Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Life Tritó Montseny

El tritó a Fogars de Montclús

27/05/2021 16:26 h.

El Centre d’Informació de Fogars de Montclús projecta imatges del tritó del Montseny

En el Centre d’Informació de Fogars de Montclús es projecten quatre de les vuit Microcàpsules del documental que explica les accions més rellevants del projecte Life Tritó Montseny, així com el documental del tritó del Montseny en 3D.

A la càpsula 1 s’hi reflecteixen, entre d’altres aspectes, el funcionament dels centres de cria, l’alliberament d’exemplars, la recerca, les actuacions per millorar l’hàbitat, la problemàtica de les malalties infeccioses en amfibis o les accions d’educació ambiental.

A la càpsula 3, s’explica que per assegurar el futur d’aquesta espècie és fonamental ampliar-ne l’àrea de distribució a partir de l’alliberament d’individus nascuts en captivitat. En aquest vídeo es veu com és un alliberament i quins preparatius comporta.

A la càpsula 4 es parla del coneixement a la conservació. Gràcies al projecte Life Tritó Montseny s’estan duent a terme diferents estudis per comprendre millor la biologia i l’hàbitat del tritó del Montseny. Amb aquest vídeo es descobreix com es fan els seguiments poblacionals i com s’estudia la geologia i la hidrologia dels torrents del Montseny.

I a la càpsula 7 es parla de l’educació ambiental com a baula fonamental del projecte. «Conèixer per estimar», aquesta és la idea de fons de les activitats d’educació ambiental del projecte Life Tritó Montseny. Prendre consciència de la importància de conservar el tritó del Montseny i el seu hàbitat n’és l’objectiu principal. En aquest vídeo es descobreixen les activitats i els llocs on es pot anar per veure el tritó sense perjudicar-lo.

 

El tritó en 3D no és una filmació real, sinó que es tracta d’una simulació del cicle vital del tritó del Montseny a partir d’imatges gravades als torrents del Montseny i fotografies del tritó fetes pel fotògraf de natura Iñaki Relanzón. L’autor és Oriol Massana.

 

La sensibilització del públic i la difusió dels resultats del projecte són una de les claus per seguir preservant aquesta espècie endèmica del Montseny.


Life Tritó Montseny

9è butlletí

22/04/2021 11:00 h.

Recull les novetats del projecte publicades els mesos de gener, febrer i març

Ha sortit el 9è butlletí digital del Life Tritó Montseny, que aplega les notícies i novetats del projecte publicades durant els mesos de gener, febrer i març. El butlletí, que té una periodicitat trimestral, es fa en català, castellà i anglès. Per rebre’l, cal subscriure-s’hi.

El 9è butlletí informatiu del Life Tritó Montseny recull les notícies sobre la pròrroga del projecte dos anys més per tal de poder obtenir més resultats i finalitzar els objectius marcats per al total de les quaranta-nou accions previstes; la 13a reunió de la comissió de comunicació, que continua treballant en la difusió de les accions i objectius del projecte, i la mostra fotogràfica amb les imatges que el fotògraf de natura Iñaki Relanzón ha pogut captar els darrers anys.

Totes aquestes notícies es poden consultar a l'apartat "Evolució" de la pàgina web i a l'històric dels butlletins.

El butlletí del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte. Si el voleu rebre, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç. En el moment de fer la subscripció, es pot escollir l'idioma (català, castellà o anglès).


GRENP

Pandèmies silencioses

26/04/2021 10:00 h.

Conferència en el marc del seminari 'Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies'

La Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró va acollir una conferència dels investigadors Albert Montori i Daniel Fernández sobre les pandèmies silencioses i la seva afectació mortífera damunt dels amfibis. Coneixedors del risc enorme que suposa per a aquests animals l’entrada de patògens, l’any 2020 Montori i Fernández van elaborar en el marc del Life Tritó Montseny el Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat.

Segons dades del 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41 % de les espècies conegudes d’amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ha motivat aquesta situació són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.

El dijous 22 d'abril, coincidint amb el Dia de la Terra, els investigadors Albert Montori i Daniel Fernández van oferir a la Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró una xerrada sobre la qüestió cabdal de les malalties emergents dels amfibis dins el seminari "Petits i poderosos: microorganismes i epidèmies" que va aplegar una trentena d'assistents.

Montori està especialitzat en l’estudi de l’ecologia de poblacions dels amfibis i Fernández treballa en projectes de conservació de la natura. Tots dos formen part del Centre de Recerca i Educació Ambiental de Calafell (CREAC) i del Grup de Recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès (GRENP). L’organització de la conferència va anar a càrrec de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i de la Delegació de la Serralada Litoral Central de l’ICHN.

 

'Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat'

L'entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és, malauradament també, una greu amenaça per a les poblacions salvatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), aquest amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció.

Conscients d’aquest fet, l’any 2020, des del projecte Life Tritó Montseny es va gestar el Manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat. Albert Montori i Daniel Fernández van elaborar el contingut tècnic d’aquesta publicació, que va ser coordinada pel Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. L’objectiu va ser el de divulgar la problemàtica d’aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d’educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi.

Paral·lelament al Manual, existeix el protocol "Bioseguretat: protocols sanitaris per a les activitats que impliquin la interacció directa o indirecta amb les poblacions d’amfibis al medi natural", dirigit bàsicament als contractistes d’obres i entitats científiques que realitzen activitats en medis aquàtics.


Life Tritó Montseny

8è butlletí

11/01/2021 15:00 h.

Recull les notícies del projecte aparegudes els mesos d’octubre, novembre i desembre

En el 8è butlletí informatiu del projecte Life Tritó Montseny trobareu recollides les notícies sobre l’edició d’un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis destinat a les entitats d’educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius; la participació del projecte en les III Jornades per a la conservació d'amfibis. Seguiment de poblacions amenaçades que van celebrar els dies 16 i 17 d’octubre a la seu d’Aranzadi (Alto de Zorroaga) de la Sociedad de Ciencias Aranzadi del País Basc, o el taller familiar sobre el tritó del Montseny organitzat el diumenge 4 d'octubre a la plaça del poble del Montseny.

Aquestes i la resta de novetats es troben aplegades en la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte. Si voleu rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç i escolliu l'idioma (català, castellà o anglès).


Iñaki Relanzón

Mostra fotogràfica

01/02/2021 12:40 h.

S’edita l’exposició fotogràfica que permet acostar-nos al tritó del Montseny i al seu hàbitat

El fotògraf de natura Iñaki Relanzón ha pogut captar al llarg d’aquests darrers anys nombroses i espectaculars imatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Entre d’altres aspectes, les instantànies mostren el tritó del Montseny dins l'aigua, el seu medi natural, els treballs de recuperació del seu hàbitat, les mesures de bioseguretat, els estudis que fan científics i treballadors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i la seva reproducció en captivitat.

Les imatges s’han muntat en plafons de 70 cm x 50 cm per tal que puguin itinerar fàcilment per diversos indrets. Cada fotografia s’acompanya d’un breu text explicatiu en tres idiomes (català, castellà i anglès). El disseny de la mostra fotogràfica ha anat a càrrec de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la impressió s’ha fet a la Diputació de Barcelona.

S’han preparat tres còpies de l’exposició: una d’elles estarà instal·lada a Masia Mariona (Oficina del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny), una altra al Centre de Fauna de Pont de Suert i la tercera acompanyarà l’exposició itinerant del projecte Life Tritó Montseny que porta per nom “El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!”

Amb l’objectiu de difondre l’exposició fotogràfica entre el major nombre de persones possible, també s’ha preparat una edició digital en format vídeo que ja es pot veure en el canal Youtube del Life Tritó Montseny.

Per a més informació sobre el projecte fotogràfic d’Iñaki Relanzón, recupereu aquesta notícia publicada el novembre del 2019 a l’apartat Novetats de la web del Life Tritó Montseny.

Plafó de presentació de la mostra fotogràfica d'Iñaki Relanzón.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació