Butlletí Tritó del Montseny

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny


Oriol Massana

Nou vídeo 3D del tritó

31/01/2020 12:07 h.

Presentem el nou vídeo en 3D del tritó del Montseny, una simulació del cicle de l'espècie

Per primera vegada, s’ha realitzat una animació en 3D del tritó del Montseny. No es tracta d’una filmació real, sinó una simulació del cicle vital del tritó del Montseny.

El guió i direcció del vídeo així com la imatge, realització 3D, postproducció i edició, són obra del dissenyador Oriol Massana. L'herpetòleg especialista del Museu de Ciències Naturals de Granollers i col·laborador extern del projecte Life Tritó Montseny, Fèlix Amat, és el responsable de la revisió dels continguts. Així mateix, les imatges de la cria en captivitat i en el seu hàbitat natural han estat realitzades pel Gerardo Garcia, del Zoo de Chester, i pel fotògraf Iñaki Relanzón.

 

Procés de realització:

En primer lloc va gravar-se el tritó amb una càmera sota l'aigua, tenint en compte l'enquadrament. D’aquesta manera, es va poder afegir posteriorment el tritó en digital i, en cap moment, va manipular-se un tritó real.

A continuació, va generar-se un model en 3D del tritó, utilitzant la tècnica d'escultura digital. A partir de fotografies del tritó, es van pintar els colors de la pell i es va crear una mena d'estructura per poder-lo animar; un procés és digital realitzat mitjançant programes d'ordinador.

Després, es va animar el model en el programa de 3D amb el fons del vídeo gravat i s'hi van afegir llums per il·luminar-lo, de manera que semblés més real. Finalment, es va aplicar desenfocament de profunditat i correccions de color per acabar-ho d'integrar amb el fons.

 

El vídeo es pot veure al canal YouTube del projecte. S'han realitzat amb dos idiomes: català i anglès. Ha estat sufragat pel Zoo de Barcelona.Escola L'Estelada (Cànoves i Samalús)

El tritó a les escoles

30/01/2020 11:18 h.

A les escoles de primària continuen les visites guiades a l'exposició del tritó del Montseny 

Seguint la metodologia de les visites escolars realitzades durant l'any 2019, enguany es reprèn aquesta activitat.

El dia 28 de gener es va fer la primera xerrada de l'any 2020. Es va adreçar als alumnes de 5è i 6è de l'escola L'Estelada, de Cànoves i Samalús.

En Toni Álvarez, guarda forestal del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, amb la seva experiència i explicacions, va acostar l'exposició del tritó del Montseny a l'alumnat.

En Toni destaca l'interès i els coneixements dels infants durant la visita.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada 

 

El 7 de febrer, la Teresa Galo i en Toni Álvarez, guardes forestals del Parc, van tornar a visitar l'escola L'Estelada. Aquest cop, van adreçar la xerrada als alumnes de 3er i 4t de primària.

 

Presentació de l'exposició. Foto: escola L'Estelada D. Fernández (GRENP)

S’aïlla un brot de Bsal

24/02/2020 11:44 h.

S’ha pogut aïllar el primer brot d'un fong que amenaça les salamandres del sud d'Europa

Un equip tècnic del Parc del Montnegre i el Corredor amb el suport del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya, del Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets (GRENP), de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) i de la Universitat de Ghent (Bèlgica) han confinat el primer brot del fong quitridi Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) detectat a la natura al sud d’Europa.

Precisament s’ha publicat a la revista Conservation Letters un article científic que explica la gestió de l’hàbitat i de la població d’amfibis efectuada al Parc del Montnegre i el Corredor per controlar el brot de Bsal. L'article demostra la letalitat d’aquest fong sobre les espècies autòctones catalanes com salamandra, tritó verd i tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) quan se’ls inoculen espores de Bsal. (Consulteu aquí l’article científic.)

El fong va aparèixer el 2018 en un punt d’aigua del Parc del Montnegre i el Corredor i va causar gran mortalitat de tritó verd (Triturus marmoratus). Posteriorment, també es va trobar en alguns individus de salamandra (Salamandra salamandra). La detecció precoç del brot, la col·laboració del món científic i la gestió de l’hàbitat han facilitat una ràpida intervenció per contenir aquesta malaltia fúngica.

L’equip tècnic ha aïllat la zona infectada, ha gestionat la població d’amfibis afectada i ha aplicat un estricte protocol de bioseguretat. Malauradament, la malaltia ha estat confinada, però no erradicada.

 

Necessitat de restringir el comerç d’amfibis

Tot i les encertades accions de la Comissió Europea per restringir el comerç d’amfibis, la legislació europea encara no regula les col·leccions privades d’amfibis ni els intercanvis que aquestes col·leccions poden fer entre elles. Els amfibis exòtics dels particulars que tenen aquestes mascotes i no passen cap control sanitari poden portar patògens que no afecten aquestes espècies foranes però que, en canvi, poden ser portadores d’aquestes malalties sense símptomes i quan entren en contacte amb les poblacions d’amfibis autòctones, que no estan immunitzades, aquestes s’infecten i moren.

L’estudi indica que segurament l’alliberament intencionat d’espècies exòtiques al Parc del Montnegre i el Corredor va ser la causa de l’aparició de Bsal. A l’article científic recentment publicat es demostra que les espècies exòtiques detectades al punt d’aigua on es va detectar el brot de Bsal van sobreviure quan es van incubar de forma experimental amb espores de Bsal.

La quitridiomicosi és una malaltia emergent dels amfibis causada pels fongs quitridis Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) i Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal), que poden causar la mort d’anurs i d’urodels, és a dir, de granotes i gripaus, i de tritons. El Bsal es va descriure l’any 2013 amb un episodi de mortalitat de salamandra (Salamandra salamandra) a Europa ocorregut l’any 2010. La transmissió dels dos quitridis (Bd i Bsal) es produeix mitjançant espores que infecten l’epidermis dels amfibis, on duen a terme la fase reproductiva del cicle del fong. En moltes ocasions, aquestes infeccions tenen com a conseqüència la mort de l’hoste. A més, Bsal produeix espores encistades que poden romandre molt de temps en el medi natural sense humitat.

 

Importància del protocol de bioseguretat

Com a principi de precaució, quan es visiten sistemes aquàtics cal seguir el protocol de bioseguretat establert pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya el qual consisteix bàsicament a evitar la manipulació dels amfibis i, si cal manipular-los, disposar de l’autorització especial per a la captura científica, de gestió o educativa, desinfectar tot el material que entra en contacte amb el medi aquàtic (botes, vestuari, salabres, entre d’altres) abans i després del treball de camp i no visitar diferents punts d’aigua sense prèvia desinfecció.

Des de l’any 2018 s’han realitzat accions de formació sobre el protocol de bioseguretat per evitar la propagació de les malalties emergents i accions de divulgació en el marc de la IV Trobada d'Estudiosos de la Serralada Litoral Central i VIII del Montnegre i el Corredor celebrada el novembre del 2019.

 Arxiu XPN

El projecte visita l’Equador

21/02/2020 01:24 h.

En Fèlix Amat presenta del Life Tritó Montseny a “El Jardín de los Sueños” (Equador)

El passat 12 de febrer es va presentar el projecte a les instal·lacions de “El Jardín de los Sueños”. La xerrada va anar a càrrec d’en Fèlix Amat, col·laborador extern del Life Tritó Montseny i herpetòleg especialista.

“El Jardín de los Sueños” és un projecte de conservació dels boscos tropicals de la província de Cotopaxi (l'Equador). Es manté mitjançant la compra de finques i la seva gestió envers l’eco-turisme, que alhora permet dinamitzar a la població local. La missió és restaurar, conservar i valorar el patrimoni natural, així com fomentar l’ús correcte dels recursos naturals per part de les persones que hi viuen. L’objectiu principal és la conservació del que queda de bosc equatorià de baixa altitud del Chocó.

A la presentació van assistir-hi sis alumnes de la Universitat de Navarra que es trobaven a les instal·lacions de “El Jardín de los Sueños”. Hi realitzaven tasques de voluntariat entorn les problemàtiques de l’ús de l’aigua dels torrents per part dels habitants del municipi de Laureles de Guasaganda.

Després de la presentació del projecte Life Tritó Montseny, es va obrir un espai de debat entre en Fèlix Amat i els assistents. Es va arribar a la conclusió que tot i les diferències existents entre la selva del Chocó i els boscs mediterranis del Montseny, existeixen problemàtiques similars respecte a la gestió dels recursos hídrics.Gerardo García

Congrés a Nova Zelanda

22/01/2020 12:13 h.

Del 5 al 10 de gener va tenir lloc a Dunedin el 9th World Congress of Herpetology

En el marc d’aquest congrés, en Gerardo García (Zoo de Chester) va presentar el projecte Life Tritó Montseny. Concretament, el 7 de gener, va participar en el simposi “Moving Herpetofauna in the Right Direction, a la Part I: “Conservation Translocations”.

Amb el títol "Life Tritó Montseny: tools for the conservation of Montseny's endemic newt, Calotriton arnoldi", en Gerardo va presentar el projecte Life. A la ponència del Gerardo van assistir-hi aproximadament unes 200 persones.

resum de la ponència

 

Gerardo García realitzant la ponència. Foto: Arxiu XPN

 

Cada 4 anys el Congrés Mundial d'Herpetologia reuneix els millors herpetòlegs del món i als seus estudiants per discutir cada aspecte de l'ecologia i la biologia dels rèptils i amfibis del món. Tot i que aquestes espècies estan entre els vertebrats terrestres més nombrosos de la planeta, també són els més amenaçats.

La missió del Congrés Mundial d'Herpetologia (WCH) és promoure la investigació, educació i conservació herpetològica, facilitant la comunicació entre individus, societats i altres organitzacions dedicades a l'estudi dels amfibis i rèptils.

Enguany al congrés hi van participar 874 persones, representant d'un ampli espectre de disciplines i antecedents professionals, incloent universitats, agències governamentals, administradors de vida silvestre i ONG. Va destacar la diversitat i el renom dels ponents internacionals i nacionals i també l’ampli programa científic.

El congrés va tenir lloc a la Universitat d'Otago a Dunedin, votada com un dels campus més bonics del món.