Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Iñaki Relanzón

Mostra fotogràfica

19/01/2021 12:40 h.

S’edita l’exposició fotogràfica del projecte, que permet acostar-nos al tritó del Montseny i a l’hàbitat on viu

El fotògraf de natura Iñaki Relanzón ha pogut captar al llarg d’aquests darrers anys nombroses i espectaculars imatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Entre d’altres aspectes, les instantànies mostren el tritó del Montseny dins l'aigua, el seu medi natural, els treballs de recuperació del seu hàbitat, les mesures de bioseguretat, els estudis que fan científics i treballadors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i la seva reproducció en captivitat.

Les imatges s’han muntat en plafons de 70 cm x 50 cm per tal que puguin itinerar fàcilment per diversos indrets. Cada fotografia s’acompanya d’un breu text explicatiu en tres idiomes (català, castellà i anglès). El disseny de la mostra fotogràfica ha anat a càrrec de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la impressió s’ha fet a la Diputació de Barcelona.

S’han preparat tres còpies de l’exposició: una d’elles estarà instal·lada a Masia Mariona (Oficina del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny), una altra al Centre de Fauna de Pont de Suert i la tercera acompanyarà l’exposició itinerant del projecte Life Tritó Montseny que porta per nom “El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!”

Amb l’objectiu de difondre l’exposició fotogràfica entre el major nombre de persones possible, també s’ha preparat una edició digital en format vídeo que ja es pot veure en el canal Youtube del Life Tritó Montseny.

Per a més informació sobre el projecte fotogràfic d’Iñaki Relanzón, recupereu aquesta notícia publicada el novembre del 2019 a l’apartat Novetats de la web del Life Tritó Montseny.

Plafó de presentació de la mostra fotogràfica d'Iñaki Relanzón.


Ademc

Taller familiar

05/10/2020 15:00 h.

El 4 d'octubre, el poble de Montseny va acollir un taller familiar sobre el tritó del Montseny

El taller es va celebrar a la plaça del poble del Montseny. La proposta s’emmarcava en el Dia Europeu del Parcs i la Setmana de la Natura 2020 i va permetre donar a conèixer les característiques morfològiques del tritó del Montseny. Durant l’activitat es va explicar als participants que els amfibis no es poden tocar directament amb les mans a causa d’unes greus malalties que estan afectant moltes poblacions d’aquest grup faunístic.

A l'hora de fabricar els tritons, els nens i nenes primer van pesar el guix en sec, van afegir-hi la mesura justa d’aigua i, un cop feta la barreja, van abocar-la a un motllo de silicona. Un cop assecat i tret del motllo, cada infant va decidir com volia pintar-lo i tots van marxar cap a casa amb el seu tritó del Montseny decorat.

 

        

Realització dels tritons amb guix. Foto: Ademc

 

El taller va ser conduit per les educadores d’Ademc, que van destacar la bona acollida i l’animada participació de les famílies. En total, a l’activitat, van participar-hi vint-i-vuit persones. A causa de l’excepcionalitat del moment motivada per la vigència de la COVID-19, el desenvolupament del taller es va ajustar al compliment del Protocol de mesures en els actes organitzats per la Xarxa de Parcs Naturals.


Life Tritó Montseny

Bioseguretat

13/10/2020 15:32 h.

En el marc del Life Tritó Montseny s'edita un manual de bones pràctiques en bioseguretat

En el marc del projecte Life Tritó Montseny s’ha redactat un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis destinat a les entitats d’educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius. Pretén divulgar la problemàtica de les malalties infeccioses en els amfibis i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar activitats educatives sense introduir patògens al medi.

Es tracta d’una eina editada tant en format digital com en paper encaminada a evitar la transmissió de malalties infeccioses ocasionades per fongs i virus, que afecten greument moltes espècies d’aquest grup faunístic.

El document és el resultat de dues taules de treball organitzades sota el títol “Les malalties emergents en amfibis: directrius i pautes de bioseguretat per a les activitats educatives en el medi aquàtic del Montseny”, en les quals van participar entitats d’educació ambiental, de conservació i de voluntariat, així com centres educatius.

Segons dades d’aquest 2020 de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el 41 % de les espècies conegudes d’amfibis a escala mundial estan amenaçades. Un dels principals factors que ha motivat aquesta situació són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus i altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus.

L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és, doncs, una greu amenaça per a les poblacions salvatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), aquest amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció.

 

 

Conscients d’aquest fet, des del projecte Life Tritó Montseny s'ha gestat aquest manual de bones pràctiques per divulgar la problemàtica d’aquestes malalties i sensibilitzar-ne la població perquè pugui realitzar les activitats d’educació ambiental de descoberta sense introduir patògens al medi. I és que aquest tipus d’activitats són considerades un recurs didàctic molt valuós i atractiu per apropar-se a la natura, conèixer-la i, sobretot, respectar-la.

En el document, s’hi inclouen continguts com ara les mesures a adoptar en la descoberta d’una riera o punt d’aigua i la manipulació d’amfibis; el protocol de desinfecció dels materials per a la recollida de mostres a camp; l'equip de mostreig necessari per tenir en compte la desinfecció del material, i un apartat de prevenció (mala praxi per desconeixement, alliberament d’espècies exòtiques), entre d’altres.

El manual, les recomanacions del qual poden ser d’utilitat tant al Montseny com en qualsevol altre territori, es tanca amb un decàleg que descriu resumidament què es pot fer i què no en relació amb l’estudi i la manipulació dels amfibis per evitar la transmissió de malalties infeccioses.

El disseny gràfic, molt didàctic i atractiu, ha anat a càrrec de Lucas Wainer; el contingut tècnic, a càrrec de Daniel Fernández i Albert Montori, i la coordinació, a càrrec del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Els 5.000 exemplars impresos es distribuiran entre els socis del projecte Life Tritó Montseny (la Diputació de Barcelona, que el coordina; la Diputació de Girona; la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona), els centres educatius del Parc Natural, els equipaments d’educació ambiental del territori i les entitats participants a la taula de treball.

 

Paral·lelament al manual, existeix el protocol "Bioseguretat: protocols sanitaris per a les activitats que impliquin la interacció directa o indirecta amb les poblacions d’amfibis al medi natural" bàsicament està dirigit als contractistes d’obres i entitats científiques que realitzen activitats en medis aquàtics. 

Ha estat elaborat per Daniel Fernàndez, Albert Montori, Laia Pérez Sorribes i Salvador Carranza, amb la col·laboració del personal del Parc del Montnegre i el Corredor i del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Es tracta d'un document tècnic adreçat bàsicament a les persones que realitzen activitats científiques en el medi natural. 

 

 

 


Life Tritó Montseny

7è butlletí

02/10/2020 17:44 h.

Un nou butlletí digital agrupa les notícies del projecte difoses durant els últims mesos

El 7è butlletí digital aplega les darreres notícies i novetats del projecte Life Tritó Montseny publicades durant els mesos de juliol, agost i setembre. Amb una periodicitat trimestral, el butlletí s'edita en tres idiomes (català, castellà i anglès) i per rebre’l cal subscriure-s’hi.

Hi trobareu recollides les notícies sobre el 6è taller de reintroducció de l’espècie, celebrat en línia el 26 de setembre amb l’assistència de setze persones, entre les quals hi havia reconeguts hepatòlegs i científics i especialistes en l’àmbit de la gestió del patrimoni natural i de la fauna salvatge; l’aparició del projecte en el reportatge “Libertad provisional” del programa El Escarabajo Verde (La 2 de RTVE), que reflexiona sobre el paper que han de tenir els zoològics al segle XXI, o les iniciatives lúdiques i d’educació ambiental (jocs, vídeos, contes, etc.) que va posar en marxa el Zoo de Barcelona durant el període de confinament per donar a conèixer el tritó del Montseny.

Aquestes i la resta de novetats es poden consultar a la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i l’Històric dels butlletins.

El butlletí del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.


Zoo de Barcelona

Les ActiviZOO

09/09/2020 08:08 h.

El Zoo de Barcelona va convidar a apropar-se virtualment al tritó del Montseny

El Zoo de Barcelona va posar el seu gra de sorra per ajudar als infants i a les famílies a passar els mesos de confinament d'una manera enriquidora. Amb l’objectiu de seguir mantenint el contacte amb els ciutadans, va crear ActiviZOO, un nou apartat a la seva pàgina web que proposava activitats lúdiques i educatives adreçades als infants i famílies. Com a soci del projecte Life Tritó Montseny, un dels protagonistes d'aquesta iniciativa va ser el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). 

Dins l'apartat “Activitats”, l'espai dedicat al tritó del Montseny oferia un seguit de propostes diverses com mots encreuats, una “zoopa de lletres”, curiositats de l’espècie i el “DibuZOO”, entre d’altres. També s’hi podia escoltar el conte del tritó del Montseny explicat per Quim Fargas, educador del Zoo de Barcelona. Així mateix, el conte del tritó del Montseny es pot trobar al canal Youtube i a l'apartat de contes de l’Instagram (4t conte) del Zoo de Barcelona.

Les xarxes socials del Zoo no van abaixar el ritme durant les setmanes que la instal·lació va estar tancada al públic i van continuar compartint notícies i informació sobre els animals, la fauna i la natura en general i, en especial, sobre la biodiversitat més propera. Pel que fa al tritó del Montseny, el canal de Twitter del Zoo de Barcelona es va fe ressò de diverses notícies relacionades amb aquesta espècie endèmica d'amfibi: el vídeo 3D d’Oriol Massana, els tritons decomissats en un local de Gràcia, el reportatge Cinc Dies (RTVE), la commemoració del Dia Europeu dels Parcs el 24 de maig i l’alliberament de tritons el 23 de juny.

Tot i els temps d’excepcionalitat que s’estan vivint, el Zoo de Barcelona, un dels socis del Life Tritó Montseny, té la intenció de reprendre les seves activitats de divulgació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) en directe, respectant totes les mesures de seguretat necessàries.

La missió principal del Zoo és la d’intervenir activament en la conservació, la investigació científica i la divulgació de la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals. Aquesta tasca, que es desenvolupa en col·laboració amb altres zoos, universitats, administracions públiques, i centres de recerca i conservació, segueix les directrius i estratègies establertes per l'Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) i l'Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i està emparada en la legislació, normatives i recomanacions existents en matèria conservacionista.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació