Butlletí Tritó del Montseny

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny


Escola L'Estelada (Cànoves i Samalús)

El tritó a les escoles

30/01/2020 11:18 h.

Els alumnes de primària segueixen gaudint de les visites guiades a l'exposició del tritó del Montseny 

Seguint la metodologia de les visites escolars realitzades durant l'any 2019, enguany es reprèn aquesta activitat.

El dia 28 de gener es va fer la primera xerrada de l'any 2020. Es va adreçar als alumnes de 5è i 6è de l'escola L'Estelada, de Cànoves i Samalús.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, amb la seva experiència i explicacions, va acostar l'exposició del tritó del Montseny a l'alumnat.

En Toni destaca l'interès i els coneixements dels infants durant la visita.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada 

 

El 7 de febrer, la Teresa Galo i en Toni Álvarez, guardes forestals del Parc, van tornar a visitar l'escola L'Estelada. Aquest cop, van adreçar la xerrada als alumnes de 3er i 4t de primària.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada Oriol Massana

Nou vídeo 3D del tritó

31/01/2020 12:07 h.

Presentem el nou vídeo en 3D del tritó del Montseny, una simulació del cicle vital de l'espècie

Per primera vegada, s’ha realitzat una animació en 3D del tritó del Montseny. No es tracta d’una filmació real, sinó una simulació del cicle vital del tritó del Montseny.

El guió i direcció del vídeo així com la imatge, realització 3D, postproducció i edició, són obra del dissenyador Oriol Massana. L'herpetòleg especialista del Museu de Ciències Naturals de Granollers i col·laborador extern del projecte Life Tritó Montseny, Fèlix Amat, és el responsable de la revisió dels continguts. Així mateix, les imatges de la cria en captivitat i en el seu hàbitat natural han estat realitzades pel Gerardo Garcia, del Zoo de Chester, i pel fotògraf Iñaki Relanzón.

 

Procés de realització:

En primer lloc va gravar-se el tritó amb una càmera sota l'aigua, tenint en compte l'enquadrament. D’aquesta manera, es va poder afegir posteriorment el tritó en digital i, en cap moment, va manipular-se un tritó real.

A continuació, va generar-se un model en 3D del tritó, utilitzant la tècnica d'escultura digital. A partir de fotografies del tritó, es van pintar els colors de la pell i es va crear una mena d'estructura per poder-lo animar; un procés és digital realitzat mitjançant programes d'ordinador.

Després, es va animar el model en el programa de 3D amb el fons del vídeo gravat i s'hi van afegir llums per il·luminar-lo, de manera que semblés més real. Finalment, es va aplicar desenfocament de profunditat i correccions de color per acabar-ho d'integrar amb el fons.

 

El vídeo es pot veure al canal YouTube del projecte. S'han realitzat amb dos idiomes: català i anglès. Ha estat sufragat pel Zoo de Barcelona.Arxiu XPN

4t butlletí del tritó

30/01/2020 10:23 h.

A principis de gener es va editar el darrer butlletí de les novetats del projecte Life Tritó Montseny

El 4t butlletí recull les novetats del projecte ocorregudes durant els mesos d'octubre, novembre i desembre de 2019. Entre d'altres, hi trobareu aplegades les notícies sobre la presència del Life Tritó Montseny, xerrades a Masia Mariona i jornades, el 4t taller de reintroduccio, presentacions, participacions a congressos i un treball en xarxa al Parc Natural del Montseny. També hi podreu llegir una notícia sobre el reportatge fotogràfic d'Iñaki Relanzón.

Per poder consultar aquestes i la resta de novetats, també podeu visitar la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i l'històric dels butlletins.

El butlletí s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte Life Tritó Montseny. Si esteu interessats a rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç. Podeu triar l'idioma en el qual el voleu rebre: català, castellà o anglès.Iñaki Relanzón

Reportatge fotogràfic

27/11/2019 14:20 h.

En el projecte comptem amb l’Iñaki Relanzón, fotògraf especialista en imatges de natura

Durant el transcurs del projecte va sorgir la necessitar de comptar amb un fons fotogràfic de qualitat. És per aquest motiu, i coneixent la trajectòria professional de l’Iñaki Relanzón, que la Diputació de Barcelona va establir un contracte amb aquest fotògraf per a la realització del seguiment fotogràfic del tritó al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny durant la vigència del projecte Life.

L’Iñaki Relanzón, està implicat en el grup de fotògrafs internacionals aplegats sota el paradigma "Fotografia i conservació", compromesos escrupolosament amb la conservació dels hàbitats i ecosistemes singulars del planeta; i ha focalitzat els seus esforços en documentar espècies en perill d'extinció arreu del món. És membre actiu, a més, de l'ILCP (International League of Conservation Photographers), fet que el singularitzen encara més per dur a terme aquestes tasques.

 

Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 

Els àmbits principals fotografiats durant el projecte serien:

 • El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.
 • Instal·lacions del Zoo de Barcelona.
 • Instal·lacions de Forestal Catalana (a Torreferrussa i al Pont de Suert).
 • Treballs de seguiment científic i obres en el territori.
 • Actes de divulgació, promoció del projecte Life Tritó Montseny: inauguració d’instal·lacions, d’exposicions, conferències, etc.

 

Treball de seguiment en un torrent del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 

Els objectius que se’n deriven d’aquesta contractació són:

 • Realitzar un seguiment fotogràfic no únicament del tritó del Montseny, sinó també de tot el projecte de gestió que s’està duent a terme al seu voltant durant la durada del projecte (quatre anys). Pretén mostrar i divulgar el valor de l’espècie i els esforços de gestió que es duen tant in situ com ex situ per tal de donar a entendre la importància de la seva conservació.
 • Donar suport a la tasca dels equips del projecte, fent de pont entre ells i el públic general, amb la il·lustració fotogràfica de l’espècie.
 • Dotar al projecte d’un fons gràfic amb fotografies que il·lustrin totes seves accions comunicatives en qualsevol plataforma i mitjà.
 • Establir complicitats i sinèrgies amb els gestors dels projecte i els especialistes en l'espècie.
 • Contribuir a donar difusió de l'espècie i el projecte, a través dels canals amb els que el fotògraf treballa habitualment (web, xerrades, xarxes socials, publicacions, etc.).

 

Treball de seguiment. Foto: Iñaki Relanzón

 

Tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 Arxiu XPN

4t taller de reintroducció

13/11/2019 12:10 h.

El 12 de novembre va tenir lloc el 4t taller per debatre la reintroducció del tritó del Montseny

En el marc de l’acció C.15 (Identificació d’àrees potencials de reintroducció del tritó del Montseny), va tenir lloc el quart taller amb l’objectiu de decidir, de forma consensuada, l'estratègia per dur a terme la reintroducció de noves poblacions de tritó del Montseny al seu hàbitat natural.

Aquest cop, la trobada va tenir lloc el dimarts 12 de novembre a Masia Mariona (Fogars de Montclús), al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. El pla de treball d’aquest 4rt taller es va organitzar en diversos blocs:

 1. Resultats de seguiment de les poblacions alliberades.
 2. Evolució programa de cria.
 3. Estudi de localitats per als propers alliberaments.
 4. Dades per completar els models per ampliar l'àrea de distribució del tritó del Montseny.
 5. Pla Estratègic d’alliberament 2019.

Els assistents van fer les seves aportacions i es van debatre aquestes temàtiques referents a la reintroducció de tritó del Montseny en el seu hàbitat natural.

 

Al taller van assistir-hi 20 especialistes en l’àmbit de la recerca, la gestió del patrimoni natural i l’administració. 

El debat va ser conduït per investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i del CREAF. 

 

Prèviament, s'havia realitzat el 1r, el 2n i el 3r taller de reintroducció de l'espècie.