. L’esforç de totes les persones i les entitats implicades en el Life Tritó Montseny durant aquests gairebé sis anys de projecte ha estat considerable. Ara mateix, a les acaballes del programa, cal seguir treballant per finalitzar totes les accions previstes i presentar els resultats en les jornades finals de cloenda del projecte.

 

Dos anys de pròrroga

El Life Tritó Montseny es va iniciar el mes de setembre del 2016 i havia de finalitzar el desembre del 2020. Com que en aquella data no s’havien assolit els objectius previstos, es va concedir un període de pròrroga per a 25 accions, nou d’elles a causa d’un retard en la seva execució i les altres setze com a conseqüència de l’estreta vinculació amb les nou anteriors. La nova data de finalització del projecte és el 31 de desembre del 2022.

Els estudis i accions realitzades en el marc del Life Tritó Montseny amb finançament europeu han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi es manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es mantingui estable, especialment per efecte de la hidrologia de la zona i del canvi climàtic. El projecte pretén assolir tots els objectius marcats a l’inici per resoldre algunes de les principals amenaces d’aquest endemisme del Montseny.

 


Life Tritó Montseny

14è butlletí

07/07/2022 09:56 h.

El butlletí digital del projecte Life Tritó Montseny arriba al número 14

En el 14è butlletí trimestral del Life Tritó Montseny es pot consultar la notícia sobre la revisió del projecte, a càrrec d’Audrey Thenard, representant de CINEA, empresa externa de la Unió Europea. La visita d'aquesta auditora serà de gran ajuda per definir quins són els aspectes en què cal treballar fins a la fi del projecte, prevista per al desembre del 2022.

Un altre dels temes que s’hi apleguen és la nova itinerància de l’exposició "El meu nom és Calotriton arnoldi i només visc al Montseny!" per les biblioteques del programa conjunt entre la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona de l'àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Fins a finals del 2022, la itinerància inclourà les biblioteques de Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Terrassa.

També es recull la notícia sobre la 4a trobada del grup d'hidròlegs del projecte que va tenir lloc a Masia Mariona, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Durant la jornada, es van oferir diverses ponències i una sortida de camp per veure les actuacions realitzades en el territori d’influència del tritó del Montseny.​​​​​

El taller familiar de tritons de guix al poble de Montseny organitzat amb motiu del Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura completen les notícies del butlletí.

Aquestes i la resta de notícies i novetats es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí s'edita en format digital en català, castellà i anglès i s'envia trimestralment als subscriptors. Les persones interessades a rebre'l, es poden subscriure en aquest enllaç i escollir l'idioma en què es vol rebre.


Ademc

Tritons de guix

06/06/2022 11:27 h.

El Montseny va acollir un taller familiar per elaborar tritons de guix

El passat dissabte 4 de juny i en el marc de les activitats gratuïtes que commemoraven el Dia Europeu dels Parcs i la Setmana de la Natura 2022, el poble de Montseny va acollir un taller familiar d'elaboració de tritons del Montseny de guix. L'activitat, conduïda per Ademc, va ser molt ben acollit i va aplegar una vintena de participants.

Durant el desenvolupament del taller, els participants primer pesen el guix en sec, hi afegeixen la mesura justa d’aigua i, un cop feta la barreja, l'aboquen en un motllo de silicona. Un cop assecat i tret del motllo, cada infant decideix com pintar-lo i, en acabat, s'emporten a casa el seu flamant tritó del Montseny decorat.

A més de l'elaboració del tritó de guix, durant el desenvolupament de la proposta es va explicar als participants tant les característiques d'aquesta espècie endèmica​​​​ com les amenaces per a la seva conservació, per exemple, la problemàtica de les malalties que afecten els amfibis i la manera de no contribuir-hi. Les educadores ambientals van destacar que els amfibis no es poden tocar directament amb les mans a causa de les greus malalties que actualment afecten aquest grup faunístic.


Biblioteca La Garriga

Nova itinerància

08/06/2022 08:31 h.

L'exposició itinera per les biblioteques del Parc Natural de Sant Llorenç

La mostra 'El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!', centrada en el tritó del Montseny, arriba a les biblioteques del programa ‘Parcs i biblioteques… naturalment!’ de l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Fins a finals de 2022, la itinerància inclou les biblioteques de Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Terrassa.

L’exposició itinerant "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!" està formada per nou plafons enrotllables en català i per una maqueta d'un tritó del Montseny a escala augmentada. S'acompanya, a més, d'uns petits plafons amb els textos en castellà i anglès. Dona a conèixer aspectes de la biologia i l'ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i difon les particularitats d’aquest amfibi endèmic del Montseny. A més, exposa les accions del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació.

En el marc de les activitats del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" de l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, des del mes de juny fins a finals de 2022, s'exposa a les biblioteques següents: Biblioteca Àngel Guimerà de Matadepera (del 13 al 29 de juny); Biblioteca Pere Calders de Viladecavalls (del 4 al 27 d’octubre); Biblioteca El Castell de Vacarisses al novembre (dates pendent de confirmació); i la Biblioteca Districte 5 de Terrassa (de l’1 al 21 de desembre).

"El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!" es va inaugurar el maig del 2018 i, durant tres anys d'itinerància es va exposar a trenta municipis de les comarques barcelonines i gironines, entre les quals els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Des de finals del 2021 i la primavera del 2022, va itinerar per diverses biblioteques municipals del Maresme dels municipis de Tiana, Mataró, Tordera, el Masnou, Argentona, Cabrils i Teià, també en el marc de les activitats del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!", en aquest cas, del Parc de la Serralada de Marina (veure notícia aquí). Passat l'estiu de 2022 continua amb la seva itinerància amb noves estades a les biblioteques Can Baratau de Tiana (setembre), Pompeu Fabra de Mataró (octubre) i de Tordera (novembre).

El programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" és fruit de la col·laboració entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i es desplega a les biblioteques de l'àmbit del Parc de la Serralada de Marina, Parc de la Serralada Litoral, Parc del Montnegre i el Corredor, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Parc Natural de la Serra de Collserola i Parc Natural del Montserrat.


Life Tritó Montseny

13è butlletí

19/04/2022 11:47 h.

S'edita el 13è butlletí amb les notícies de gener, febrer i març

El darrer butlletí trimestral de notícies, corresponent als mesos de gener, febrer i març del 2022, del projecte Life Tritó Montseny aplega la crònica de la 4a trobada d'hidròlegs feta a Masia Mariona el 24 de març. Durant la jornada, es van oferir diverses ponències i una sortida de camp per veure les actuacions realitzades en el territori d’influència del tritó del Montseny.​​​​​

Un altre tema que recull el butlletí és la publicació, a la revista científica Land, d'un article sobre el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) en què es defineixen les cinc línies estratègiques del projecte Life Tritó Montseny i es presenta una avaluació de les diverses accions que s'han realitzat per tal de millorar l'hàbitat d'aquesta espècie considerada “en perill crític” per la UICN.

L'educació ambiental també té un lloc al butlletí i, així, s'hi informa del taller de tritons de guix, fet al gener a la biblioteca Vall d'Alfatà de Santa Susanna, al Maresme, una activitat familiar que dona a conèixer les característiques d'aquesta espècie a infants de fora de l'àmbit del Montseny.

Aquells qui vulguin estar al dia de les novetats informatives del Life Tritó Montseny poden subscriure’s al butlletí i escollir en quin idioma el volen rebre (català, castellà o anglès), consultar l'històric dels butlletins així com l'apartat "Evolució" de la pàgina web, que recull totes les notícies del projecte.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació