Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Daniel Guinart

Difonem el Life a Itàlia

15/07/2021 11:43 h.

Es difon el projecte dins l’acte de cloenda del projecte italià Life WetFlyAmphibia

El coordinador del Life Tritó Montseny, Daniel Guinart, va participar a l’acte de cloenda del projecte Life WetFlyAmphibia, que va tenir lloc els dies 11, 12 i 13 de juliol al nord d’Itàlia, concretament al Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna. Durant les tres jornades de cloenda es van realitzar diferents visites i conferències a l’entorn del món dels amfibis i les papallones, entre elles, la corresponent al Life Tritó Montseny.

 

El diumenge 11 de juliol es va destinar als actes populars, entre d’altres, una excursió temàtica i la realització d’un taller florístic al Jardí Botànic de Valbonella. A la nit, el naturalista, fotògraf i presentador de televisió Emanuele Biggi va fer una conferència sobre els amfibis. Després de la seva exposició, es va celebrar un espectacle de teatre d’ombres musicals per a adults i infants.

L’endemà, dilluns 12 de juliol, va tenir lloc la jornada tècnica, durant la qual es van presentar els resultats del projecte Life WetFlyAmphibia. A més d’aquest, es van presentar quatre projectes Life més relacionats amb el món dels amfibis. En aquest espai, Daniel Guinart, coordinador del Life Tritó Montseny, va poder explicar els avanços del projecte i compartir debat amb altres tècnics de projectes Life europeus. La jornada va concloure amb la projecció del documental "I Pionieri della Terraferma", de Paolo Sodi.

Finalment, i com a cloenda de les jornades, el dimarts 13 de juliol es va realitzar una visita tècnica a les actuacions realitzades al Parc Nacional. Va ser una bona oportunitat per mantenir un intercanvi d’experiències en la millora dels hàbitats d’amfibis. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

 

Visites anteriors

Durant el transcurs del projecte Life Tritó Montseny, anteriorment, ja es va tenir l’oportunitat de compartir experiències i coneixements amb el projecte Life WetFlyAmphibia. El primer contacte va ser a finals d’agost del 2019, quan es va viatjar a Itàlia, concretament al Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna amb l’objectiu de conèixer els projectes de conservació d'amfibis Life WetFlyAmphibia LIFE Aunwauen Amphibian i també el LIFE GoProFor basat en les bones pràctiques dels projectes Life.

El segon contacte amb els coordinadors d’aquests projectes va ser l’octubre del 2019, quan van venir a visitar el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (inclòs a la xarxa Natura 2000) amb l’objectiu de conèixer les actuacions realitzades en el marc del projecte Life Tritó Montseny.

 

Life WetFlyAmphibia

El projecte té com objectiu principal millorar l’estat de conservació de les poblacions d’amfibis i papallones dels hàbitats d’aiguamolls del Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna.

Les espècies d’amfibis i papallones de la zona presenten una distribució irregular degut a diversos factors de pertorbació i amenaça, principalment per l’alteració i reducció dels seus hàbitats i llocs de reproducció.

El projecte proposa, per tant, dur a terme diverses accions de conservació dirigides a frenar les amenaces de les poblacions d'amfibis i papallones dels aiguamolls. Aquestes accions consisteixen principalment en el reforç de les poblacions i la restauració dels aiguamolls que amb el temps s'han reduït molt (amb la consegüent reducció de les espècies relacionades). La restauració d'aquests ambients no només proporciona la realització física dels aiguamolls, també proporciona l'ordenació (mitjançant la restauració de la vegetació) d'aquestes zones perquè tornin a albergar alguns hàbitats que actualment es troben en un procés de reducció.


Arxiu XPN

Joves Talents

22/07/2021 02:00 h.

Set joves van treballar problemàtiques de l’aigua al Parc Natural del Montseny

De l’11 al 17 de juliol la Fundació Vincles va organitzar una estada de set joves a Viladrau, titulada "Joves Talents i Aigua", per tal que coneguessin i descobrissin les problemàtiques de l’aigua, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Impulsat pel Project Wet i tutoritzats per la Fundació Vincles, amb un llarg bagatge en l’educació ambiental, el resultat al final de la setmana va ser la presentació d’un projecte per explicar a alumnes de primària algun tema relacionat amb l’aigua, la seva gestió i la seva problemàtica.

L’estada va començar amb la presentació de documents inspiradors, treball individual, metodologia didàctica, la creació d’equips de treball i un itinerari guiat, el dilluns 12 de juliol. El dimarts 13 al matí, els participants van ser primer a Aigua de Viladrau per després visitar un torrent del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Tècnics del Parc van explicar els principals objectius de la seva gestió i ús públic, posant especial rellevància al projecte Life Tritó Montseny i a les accions que s’han realitzat per la preservació de l’espècie i de l’hàbitat. Així, el guarda encarregat de la recollida de dades va explicar les característiques físiques de torrents del Montseny i com es recullen les dades.

L’estada va continuar  el dimarts amb un dinar amb Turisme Montseny i a la tarda amb un pícnic científic amb l’entitat Pèndulum. Dimecres 14 van conceptualitzar propostes i van fer-ne intercanvi i millora. A la tarda van tenir una visió externa i complementària amb Marc Ordeix, David Soler, Jus López, J. Manel Riera i Margarida Feliu abans de fer una posada en comú. Dijous 15 van fer una experiència pràctica sobre l’estat d’un riu, amb test de disseny i simulació i van fer un itinerari guiat pel Matagalls, mirada a ponent. Divendres va ser el torn de produir maquetes i quids, fer el fòrum de posada en comú, revisió i millora i fer el sopar de comiat abans de presentar els projectes resultants el dissabte 17 al matí.

La Fundació Vincles, participació, educació i sostenibilitat és una entitat benèfica cultural sense ànim de lucre, creada per un grup de professionals i altres persones vinculades a l’educació, el lleure i la sostenibilitat. Les beques Water Young Talent s'emmarquen en el projecte WET (Water Education Today), avalat per la UNESCO i pel Programa Hidrológico Internacional i d'acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS).


Arxiu XPN

4 anys d’exposició

23/07/2021 12:30 h.

Gairebé 21.000 persones han visitat l’exposició del projecte des de la seva inauguració

Des del maig del 2017, l’exposició “El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny” s’ha mogut per diferents poblacions i espais del territori català per donar a conèixer aspectes de la biologia i ecologia del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i considerat l’amfibi més amenaçat de l’Europa occidental.

Durant aquests quatre anys d’itinerància, un total de 20.712 persones han visitat l’exposició, que ha passat per trenta municipis de les comarques gironines i barcelonines, entre els quals disset dels divuit que integren el Parc. Només resta pendent Sant Feliu de Buixalleu. L’esclat de la pandèmia de la COVID-19 ha impedit que, de moment, s’hi hagi pogut traslladar.

“El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny” està formada per nou plafons enrotllables amb els continguts en català i una maqueta d’un tritó del Montseny a escala augmentada, acompanyada d’uns petits plafons amb els textos en castellà i anglès. Més enllà de difondre les particularitats de l’amfibi, també s’hi exposen les accions portades a terme dins del projecte Life Tritó Montseny per millorar-ne el seu estat crític de conservació.

En paral·lel, s’han portat a terme activitats complementàries relacionades amb l’exposició, com conferències, visites escolars o visites per al públic en general.

Està previst que l’exposició reprengui la itinerància a partir de la tardor. Ho farà per les biblioteques municipals del Maresme, equipaments molt concorreguts i que permetran donar un nou impuls a la difusió de la realitat del tritó del Montseny i arribar a un ventall de públic més ampli.


Xarxa de Parcs Naturals

Bany no permès

15/07/2021 10:34 h.

Es vol evitar que es transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha senyalitzat els accessos dels principals rius, rieres i gorgs amb cartells de 'No és permès el bany' (segons el Decret 148/92, article 6.2). El motiu és que es vol evitar la possibilitat que els banyistes transmetin malalties infeccioses que causin la mort als amfibis, en especial per protegir el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), espècie endèmica en perill d’extinció. Així, aquest estiu es demana respecte i civisme en la visita a rius i rieres. Els guardes del Parc Natural conjuntament amb altres cossos de seguretat treballaran per extremar la vigilància en aquests espais.

En els darrers anys s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial i el 41% de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020). Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis.

L’objectiu del Life Tritó Montseny és el de preservar l’espècie i el seu hàbitat. L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d'amfibis presents.

Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs).

És per aquest motiu que en els principals gorgs, rius i rieres del Montseny l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls. Els hàbitats de ribera són entorns naturals molt sensibles la conservació dels quals és prioritària i les activitats humanes de gaudi i esbarjo poden deteriorar aquests espais.

La normativa del Pla especial del Montseny del 1977, en el seu article 33, prohibeix el bany fora dels llocs habilitats, també el Decret 148/1992, article 6.2, regula que cal autorització per banyar-se en els espais naturals de protecció especial.

Així mateix, des del projecte Life Tritó Montseny s’ha treballat en la redacció d'un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental i de descoberta de les rieres de forma segura.


GRENP

Reintroducció de tritons

14/07/2021 08:16 h.

S’alliberen 328 exemplars de tritó del Montseny, al seu habitat natural

La feina constant de tots els centres de cria ha fet possible que aquesta primavera del 2021 s’hagin reintroduït a l’hàbitat natural concretament 60 exemplars juvenils i 268 larves d’aquesta espècie en diferents torrents. Aquests exemplars han nascut als centres de cria Zoo de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya -el Centre de Fauna de Torreferrussa i el de Pont de Suert-.

Aquesta reintroducció que ha tingut lloc en el marc del projecte LIFE Tritó Montseny, es va fer a finals de maig i primers de juny, i se suma a la feta l’any passat, en la qual es van alliberar 235 individus més (veure crònica aquí), i el seu èxit es reflecteix en el fet que des del 2010 s’han deixat al seu hàbitat natural gairebé 1.500 d’exemplars de tritons, en sis torrents diferents.

L’objectiu del programa de conservació és, per una banda, mantenir un reservori genètic als centres per garantir el futur de l’espècie davant la crítica situació a la natura de les poblacions originals i, per l’altra, augmentar la seva àrea de distribució amb l’alliberament d’exemplars en nous torrents. Gràcies a aquest programa de reintroducció, la cria en llibertat de l’espècie s’ha multiplicat en els últims anys.

És imprescindible també fer un seguiment continu de la població introduïda una vegada ja fan vida a la natura. Aquestes reintroduccions suposen una feina de coordinació entre diferents institucions i científics, per tal d’assegurar que el torrent on s’alliberen els animals compleix els requisits que necessita l’espècie, i també per seleccionar adequadament els individus, cuidant que tinguin la variabilitat genètica necessària per fundar una població sana.

 

Un amfibi endèmic en situació de vulnerabilitat extrema

Les primeres poblacions d’aquesta espècie, l’únic vertebrat endèmic de Catalunya van ser descobertes el 1980, però es van atribuir a l’espècie del tritó pirinenc. Més tard, el 2005, estudis morfològics van concloure que es tracta d’una espècie per si mateixa, el tritó del Montseny, amb dues subespècies, l’oriental i l’occidental. L’espècie tan sols viu en uns trams de 7 torrents, que posats linealment no fan ni 3,5 km. Per tant, el perill d’extinció es altíssim.

Tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón

 

Els centres que crien tritons, claus per a la seva supervivència

Dins els treballs coordinats entre diferents institucions de salvaguarda de l’espècie, el 2007 es va iniciar el programa de cria en captivitat de l’espècie al Centre de Fauna de Torreferrussa, depenent de la Generalitat de Catalunya i situat a Santa Perpètua de la Mogoda. L’any 2013 i davant una situació d’alta vulnerabilitat davant problemes que pogués patir l’espècie en captivitat, el Zoo de Barcelona es va incorporar al programa coordinat de cria de l’espècie. Poc després s’hi va sumar un tercer centre de cria també de la Generalitat i situat al Pont de Suert, així com el zoo de Chester a Anglaterra.

Centre de cria de Torreferrussa. Foto: Iñaki Relanzón

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació