LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 


Iñaki Relanzón

6è butlletí

12/07/2020 09:08 h.

Aplega totes les novetats informatives del projecte aparegudes durant els mesos d’abril, maig i juny

El 6è butlletí digital del Life Tritó Montseny (juliol 2020) aplega les notícies del projecte publicades a la pàgina web durant els darrers tres mesos. Entre d'altres, en ell s'apleguen les notícies de l’alliberament aquesta primavera de 235 exemplars de tritó del Montseny (107 individus de la varietat occidental i 128 de l’oriental), en quatre torrents de diversos sectors del Parc Natural del Montseny (Xarxa Natura 2.000); i de la signatura del primer acord de custòdia del territori per preservar el tritó del Montseny i el seu hàbitat entre la Diputació de Barcelona i una finca privada del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Un altre tema destacable del 6è butlletí és l’elaboració de vuit microcàpsules de vídeo que difonen les accions més rellevants del projecte Life Tritó Montseny. Des del 25 de juny i fins a mitjan agost, cada dijous es va descobrint a les xarxes socials una d’aquestes microcàpsules. La temàtica dels vuit documentals, que es poden veure també al canal Youtube del Life Tritó Montseny, és la següent: Calotriton arnoldi: un amfibi endèmic del Montseny; La cria en captivitat del tritó del Montseny; Alliberant nous individus; El tritó del Montseny: del coneixement a la conservació; Millora de l’hàbitat del tritó del Montseny; Malalties infeccioses en amfibis: prevenció i divulgació ambiental; L’educació ambiental, baula fonamental del Life Tritó Montseny, i Life Tritó Montseny, un repte col·lectiu per a la conservació d’una espècia única.

Altres notícies fan referència a la celebració d’una reunió de seguiment del Life Tritó Montseny amb presència de monitoratge extern en què es va valorar l'estat actual de les accions, revisar els aspectes tècnics i financers i apuntar noves mesures i actuacions a desenvolupar; i a l’11a trobada de la comissió de comunicació que, ateses les circumstàncies, es va fer telemàticament.

Totes les notícies aparegudes des de la posada en marxa del projecte Life es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí digital del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i té una periodicitat trimestralment. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç en català, castellà o anglès.Escola L'Estelada (Cànoves i Samalús)

El tritó a les escoles

30/01/2020 11:18 h.

A les escoles de primària continuen les visites guiades a l'exposició del tritó del Montseny 

Seguint la metodologia de les visites escolars realitzades durant l'any 2019, enguany es reprèn aquesta activitat.

El dia 28 de gener es va fer la primera xerrada de l'any 2020. Es va adreçar als alumnes de 5è i 6è de l'escola L'Estelada, de Cànoves i Samalús.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, amb la seva experiència i explicacions, va acostar l'exposició del tritó del Montseny a l'alumnat.

En Toni destaca l'interès i els coneixements dels infants durant la visita.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada 

 

El 7 de febrer, la Teresa Galo i en Toni Álvarez, guardes forestals del Parc, van tornar a visitar l'escola L'Estelada. Aquest cop, van adreçar la xerrada als alumnes de 3er i 4t de primària.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada Arxiu XPN

Alliberem tritons del Montseny

23/06/2020 15:51 h.

Personal tècnic del projecte ha alliberat aquesta primavera 235 exemplars de tritó del Montseny

Amb l’objectiu de continuar incrementant l’àrea de distribució de l’espècie, s’han deixat anar 107 individus de la varietat occidental i 128 de l’oriental, en quatre torrents de diversos sectors del Parc Natural del Monteny (inclòs a la Xarxa Natura 2.000). Es tracta d’exemplars provinents del programa de cria en captivitat que es du a terme als centres de fauna de Torreferrussa i de Pont de Suert de la Generalitat, i al Zoo de Barcelona. Gràcies a aquest programa, que també inclou el Zoo de Chester, la cria de l’espècie s’ha multiplicat en els últims anys i, actualment, es poden arribar a produir unes 500 larves l’any.

L’objectiu, d’una banda, és mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la critica situació a la natura de les poblacions originals. D’altra banda, es vol augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. En aquest alliberament també hi han participat els col·laboradors del Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès (GRENP).

Dins del projecte Life Tritó Montseny, aquest és el segon alliberament, després del que es va efectuar el 2019. En total, des del 2010 s’han deixat anar més d’un miler d’exemplars en sis torrents diferents.

 

Reforçar poblacions

Al sector occidental, aquest alliberament ha permès reforçar la població de tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) d’un torrent on es van alliberar exemplars per primer cop l’any passat, amb bons resultats de supervivència. A més, en un altre torrent d’aquest sector s’ha reforçat la primera població que es va crear a partir dels exemplars nascuts a Torreferrussa entre els anys 2010 i 2014. D'aquí, la consolidació de la població amb una bona supervivència i la seva reproducció.

Finalment, al sector oriental s’han alliberat exemplars en dos torrents molt propers. En un d’ells ja s’havien alliberat larves el 2015 i s’espera que amb futurs alliberaments aquestes dues poblacions es puguin arribar a connectar entre elles i en formin una d’única.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPN

 

Bona adaptació de les larves

El seguiment de la població sobre el terreny ha permès també constatar la supervivència de les larves alliberades el 2015 en un altre torrent. Això confirma la bona adaptació a les condicions dels torrents dels exemplars independentment de la seva etapa, tant si s’alliberen de subadults com de larves.

Amb l’experiència obtinguda aquests primers anys i els esforços realitzats dins el programa Life Tritó Montseny s’ha demostrat la possibilitat d’augmentar l’àrea de distribució de l’espècie a partir d’exemplars criats en els centres de cria, ja que l’adaptació dels exemplars alliberats és bona i la producció actual dels centres és elevada.

Alliberant tritons al torrent. Arxiu XPNIñaki Relanzón

Revisió del projecte

25/06/2020 09:00 h.

El seguiment del projecte va comptar amb l’assessorament de l'equip extern de NEEMO

 

El dimarts 23 de juny, es va realitzar una reunió telemàtica de seguiment del Life Tritó Montseny amb l’objectiu de valorar l'estat actual de les accions, revisar els aspectes tècnics i financers del projecte i apuntar noves mesures i actuacions a desenvolupar. La sessió va comptar amb el monitoratge extern de María José Aramburu, que actuava d'interlocutora davant l’Agència Executiva de la Petita i Mitjana Empresa (EASME) de la Comissió Europea, i es van apuntar una cinquantena d'actuacions i intervencions a fer.

Inicialment, s'havia previst una visita presencial per poder mostrar a la representant d’EASME les actuacions realitzades en el territori durant el transcurs del projecte. Malauradament, a causa de la pandèmia de la COVID-19 la visita es va haver d’ajornar i el seguiment va tenir lloc telemàticament. Durant el matí i la tarda del dimarts 23 de juny, tots els socis del projecte Life Tritó Montseny (Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona) van explicar en quin estat es trobava cada una de les accions que lideren.

La reunió va ser supervisada per María José Aramburu, monitora de l’equip extern (NEEMO), la qual ha ofert assessoria des de l’inici del Life Tritó Montseny. Aramburu actua d'interlocutora entre el Life Tritó Montseny i l’Agència Executiva de la Petita i Mitjana Empresa (EASME) de la Comissió Europea.

Els estudis i accions realitzats en el marc del Life Tritó Montseny han posat de manifest que la situació d’aquest amfibi, malgrat el fet que la seva població es mantingui estable, segueix en perill crític d’extinció per efecte, principalment, de la hidrologia de la zona i del canvi climàtic.

Durant la sessió es va posar de manifest que el projecte Life Tritó Montseny ha d’assegurar poder solucionar algunes de les amenaces principals de l’espècie a partir de la realització d’una cinquantena d’accions tant d’investigació com de divulgació i, també, d’intervencions diverses en el territori com ara garantir la connectivitat fluvial, la restauració d’hàbitats de ribera o assegurar el cabal dels torrents.

Els amfibis són una de les espècies més amenaçades i la seva presència és un indicador mediambiental bàsic per conèixer la qualitat de les aigües i de l’entorn natural d’aquests territoris.

 

Hàbitat del tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 

 

 Iñaki Relanzón

5è butlletí

06/04/2020 13:40 h.

Ja podeu recuperar el 5è butlletí amb les notícies del projecte dels mesos de gener, febrer i març

El 5è butlletí (abril 2020) aplega les notícies del projecte Life Tritó Montseny publicades a la pàgina web del projecte durant els darrers tres mesos. En aquesta ocasió, hi trobareu la notícia sobre l'aïllament del brot de Bsal, un fong que amenaça les salamandres del sud d'Europa o la crònica del 5è taller per debatre la reintroducció del tritó del Montseny.

També podreu gaudir d'una notícia sobre un espectacular vídeo amb una simulació en 3D del cicle vital del tritó del Montseny, realitzat per Oriol Massana. Si no heu vist el vídeo, us recomanem que no us el perdeu (podeu veure'l aquí).

Altres notícies fan referència a les visites guiades de l'exposició "El meu nom és Calotriton arnoldi i només visc al Montseny" a les escoles de l'àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny i a la presentació del projecte Life Tritó Montseny a l'Equador, al projecte de conservació de boscos tropicals anomenat "El jardín de los sueños", a càrrec de l'herpetòleg Fèlix Amat, col·laborador extern del projecte.

Per a més informació, trobreu totes les notícies aparegudes des de la posada en marxa del projecte Life en la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí s'edita en format digital i té una periodicitat trimestralment. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.