Slider 3

Subbanner

LIFE15 NAT/ES/000757

Projecte de conservació d'una espècie única al món endèmica del Montseny

Ruta de navegació

Evolució

Evolució del projecte Life Tritó Montseny

 

Publicador de continguts


Life Tritó Montseny

8è butlletí

11/01/2021 15:00 h.

Recull les notícies del projecte aparegudes els mesos d’octubre, novembre i desembre

En el 8è butlletí informatiu del projecte Life Tritó Montseny trobareu recollides les notícies sobre l’edició d’un manual de bones pràctiques en matèria de bioseguretat per a la descoberta dels amfibis destinat a les entitats d’educació ambiental, les escoles de natura i els centres educatius; la participació del projecte en les III Jornades per a la conservació d'amfibis. Seguiment de poblacions amenaçades que van celebrar els dies 16 i 17 d’octubre a la seu d’Aranzadi (Alto de Zorroaga) de la Sociedad de Ciencias Aranzadi del País Basc, o el taller familiar sobre el tritó del Montseny organitzat el diumenge 4 d'octubre a la plaça del poble del Montseny.

Aquestes i la resta de novetats es troben aplegades en la pàgina web del projecte (apartat "Evolució") i en l'històric dels butlletins.

El butlletí del Life Tritó Montseny s'edita en format digital i s'envia, trimestralment, a totes les persones vinculades o interessades en el projecte. Si voleu rebre'l, subscriviu-vos-hi en aquest enllaç i escolliu l'idioma (català, castellà o anglès).


Iñaki Relanzón

Mostra fotogràfica

01/02/2021 12:40 h.

S’edita l’exposició fotogràfica que permet acostar-nos al tritó del Montseny i al seu hàbitat

El fotògraf de natura Iñaki Relanzón ha pogut captar al llarg d’aquests darrers anys nombroses i espectaculars imatges del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Entre d’altres aspectes, les instantànies mostren el tritó del Montseny dins l'aigua, el seu medi natural, els treballs de recuperació del seu hàbitat, les mesures de bioseguretat, els estudis que fan científics i treballadors del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i la seva reproducció en captivitat.

Les imatges s’han muntat en plafons de 70 cm x 50 cm per tal que puguin itinerar fàcilment per diversos indrets. Cada fotografia s’acompanya d’un breu text explicatiu en tres idiomes (català, castellà i anglès). El disseny de la mostra fotogràfica ha anat a càrrec de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la impressió s’ha fet a la Diputació de Barcelona.

S’han preparat tres còpies de l’exposició: una d’elles estarà instal·lada a Masia Mariona (Oficina del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny), una altra al Centre de Fauna de Pont de Suert i la tercera acompanyarà l’exposició itinerant del projecte Life Tritó Montseny que porta per nom “El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!”

Amb l’objectiu de difondre l’exposició fotogràfica entre el major nombre de persones possible, també s’ha preparat una edició digital en format vídeo que ja es pot veure en el canal Youtube del Life Tritó Montseny.

Per a més informació sobre el projecte fotogràfic d’Iñaki Relanzón, recupereu aquesta notícia publicada el novembre del 2019 a l’apartat Novetats de la web del Life Tritó Montseny.

Plafó de presentació de la mostra fotogràfica d'Iñaki Relanzón.


Iñaki Relanzón

El projecte es prorroga

08/02/2021 18:27 h.

Es concedeixen dos anys de pròrroga al projecte per tal d’assolir els objectius previstos

El Life Tritó Montseny va iniciar-se a finals del 2016 i s’havia de finalitzar el 31 de desembre del 2020. La Diputació de Barcelona -administració que el lidera- juntament amb la resta de socis i amb el consentiment de la Unió Europea ha valorat la necessitat de prorrogar-lo fins al 31 de desembre del 2022.

Fins a dia d’avui s’han realitzat moltes actuacions amb l’objectiu de millorar l’hàbitat del tritó del Montseny i assegurar-ne la seva conservació: elaboració de passos elevats per garantir la continuïtat natural dels torrents, millora de la qualitat dels torrents i el seu cabal, i eliminació d’espècies no autòctones per tal de promoure un bosc de ribera, entre d’altres.

Tot i la feina realitzada durant aquests quatre anys des de l’inici del Life Tritó Montseny, s’ha considerat necessari disposar de més temps per poder obtenir més resultats i finalitzar els objectius marcats per al total de les 49 accions previstes.

La complexitat en l’execució d’obres, els convenis de seguiment i la gestió administrativa han requerit més temps del previst i, per tant, dos anys més de projecte aportaran un marge idoni per poder acabar-lo amb garanties. El manteniment de l’habitat del tritó seguirà essent un eix de treball primordial pel Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny un cop finalitzats els dos anys de pròrroga.

L’última visita de seguiment del projecte per part d’una delegació de la Unió Europea va tenir lloc els dies 18 i 19 de setembre del 2019. Aquesta visita va ser realitzada per Simona Bacchereti, assessora de l’Agència Executiva de la Petita i Mitjana Empresa (EASME) i Audrey Thenard, monitora de l’equip extern (NEEMO). Ambdues van poder conèixer el desenvolupament de les diferents accions realitzades, així com debatre amb els coordinadors del projecte els plans a desenvolupar fins al seu acabament.

Com a conseqüència de la valoració de les representants d’EASME i NEEMO, els coordinadors del Life Tritó Montseny van considerar oportú demanar la pròrroga del projecte. Per sol·licitar-la, es va presentar un informe de requeriment en el qual es van descriure i justificar quines eren les accions concretes del projecte que no s’havien pogut finalitzar. Del total de les 49 accions, es va sol·licitar la pròrroga de 25 accions, 9 d’aquestes degut a un retard en la seva execució i les altres 16 com a conseqüència de l’estreta vinculació amb les 9 anteriors.

L’objectiu d’aquesta pròrroga és assolir els objectius establerts prèviament a la concessió del projecte i, a la vegada, consolidar l’aplicació de bones pràctiques de conservació en l’àmbit de l’espai xarxa Natura del Montseny. Els estudis i les accions realitzades en el marc d’aquest projecte que compta amb finançament europeu posen de manifest que el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) es manté en perill crític d’extinció, malgrat la seva població es manté estable, especialment per efecte de la hidrologia de la zona i del canvi climàtic.

La resposta de la Unió Europea ha estat favorable a la petició de pròrroga i, per tant, la nova data de finalització del projecte Life Tritó Montseny és el 31 de desembre del 2022.

Un cop finalitzat aquest període de pròrroga i en l’àmbit de l’After LIFE, la Diputació de Barcelona es compromet a continuar amb les accions promogudes pel Life Tritó Montseny en benefici de la conservació d’aquest amfibi endèmic i el seu hàbitat de ribera, especialment en la finca pública en la qual té més capacitat de protecció i intervenció.

Tritó del Montseny. Foto: Iñaki Relanzón


Iñaki Relanzón

13a reunió de comunicació

29/01/2021 14:30 h.

La comissió de comunicació segueix treballant en la difusió del projecte Life Tritó Montseny

El dijous 28 de gener es va realitzar la tretzena reunió de la comissió de comunicació del Life Tritó Montseny. A causa de la crisi sanitària que estem vivint, la reunió es va fer via telemàtica. Van assistir-hi deu representants dels socis del projecte, els quals van fer un repàs dels temes vinculats a la comunicació del Life Tritó Montseny. Entre d’altres, es van abordar la pròrroga del projecte, la nova exposició fotogràfica, les dades de seguiment de la web, el dossier de premsa de 2020 i la itinerància de l’exposició.

Durant els primers quatre anys de projecte (2017-2020), les accions de comunicació van assolir els seus objectius previstos. Tot i això, i com que el projecte comptarà amb dos anys de pròrroga, algunes de les accions de comunicació seguiran en funcionament com a conseqüència de l’estreta vinculació a d’altres que es prorroguen perquè encara no han finalitzat. Per aquest motiu, la comissió de comunicació seguirà activa reunint-se, com fins ara, cada tres mesos.

La comissió es va crear a l’inici del projecte amb l’objectiu de gestionar i realitzar un seguiment de les accions comunicatives i de difusió. Està formada per un referent de comunicació de cada un dels socis (Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana, i el Zoo de Barcelona) i es reuneix trimestralment per debatre i consensuar continguts i propostes de difusió del projecte.

La creació de la comissió ha permès aprovar la imatge corporativa del Life Tritó Montseny; mantenir un intercanvi constant d'informació entre els socis del projecte; ajudar a definir una estratègia de comunicació consensuada entre els referents de comunicació de les entitats que formen part del Life Tritó Montseny; consensuar el contingut dels materials de comunicació: fullet, plafons informatius, llibre infantil, exposició, etc.; establir un criteri comú de referència en les notícies aparegudes en premsa, continguts web, xarxes socials i material informatiu; recopilar i elaborar el dossier de premsa, amb més de 120 notícies aparegudes en els mitjans de comunicació (premsa, ràdio, TV i internet) des de l’inici del projecte, i compartir les ponències exposades en les jornades de difusió i els articles científics i de difusió publicats.


Ademc

Taller familiar

05/10/2020 15:00 h.

El 4 d'octubre, el poble de Montseny va acollir un taller familiar sobre el tritó del Montseny

El taller es va celebrar a la plaça del poble del Montseny. La proposta s’emmarcava en el Dia Europeu del Parcs i la Setmana de la Natura 2020 i va permetre donar a conèixer les característiques morfològiques del tritó del Montseny. Durant l’activitat es va explicar als participants que els amfibis no es poden tocar directament amb les mans a causa d’unes greus malalties que estan afectant moltes poblacions d’aquest grup faunístic.

A l'hora de fabricar els tritons, els nens i nenes primer van pesar el guix en sec, van afegir-hi la mesura justa d’aigua i, un cop feta la barreja, van abocar-la a un motllo de silicona. Un cop assecat i tret del motllo, cada infant va decidir com volia pintar-lo i tots van marxar cap a casa amb el seu tritó del Montseny decorat.

 

        

Realització dels tritons amb guix. Foto: Ademc

 

El taller va ser conduit per les educadores d’Ademc, que van destacar la bona acollida i l’animada participació de les famílies. En total, a l’activitat, van participar-hi vint-i-vuit persones. A causa de l’excepcionalitat del moment motivada per la vigència de la COVID-19, el desenvolupament del taller es va ajustar al compliment del Protocol de mesures en els actes organitzats per la Xarxa de Parcs Naturals.

CookiesEU

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació