Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Life Tritó Montseny

12è butlletí

18/01/2022 07:57 h.

Aplega les notícies dels mesos d'octubre, novembre i desembre del 2021

El tema més destacable del darrer butlletí trimestral del projecte Life Tritó Montseny és la celebració, els dies 24 i 25 de novembre a l'Espai Montseny de Viladrau, de la X Trobada d'Estudiosos del Montseny. Així, durant el matí de la primera jornada es va debatre en exclusiva sobre el tritó del Montseny.

Una altra notícia rellevant és la corresponent a la reunió entre els propietaris forestals i els representants de les diverses institucions implicades en la gestió del territori i hàbitat del tritó del Montseny per debatre la conservació d'aquest amfibi el passat 18 de novembre.

El 12è butlletí també recull les notícies sobre l'arribada de l'exposició itinerant "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!" el novembre a Sant Feliu de Buixalleu, l’únic municipi del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny on, a causa de la COVID-19, encara no s’havia pogut exposar. D'aquesta manera, es clou la itinerància de la mostra per tots els municipis de l'àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

També es destaca la itinerància fins la primavera del 2022 de la mateixa exposició, en aquesta ocasió, per les biblioteques del Maresme, en el marc de les activitats del programa conjunt entre la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques Municipals "Parcs i biblioteques... naturalment!".

Un altre dels temes del 12è butlletí és el 8è taller tècnic de reintroducció i pla d'alliberament del Life Tritó Montseny, celebrat amb l’objectiu de decidir, de forma consensuada, l'estratègia per dur a terme la reintroducció de noves poblacions de tritó del Montseny al seu hàbitat natural. La reunió va ser presencial a la sala de l’Aviari del Zoo de Barcelona el 21 d'octubre i van assistir-hi vint-i-dues persones de diverses institucions implicades en el projecte Life Tritó Montseny (GRENP, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Forestal Catalana, CSIC, Universitat de Barcelona, Zoo de Chester, Zoo de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona).

Aquestes i la resta de notícies i novetats es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí s'edita en format digital en català, castellà i anglès i s'envia trimestralment als subscriptors. Les persones interessades a rebre'l, es poden subscriure en aquest enllaç i escollir l'idioma en què es vol rebre.


XPN

8è taller de reintroducció

25/10/2021 16:31 h.

Taller tècnic per debatre la reintroducció del tritó del Montseny

En el marc de l’acció C.15 “Identificació d’àrees potencials de reintroducció del tritó del Montseny”, el dijous 21 d’octubre va tenir lloc el vuitè taller tècnic de reintroducció i pla d'alliberament del Life Tritó Montseny amb l’objectiu de decidir, de forma consensuada, l'estratègia per dur a terme la reintroducció de noves poblacions de tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

A la reunió es van treballar diversos temes: Valoració dels resultats de seguiment de les poblacions introduïdes; Valoració de la producció de tritons i previsió per l’any en curs; Futurs alliberaments; Valoració de les prospeccions prèvies realitzades; Situació genètica ex situ.

La reunió va ser presencial, a la sala de l’Aviari del Zoo de Barcelona, i van assistir-hi vint-i-dues persones de diverses institucions implicades en el projecte Life Tritó Montseny: GRENP, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Forestal Catalana, CSIC, Universitat de Barcelona, Zoo de Chester, Zoo de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona.

 

Durant els anys de realització del projecte Life Tritó Montseny, s’ha previst assolir 49 accions amb l’objectiu de preservar l’espècie i el seu hàbitat de ribera. Concretament, l’acció C.15 s’engloba dins el grup d’accions de conservació, per tal d’assegurar la conservació genètica i ampliar la distribució geogràfica del tritó del Montseny. Gràcies al projecte Life, s’ha pogut crear un equip multidisciplinari format per experts en la matèria i actualment s’està treballant en el Pla de recuperació del tritó del Montseny que tindrà com annex el pla d’introducció de l’espècie.


XPN

Conclou la itinerància

22/11/2021 16:13 h.

Sant Feliu de Buixalleu va acollir l’exposició del projecte 

Els dies 16, 17 i 18 de novembre, "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!" es va poder visitar al pavelló municipal "Polivalent" (av. Gaserans, 188) de Sant Feliu de Buixalleu, l’únic municipi del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny on, a causa de la COVID-19, encara no s’havia pogut exposar. L'horari de visita va ser els tres dies de les 17 a les 20 h.

Aprofitant que enguany l’alumnat de 3r i 4t de l’escola Alzines Balladores de Sant Feliu de Buixalleu està treballant la unitat didàctica “El Montseny i l’aigua” dins del programa “El Montseny a l’escola”, un guarda del Parc, el 17 de novembre va fer una visita comentada a l’exposició. Així mateix, l'alumnat també van participar en el taller de tritons de guix, en què cada alumne va confeccionar el seu propi tritó del Montseny.

Amb la visita a aquest municipi, l’exposició del projecte conclou la seva itinerància pels divuit municipis de l’àmbit del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

Més de vint mil visitants

Des que es va inaugurar el maig del 2018, més de vint mil persones ja han pogut visitar "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", que durant tres anys d'itinerància s’ha exposat a trenta municipis d'arreu del país.

L’exposició dona a conèixer aspectes de la biologia i l'ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i difon les particularitats d’aquest amfibi endèmic del Montseny. També exposa les diverses accions portades a terme dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació. La mostra està formada per nou plafons enrotllables en català i per una maqueta d'un tritó del Montseny a escala augmentada. S'acompanya, a més, d'uns petits plafons amb els textos en castellà i anglès.


XPN

X Trobada d'Estudiosos

29/11/2021 18:02 h.

Es debat la recuperació de l'hàbitat del tritó del Montseny  

La X Trobada d'Estudiosos del Montseny, va tenir lloc els dies 24 i 25 de novembre de 2021 a l’Espai Montseny de Viladrau. Durant el matí de la primera jornada es va debatre sobre el tritó en exclusiva.

La supervivència del tritó del Montseny, espècie endèmica en perill crític d’extinció, depèn de poder restaurar el seu hàbitat i trobar on fer els alliberaments amb garanties. És la principal conclusió de les ponències sobre el Life Tritó Montseny

Segons explica Daniel Guinart, tècnic de conservació del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i coordinador tècnic del projecte Life Tritó Montseny, "estem en un coll d’ampolla. Hi ha un consens molt clar que cal ampliar l’àrea de distribució del tritó. Tenim els exemplars per fer-ho perquè els centres de reproducció són un èxit i tenim un grup de treball d’una vintena de persones amb un consens sobre com fer els alliberaments, però el coll d’ampolla és on fer els alliberaments".

L’activitat humana en el darrer segle ha provocat un deteriorament de l’hàbitat de ribera del tritó i, actualment, hi ha molts pocs llocs adequats on pugui subsistir aquesta espècie. El projecte Life Tritó Montseny vol corregir aquesta situació, intentar restaurar el medi natural. "Per si sol es restauraria però trigaria uns cinquanta o cent anys. La mà humana intenta accelerar la restauració més natural possible d’aquests hàbitats", explica Guinart.

El projecte Life Tritó Montseny ja havia finalitzat, però s’ha pogut prorrogar fins al desembre del 2022. "L’experiència del projecte és positiva perquè s’han utilitzat tècniques no aplicades fins ara al Montseny, cosa que implica un canvi en la manera de fer tradicional", diu el biòleg, que afegeix que hi ha un desconeixement de si funcionarà. "El consens de molts experts ens indiquen que anem per bon camí. La idea és continuar amb la línia de forçar la restauració dels hàbitats".  

Aquesta experiència s’incorpora al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny com una manera nova de treballar per a la sostenibilitat real de l’explotació dels recursos naturals. En aquest sentit, l’explotació de l’aigua i de la fusta són els recursos que afecten més l'hàbitat del tritó. Un cop acabi el projecte Life, les administracions (Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya i Zoo de Barcelona) tenen el compromís de continuar en aquesta línia de treball de conservació dels hàbitats per ampliar l’àrea de distribució del tritó del Montseny. 

 

Canvi climàtic i investigacions d’espècies bandera

En relació amb els recursos hídrics, que afecten el tritó entre d’altres, durant la X Trobada d'Estudiosos també s’ha parlat dels efectes del canvi climàtic al massís. "El Montseny està en un lloc privilegiat per situació, alçada... és un petit exemple del que tenim a Catalunya, amb un ecosistema centreeuropeu al nord i un altre de mediterrani al sud, és un laboratori excepcional per veure els efectes canvi climàtic, per això s'hi fan tants estudis", explica Guinart. En aquest sentit, fins ara l’aigua només s’explotava perquè no hi havia mancança, però ja s’està veient que comença a mancar a l’estiu, com a efecte del canvi climàtic. En aquest sentit, des del Parc consideren que és una oportunitat per aprendre i adaptar-se al canvi climàtic. Per això promouen programes com el Life per incentivar mesures d’adaptació per conservar la biodiversitat i garantir també que la gent pugui seguir vivint del medi natural al Montseny, Reserva de la Biosfera. 

Després de deu edicions de la Trobada d’Estudiosos, s’han consolidat uns programes de recerca i seguiment robustos, que la gent ja coneix i no hi ha necessitat d’explicar-los en trobades. Per això, aquest any s’han presentat investigacions i treballs molt especialitzats en espècies delicades, anomenades bandera, espècies que s’observen i que funcionen com a bioindicadores, ja que la seva presència indica el bon estat de l’ecosistema. En aquest sentit, s’han presentat estudis com el del gat fer o la saltarel·la del Montseny així com d’altres centrats en els hàbitats d’alt interès, com són els boscos madurs o prats naturals (com ara els situats a Matagalls i turó de l’Home). Guinart alerta també que al Montseny "falten espècies perquè no tenim en bones condicions hàbitats que són cabdals per a la biodiversitat del Montseny, com serien els boscos madurs i els prats culminals". 

X Trobada d'Estudiosos del Montseny

 

De jornada del dijous 25 de novembre, en destaquen els estudis sobre patrimoni històric i cultural i geologia, menys estudiats des de la gestió del Parc Natural. En aquest sentit, parlar-ne en les Trobades es fa imprescindible per completar tots els àmbits de recerca sobre el Montseny. En aquesta jornada també s'aborda l'ús públic i l'educació ambiental així com la flora i la vegetació i la climatologia.

Altres temes destacats en el debat han estat els efectes del canvi climàtic al massís, que comencen a afectar els recursos hídrics, així com la presentació d’estudis sobre espècies bioindicadores.

La X Trobada d'Estudiosos del Montseny, en total, ha reunit més de cent cinquanta persones. Les dues jornades es poden seguir en directe pel canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.

Des del 1986, any en què es va fer la I Trobada d’Estudiosos del Montseny, s'han presentat prop de quatre-centes comunicacions, totes consultables al catàleg col·lectiu.


XPN

L'exposició al Maresme

03/11/2021 17:01 h.

L'exposició es pot veure a les biblioteques del Maresme

L’exposició sobre el tritó del Montseny 'El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!' es podrà visitar fins la primavera del 2022 a diverses biblioteques municipals del Maresme. La itinerància, que inclou els municipis de Tiana, Mataró, Tordera, el Masnou, Argentona, Cabrils i Teià, forma part de les activitats del programa 'Parcs i biblioteques... naturalment!'.

L’exposició dona a conèixer aspectes de la biologia i l'ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) i difon les particularitats d’aquest amfibi endèmic del Montseny. També exposa les diverses accions portades a terme dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació. La mostra està formada per nou plafons enrotllables en català i per una maqueta d'un tritó del Montseny a escala augmentada. S'acompanya, a més, d'uns petits plafons amb els textos en castellà i anglès.

En el marc de les propostes del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" del Maresme, des d’ara i fins la primavera del 2022 la mostra es podrà veure a les biblioteques següents: Biblioteca Can Baratau. Tiana (de l’1 al 30 de setembre del 2021); Biblioteca Pompeu Fabra. Mataró (de l’1 al 31 octubre del 2021); Biblioteca de Tordera (de l’1 de novembre al 27 de novembre del 2021); Biblioteca Can Coromines. El Masnou (de l’1 al 28 de febrer del 2022); Biblioteca Joan Fontcuberta i Gel. Argentona (del 7 al 28 de març del 2022); Biblioteca M. Serra i Moret de Pineda de Mar (de l'1 al 23 d'abril del 2022); Biblioteca de Cabrils (del 2 al 31 de maig del 2022); Biblioteca de Can Llaurador. Teià (de l’1 al 30 de maig del 2022), i Biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt (del 4 al 30 de juliol del 2022).

 

Més de vint mil visitants

Des que es va inaugurar el maig del 2018, més de vint mil persones ja han pogut visitar "El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!", que durant tres anys d'itinerància s’ha exposat a trenta municipis de les comarques barcelonines i gironines, entre els quals a finals d'any ja hi haurà els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Ara, aquesta nova itinerància per les biblioteques municipals del Maresme, uns equipaments molt concorreguts, donarà impuls a la difusió de la realitat del tritó del Montseny, que arribarà a un ventall de públic molt ampli i divers.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació