Butlletí Tritó del Montseny

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny


Gerardo García

Congrés a Nova Zelanda

22/01/2020 12:13 h.

Del 5 al 10 de gener va tenir lloc a Dunedin (Nova Zelanda) el 9th World Congress of Herpetology

En el marc d’aquest congrés, en Gerardo García (Zoo de Chester) va presentar el projecte Life Tritó Montseny. Concretament, el 7 de gener, va participar en el simposi “Moving Herpetofauna in the Right Direction, a la Part I: “Conservation Translocations”.

Amb el títol "Life Tritó Montseny: tools for the conservation of Montseny's endemic newt, Calotriton arnoldi", en Gerardo va presentar el projecte Life. A la ponència del Gerardo van assistir-hi aproximadament unes 200 persones.

resum de la ponència

 

Gerardo García realitzant la ponència. Foto: Arxiu XPN

 

Cada 4 anys el Congrés Mundial d'Herpetologia reuneix els millors herpetòlegs del món i als seus estudiants per discutir cada aspecte de l'ecologia i la biologia dels rèptils i amfibis del món. Tot i que aquestes espècies estan entre els vertebrats terrestres més nombrosos de la planeta, també són els més amenaçats.

La missió del Congrés Mundial d'Herpetologia (WCH) és promoure la investigació, educació i conservació herpetològica, facilitant la comunicació entre individus, societats i altres organitzacions dedicades a l'estudi dels amfibis i rèptils.

Enguany al congrés hi van participar 874 persones, representant d'un ampli espectre de disciplines i antecedents professionals, incloent universitats, agències governamentals, administradors de vida silvestre i ONG. Va destacar la diversitat i el renom dels ponents internacionals i nacionals i també l’ampli programa científic.

El congrés va tenir lloc a la Universitat d'Otago a Dunedin, votada com un dels campus més bonics del món.

 

 Arxiu XPN

El tritó arriba a les escoles

01/02/2019 01:38 h.

Els guardes forestals del Parc acosten el projecte Life Tritó Montseny als escolars dels municipis.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, acosta l'exposició del projecte als alumnes de primària. En Toni visita les escoles dels municipis en els quals es realitza la itinerància de l'exposició del tritó del Montseny.

El dia 14 de gener va anar a l'escola Aqua Alba de Gualba per presentar l'exposició als alumnes de quart, que van mostrar molt interès en conèixer la biologia i curiositats del tritó del Montseny. En Toni va valorar molt positivament el bon coneixement que els infants tenen de l'amfibi i del seu hàbitat. Un cop realitzada la xerrada, tots junts van visitar l'exposició del tritó del Montseny que temporalment està ubicada a la Masia Can Figueres (Gualba).

El 12 de febrer, es va fer una segona visita escolar. Aquest cop, a l'escola Vallmanya, a Sant Esteve de Palautordera. Aquesta vegada, els alumnes eren de tercer de primària i també van mostrar molt interès a tenir més coneixements de l'espècie i l'hàbitat on viu. 

Alumnes a l'exposició del projecte. Foto: escola Vallmanya.

 

La tercera visita escolar es va fer el divendres 10 de maig als alumnes de quart de primària de l'escola Montseny, a la població de Breda. Aquesta vegada, es va fer la presentació coincidint en que l'exposició estava ubicada al Centre Cultural Els Forns. En Toni també va valorar molt positvament aquesta visita.

L'última visita de l'any 2019 va tenir lloc el 16 de desembre. En Toni Álvarez va realitzar una visita guiada a l'exposició del tritó amb l'alumnat de tercer i quart de l'escola Farigola de Seva (23 alumnes de 3r i 13 alumnes de 4t).

 

Amb el títol "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", aquesta exposició està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.  

La itinerància es realitza pels divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 Inaugurem exposició!

17/05/2018 12:22 h.

El passat 16 de maig, a la tarda, es va inaugurar la nova exposció del projecte Life Tritó Montseny al Casal de Cultura de Girona.

Amb el títol "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", aquesta exposició està formada per vuit plafons i una reproducció a escala del tritó del Montseny que ens ajudaran a conèixer de prop a aquesta espècie que és un endemisme dels torrents del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. 

 

L'exposició està formada per vuit plafons explicatius i una reproducció a escala del tritó.

 

La inauguració d'aquesta exposició es va fer el passat dimecres 16 de maig a la Casa de Cultura de Girona. L’acte també va incloure una breu presentació del projecte Life Tritó Montseny i la conferència “El tritó del Montseny: de la genètica a la conservació”, a càrrec del Sr. Emilio Valbuena-Ureña, rehabilitador de la fauna del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa i professor associat de la UAB.

 

Programa

18.00 h. Inauguració de l’exposició itinerant sobre el tritó del Montseny “El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny”, amb parlaments del Sr. Jesús Calderer, diputat adjunt d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona i del Sr. Lluís Costabella, diputat delegat de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

18.15 h. Presentació del projecte Life Tritó Montseny a càrrec del Sr. Daniel Guinart, coordinador tècnic del projecte.

18.30 h. Conferència “El tritó del Montseny: de la genètica a la conservació”, a càrrec del Sr. Emilio Valbuena-Ureña, rehabilitador de la fauna del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrusa de Torreferrusa i professor associat de la UAB.

19.30 h. Fi de l’acte.

 

Posteriorment, l’exposició recorrerà, entre d'altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. 

 

 

 Societat Herpetològica de França

Congrés SHF

14/10/2019 02:25 h.

El projecte Life es presenta al 47è Congrés anual de la Societat Herpetològica de França

En el marc d'aquest congrés, Fèlix Amat, especialista en herpetologia, va presentar el projecte Life Tritó Montseny, centrant-se en la vulnerabilitat d'aquesta espècie protegida.

Fèlix realitzant la seva ponència. Foto: Arxiu XPN

 

El congrés es va realitzar del 10 al 12 d'octubre de 2019 a Sant-Girons, Ariège (Regió de Occitanie). Va ser organitzat conjuntament pel CNRS Station d'Écologie Théorique et Expérimentale, l'Association des Naturalistes d'Arièja i l'associació Ecodiv.

En aquesta edició de 2019, l'objectiu va ser el de promoure i comunicar els principals avenços científics dels darrers anys. Ja sigui si es tracta de preguntes tècniques o de respostes biològiques, aquests avenços són sempre un avantatge per a comprendre l'herpetofauna i la seva conservació.

El congrés es va centrar en els aspectes ètics i de sensibilització, que constitueixen una base fonamental per a la protecció i conservació dels animals. La reducció dels mètodes invasius que afecten les espècies i la consideració del benestar animal són canvis essencials per a la sostenibilitat de les activitats de l'herpetofauna.

La seu d'aquest congrés ens porta inevitablement a seguir els passos de l'herpetofauna pirinenca, centrant-se en tots els avenços relacionats amb les espècies endèmiques i emblemàtiques presents als Pirineus.

Altres temes importants van ser els de distribució i conservació. L'actualització de la situació i la distribució espacial de les espècies mitjançant l'adquisició de dades sobre el terreny o mitjançant eines de modelització espacial segueix sent una base essencial per conservar i millorar els coneixements.

 

 Escola Carulla

Tritons de guix

11/11/2019 14:50 h.

Els alumnes de l’Escola Carulla s’estrenen en el programa ”El Montseny a l’escola“ 

El passat divendres 8 de novembre els nens i nenes de quart del cicle mitjà de l’Escola Carulla van realitzar la primera sortida de ”El Montseny a l’escola“. 

Van començar fent una sortida de camp per descobrir els arbres propis del bosc de ribera. Els monitors del Museu de la Gabella que van acompanyar als alumnes i els van poder explicar quins eren hàbitats idonis pel tritó del Montseny. Un cop finalitzada la sortida de camp, totes les nenes i els nens van poder realitzar un taller de tritó de guix i un cop s’havia assecat, el van poder pintar.

El resultat de l’experiència va ser molt positiva. Podeu veure el bloc de l’Escola Carulla al següent enllaç.

 

 

 

“El Montseny a l’escola” és un programa d’educació ambiental que pretén apropar el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny a la població local. S’adreça a les escoles d’educació primària dels municipis que integren l’espai protegit.

L’objectiu bàsic del programa és crear un recurs educatiu útil i compatible amb el currículum escolar i contribuir al fet que els alumnes de primària coneguin el seu entorn proper, apreciïn el seu patrimoni, siguin conscients que el medi és sensible a l’acció humana i participin activament en la seva conservació i millora.

Un altre objectiu del programa és que pugui servir de plataforma per compartir treballs i experiències entre escoles dels municipis del Parc, educadors ambientals i els gestors del Parc. Amb aquest recurs també es vol fomentar la qualitat dels programes educatius que s’hi desenvolupen.

Aquest programa, tot i que s’ha elaborat perquè qualsevol centre d’educació primària pugui utilitzar totalment o parcialment aquest material didàctic, s’adreça especialment a les escoles de primària dels municipis que formen el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. En aquest sentit, per realitzar les activitats les escoles adherides al programa tenen el suport de l’òrgan gestor del Parc i d’entitats d’educació ambiental amb una dilatada experiència educativa en l’àmbit de l’espai natural protegit.

El programa “El Montseny a l’escola” s’ha elaborat a partir d’una fonamentació pedagògica. Ha estat promogut pels gestors del Parc i s’ha elaborat a través d’un procés de treball que ha tingut la participació activa d’educadors ambientals que treballen i coneixen el Montseny, experts en didàctica, mestres i tècnics del Parc.